Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
No spróbuję potraktować je rozcieńczoną gnojówka z pokrzyw,na tradycyjne mszyce po 3 opryskach poskutkowało
- geophagus
- 50p
- Od: 14 maja 2012, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tak zrób!
Dodam, że ja pryskałem wyciągiem z czosnku w dość silnych proporcjach na drzewka i krzewy owocowe - przez ok. 4 tygodnie praktycznie pojawiło się kilka mszyc po kuracji. Jeśli atak jest skomasowany i wszelkie eko środki nie pomagają /ale tylko w przypadku drzew i krzewów ! / to posiłkuję się czasem Calypso 480 SC.
Udanej walki
Dodam, że ja pryskałem wyciągiem z czosnku w dość silnych proporcjach na drzewka i krzewy owocowe - przez ok. 4 tygodnie praktycznie pojawiło się kilka mszyc po kuracji. Jeśli atak jest skomasowany i wszelkie eko środki nie pomagają /ale tylko w przypadku drzew i krzewów ! / to posiłkuję się czasem Calypso 480 SC.
Udanej walki
NO GMO
Bardzo dziękuję za pomoc.francikrecz pisze:Witam. Evvie, to przedstawiciel b. licznej rodziny skoczków. Mogą być zwalczane jak mszyce. Pozdr, Francik.
Wierzba podcięta i opryskana systemicznym Substralem przeciwko mszycom. Mam nadzieję, że pomoże, bo widzę u sąsiada za płotem takie same zgrubienia na liściach Iwy
- danutka66
- 500p
A z tym czosnkiem to nie wiecie co to?
- geophagus
- 50p
wykop jeden czosnek i sprawdź korzenie czy nie ma szkodnika
NO GMO
Co to jest i dlaczego wcina moje roslinki?:) I najwazniejsze - co zrobic, zeby sie przenioslo do ogrodu sasiada?
- danutka66
- 500p
Jak na mój gust to chrząszcz potocznie u nas zwany "czerwcowym" gdyż występuje właśnie w tym miesiącu.Można potraktować chemią ,ale po co skoro niedługo sobie pójdzie.Ja usuwam ręcznie ,strzepuję lub zabijam,można też zbierać do słoika i wywozić ..."za miasto"
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Ewa
- geophagus
- 50p
To ogrodnica niszczylistka /Phyllopertha horticola/.Veene2 pisze:Co to jest i dlaczego wcina moje roslinki?:) I najwazniejsze - co zrobic, zeby sie przenioslo do ogrodu sasiada?
Jeśli da radę to ręcznie zbieraj. Z tego co czytałem to można zwalczać pyretroidem ale w konsekwencji wybijesz "przy okazji" wszystkie owady pożyteczne. Trochę dużo tej extremalnej chemii w sprzedaży dla przeciętnego Kowalskiego
NO GMO
- danutka66
- 500p
Wykopałam i nie ma żadnych robali,ale mam wrażenie,że korzeń był jakiś taki zbyt mokry,jakby z lekka zaczynał podgniwać.Czy to możliwe,żeby to był efekt zbyt dużej ilości wody?Nigdy nie uprawiałam czosnku i teraz się zastanawiam czy nie popełniłam błędu podlewając go codziennie,a teraz sam się podlewa,bo nie ma dnia by nie padałogeophagus pisze:wykop jeden czosnek i sprawdź korzenie czy nie ma szkodnika
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Danutka66, podejrzewam o ten objaw węgorka niszczyka. Czasami się pojawia, szczególnie w cebulowych. Pozdr, Francik.
Francik