Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: tunel na pomidory

Post »

Polecam wyściółkowanie tunelu czarną agrawłókniną, mniejsze parowanie gleby, nie wspomnę o chwastach, prawie bez roboty same korzyści, REWELACJA
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Re: tunel na pomidory

Post »

Entek dokładnie tak jak napisał jarson64, lepsze warunki wodne i mniej chwastów, gdy sadzę rozsadę pomidorów to jeszcze wstawiam do tunelu beczkę z wodą aby się nagrzewała i była cieplejsza do podlewania.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym

Post »

Odświeżam wątek...temperatura w szklarni w weekend majowy wynosi 37 stopni, tak sie zastanawiam co będzie w lipcu. taką mam szklarnie i pytanie do was czy wystarczy wietrzenia, drzwi i z obu stron podniesiona folia, a może cieniować dach?
Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałem ten sam problem z temperaturą w małej szklarni. Parę dni temu kupiłem w Castoramie cieniówkę i nałożyłem z zewnątrz na szklarnie. Temperatura spadła fakt, ale zastanawiam się czy to nie wpłynie na kwitnienie, szczególnie w pochmurne dni. Jest jednak zdecydowanie mniej światła. Obrazek
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Czy któryś z forumowych kolegów profesjonalnie zajmujących się uprawą pod osłonami mógłby odsprzedać kilka litrów środka parasolex plastic? Jest tylko w opakowaniach 20l, a ja potrzebuję może dwa lub trzy.Pokryję koszty przesyłki.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Pomart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2011, o 12:11

Post »

gosiakmala, sebapila proponuję zastanowić się nad użyciem do cieniowania gliny rozrobionej w wodzie i popryskaniem tą miksturą folii z zewnątrz. W zasadzie środek darmowy, nie niszczy folii i praktycznie nie zmywa go deszcz. A nawet gdyby to zawsze można zrobić poprawkę.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadchodzą chłodne dni i zimne noce, otulamy tunel kocem.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
sebapila
200p
200p

Post »

To jak będzie z tym parasolexem?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Parasolex kupuję w proszku, ale jeszcze nie stosowałem w tym sezonie, bo w razie małego przymrozku może się złuszczyć. Obecnie zastosowałem zwyczajną kredę, wapno budowlane jest trwalsze, ale może uszkodzić folię.Może więc lepiej się wstrzymać te parę dni niepewności.
sebapila
200p
200p

Post »

Ekopom, a w jakim stężeniu się ten parasolex z wodą rozrabia? Mógłbyś trochę tego odsprzedać, tak na trzy litry roztworu? Albo napisz gdzie to kupujesz, może mają też w małych opakowaniach?
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Pomidory w tunelu - instrukcja obsługi uprawy

Post »

Nie wystarczy postawić tunel i go zasiedlić roślinami, trzeba im robić dobrze. W sieci mało jest szczegółowych rad dotyczących postępowania z tunelem w czasie sezonu, najczęściej ktoś rzuca hasło: trzeba wietrzyć. Ale jak i kiedy? Nie znalazłem informacji i tym od jakiej temperatury należy stale wietrzyć tunel żeby uniknąć tych wszystkich paskudztw grzybowych i żeby rośliny się nie ugotowały. Będę wdzięczny za rady, z których wiele początkujących tunelowiczów może skorzystać.

Chodzi o taką łopatologiczną instrukcję obsługi - wietrzyć żeby temperatura maksymalna w ciągu dnia nie przekraczała w środku xx stopni, albo jak zapowiadają przymrozki gruntowe to tunel zamknąć i w środku umieścić zapalone znicze w ilości xx na metr sześcienny itd. itp.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Re: Tunel z pomidorami - instrukcja obsługi

Post »

Myślę, że to ciekawy temat ;:215
Na pewno coś jest na rzeczy za raz po deszczu...chyba nie wietrzyc wtedy ;:218
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
paawel21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2011, o 08:34

Re: Tunel z pomidorami - instrukcja obsługi

Post »

Biorąc pod uwagę polski klimat i warzywa które głównie uprawiane są w tunelach (pomidor, papryka, ogórek) nie można jednoznacznie określić jak wietrzyć tunele. Zależy od pory roku, zagęszczenia roślin, fazy wzrostu, pogody, zdrowotności roślin itd.
Trzeba wybrać kompromis pomiędzy odpowiednią temperaturą w tunelu a odpowiednim przewietrzeniem.
Przy obecnej pogodzie (wilgotno, chłodno) jeden człowiek będzie wietrzył na całego żeby nie było chorób i szkodników a drugi człowiek zamknie tunel żeby było cieplej...
Pytasz konkretnie o pomidora, hmm... przy obecnej pogodzie raczej bym wietrzył ale nie na całego, jeśli są upały to pootwierałbym tunele na całą dobę. W sierpniu noce są już chłodne więc trzeba zamykać na noc itd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”