Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Moje dyńki rosną sobie ,ale jakos tak niemrawo. Niektóre sadzonki maja kolorek taki jasnozielony wpadający lekko w żółć....Nawozu im raczej nie brak ,bo były wsadzone do dołka z przerobionym obornikiem gołębiim i podlewanie parę razy gnojowką. Mam nadziję ,że jak zrobi się cieplej ruszą z kopyta
Asia
Asia
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Pozdrawiam, Maciek.
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie u mnie też większość dyń na dziwaczny kolor, taki mało zielony. Ale dlaczego? Mam nadzieję, że się jeszcze wyrobią
- delfi
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
Oby to tylko brak słoneczka i wkrótce będą rosły jak szalone
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Zimno i mało słońca i dlatego takie niemrawe u mnie to samo
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Czy myślicie, że jest sens posiać teraz Sweet Dumpling? Pies mi wykopał
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanie z innej beczki: jak wykończyć dynię ?
Chodzi o to, że przedszkolanka mojej córy wpadła na pomysł nauczenia dzieci, że nie wolno śmiecić. Częścią tych nauk jest eksperyment. Przygotowałyśmy razem z dziećmi dwa półtoralitrowe pojemniki - w jednym sama dobra ziemia, a w drugim trochę tej ziemi wymieszane z papierkami, sreberkami, nakrętkami, słomkami, kubeczkami i innymi śmieciami, jakie dzieci w szkole rzucają gdzie popadnie. W oba posialiśmy dynie, w każdy jedną Atlantic Giant i po 3 NN. No i pomału wychodzą. I teraz trzeba tak zrobić, żeby w czystej ziemi rosły ładnie, a w śmieciowej brzydko. Przedszkole zamyka 29 czerwca, więc mamy mało czasu żeby stopniowo wykończyć siewki. Na razie wymyśliłam, żeby im po kryjomu dosypywać soli, ale czy to rzeczywiście coś da ? Nie możemy ich zasuszyć ani pozbawić światła, bo stoją obok siebie i dzieci oba pojemniki podlewają tak samo. Czym je podtruć ? Muszą mizernie wyglądać.
Chodzi o to, że przedszkolanka mojej córy wpadła na pomysł nauczenia dzieci, że nie wolno śmiecić. Częścią tych nauk jest eksperyment. Przygotowałyśmy razem z dziećmi dwa półtoralitrowe pojemniki - w jednym sama dobra ziemia, a w drugim trochę tej ziemi wymieszane z papierkami, sreberkami, nakrętkami, słomkami, kubeczkami i innymi śmieciami, jakie dzieci w szkole rzucają gdzie popadnie. W oba posialiśmy dynie, w każdy jedną Atlantic Giant i po 3 NN. No i pomału wychodzą. I teraz trzeba tak zrobić, żeby w czystej ziemi rosły ładnie, a w śmieciowej brzydko. Przedszkole zamyka 29 czerwca, więc mamy mało czasu żeby stopniowo wykończyć siewki. Na razie wymyśliłam, żeby im po kryjomu dosypywać soli, ale czy to rzeczywiście coś da ? Nie możemy ich zasuszyć ani pozbawić światła, bo stoją obok siebie i dzieci oba pojemniki podlewają tak samo. Czym je podtruć ? Muszą mizernie wyglądać.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Tula, czego to się nie robi dla wychowania ekologicznego pociech
Myślę, że pomysł z solą zadziała. Chyba nie ma rośliny, która dałaby radę w zasolonym podłożu
Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Tula wszędzie kombinacje, gorzej jakby bez ingerencji lepiej rosły ze śmieciami
-
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy można jeszcze posiać dynie do gruntu? zdąży zaowocować czy już za późno?
Ja tak późno siałam tylko Hokkaido, zdążyła wydać owoce. Jeśli siać, to tylko taką o krókim okresie wegetacji (max 100 dni). Nasiona warto namoczyć na dzień, potem dbać, by ziemia nie przeschła dopóki nie wzejdzie roślinka.