Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Marek B-B, dzięki za odpowiedz. Ponieważ mój kompostownik też w cienistym miejscu stoi, wymyśliłam sobie, że wykopię spore dziury w ziemi gdzieś na pełnym słoneczku i tam napakuję tego świeżego kompostu, więc powinny mieć większy komfort. A tak na marginesie, pozdrawiam Cię szczególnie jako bielszczanka ))
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
No proszę Nie wiele tu osób ze stolicy Podbeskidzia...
Jednym z tych miejsc, w które posadziłem dynie to m.in. też obok kompostownika - bardzo żyzna ziemia i do południa świeci na nim słońce. Całkiem okazowo rośnie.
Kompostownik mam spory, więc po południu bardziej cienisto nad dynią. Zobaczymy latem
Jednym z tych miejsc, w które posadziłem dynie to m.in. też obok kompostownika - bardzo żyzna ziemia i do południa świeci na nim słońce. Całkiem okazowo rośnie.
Kompostownik mam spory, więc po południu bardziej cienisto nad dynią. Zobaczymy latem
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Witam wszystkich. Śledzę forum od zeszłego sezonu dyniowego. W ubiegłym roku uprawiałem tylko dynie melonową. Czerpałem z forum ile się da. Efekt największa sztuka miała 37 kg. Owocami obdzieliłem cała rodzinę i połowę sąsiedztwa. W tym roku przeznaczyłem pod uprawę ok 100 m2. Oczywiście urozmaiciłem też odmiany. W sumie mam ich kilkanaście. Do tego cztery odmiany patisonów i dwie cukinii. Wszystko rośnie sobie na agrowłókninie. Pozdrawiam wszystkich
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No to witamy kolegę. A cóż to tak dopiero teraz się odezwałeś? Tyle informacji ściągnołeś z forum i tak w cieniu stałeś zamiast zagadać od razu? Tu jest masa zaje#%$&ych ludzi nie ma co się wstydzić Odzywaj się, pytaj i dziel swoimi doświadczeniami z resztą. Lepszego forum ogrodniczego nie ma
Fajnie że się wbiłeś w tłum. Pozdrawiam i powodzenia w uprawach!
Fajnie że się wbiłeś w tłum. Pozdrawiam i powodzenia w uprawach!
Tomek, miło Cię widzieć wśród dyniomaniaków:D . Będziemy czekać na zdjęcia Twoich dyń
- oxalis
- 1000p
Jedna z moich sadzonek dyni ( odmiana ambar) postanowiła sobie zrobić jaja. Otóż pęd jeszcze pod liścieniami rozdzielił się na dwie części, potem pierwszy listek właściwy ukazał się tylko w połowie- wygląda to tak jakby ktoś odciął drugą połówkę żyletką.
Ale nie zamierzam odpuszczać tej dyńce, i tak do gruntu powędruje. Nikt nie mówił, że będzie lekko
Ale nie zamierzam odpuszczać tej dyńce, i tak do gruntu powędruje. Nikt nie mówił, że będzie lekko
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Owoce też pewnie będą dziwaczne o ile będą Zrób fotke ze zbliżeniem bo na tej widać tylko powykręcane liścienie. Tej łodygi nie widać.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dynie odmiana rouge vif d'Etampes też mają już kwiatki ale męskie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- oxalis
- 1000p
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no niestety owadów u mnie jak na lekarstwo ani pszczół , ani bąkówcantati pisze:Dynie są jednopienne, kwiaty mają rozdzielnopłciowe, żeby zapylić kwiat żeński musisz użyć pyłku z kwiatka męskiego.
Ale czemu chcesz to robić w domu? Lepiej zostaw to pszczołom, zajmą się tym po wysadzeniu sadzonek
dynie kwitna i zasychaja nie mo co je zapylac, moze jak sie zrobi bardziej słonecznie to przyleci jakiś Maja i Gucio i to zapylą