Działeczka Ali cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działeczka Ali cz.2

Post »

Ależ masz piękną białą hostę co to za odmiana? jestem zauroczona ! Rh i tulipany masz wspaniałe :) i na dokładkę ten jeden tulipan jak róża wygląda :)
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam imienniczkę :wit no może nie tak dosłownie,bo wyczytałam ,że jesteś Alina a ja Alicja ale w sumie to prawie to samo :D Przeglądnęłam Twój zamknięty wątek (oczywiście same fotki) i jestem pod wrażeniem ilości ,różnorodności i kolorków jakie są na Twojej działeczce ;:180 Ja dopiero pracuję nad wzbogaceniem mojego ogrodu w kolorki i roślinki i właśnie moja lista wydłużyła się po wizycie u Ciebie :;230 jeżeli pozwolisz,będę jeszcze tu zaglądać.Pozdrawiam Ala ;:138
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Witam po małej przerwie :wit
Dziękuję za miłe odwiedziny,zapraszam ponowie,postaram się wpadać z rewizytami ale to trudne.....doba za krótka ;:223

dla miłych gości fotka mojej ulubienicy....piwonii krzewiastej

Obrazek

Marylko! Pytałaś o nazwę azalii,która ci się u mnie spodobała....mam jej nazwę bo jest z metką ale nie spisałam,jak nie zapomnę to jutro zerknę i ci odpowiem. W tym roku postarały się i nawet bardzo ładnie zakwitły, natomiast różaneczniki " dały ciała ",tylko dwa pięknie kwitną,dwa zmarzły całkowicie a reszta częściowo.

Helenko W tym roku nie bardzo nacieszyłam się różanecznikami,niestety bardzo ucierpiały przez zimę,ale te które się nie dały pięknie wyglądają.
Nie wiem czy to tylko moje wrażenie,ale wydaje mi się,że wyjątkowo obficie kwitną w tym roku wszystkie drzewa i krzewy np.bzy,akacje,krzewuszki itp.
Przy naszych działkach rośnie sporo akacji-dosłownie były białe,tyle miały kwiatów a teraz sieją wkoło płatkami jak śniegiem ;:215
a tu fotka jak kwitły....

Obrazek

LaViol Witam cię serdecznie,faktycznie dawno cię nie było ;:196 Mam nadzieję,że będziesz wpadać częściej :D

Jadziu U mnie azalie ładnie przezimowały i nieźle kwitły a różaneczniki ciężko zniosły tę zimę,ale te co się nie dały całe w kwiatach.A tak w ogóle to mam tyle strat,że serce boli ;:222

Moniko Bardzo mi miło,że mnie odwiedziłaś.
Cieszymy się tym co kwitnie ale trudno jednocześnie pogodzić się ze stratami ;:108 U mnie też wyleciała masa lilii,tulipanów,czosnków itp.a tyle nakupiłam jesienią ;:223

trzynastka Cieszę się,że spodobały ci się moje kwiatuszki,ale to niewielka ilość tego co było kupione i z wielką niecierpliwością czekałam na ich pierwsze wiosenne kwitnienie.Miałam nadzieję na łany cebulowych a były tylko pojedyncze sztuki. :(

Alu Bardzo miło mi ciebie gościć...imienniczko ;:196 Wpadaj do mnie jak najczęściej i oglądaj a ja postaram się pokazywać coraz więcej fotek.Zajrzę wkrótce do ciebie :wit

Marylko,Helenko,Jadziu,trzynastko Zainteresowała was moja biała hosta to odpowiem razem.....
Kupiłam ją latem w ubiegłym roku,na All....i nie zachwyciła mnie specjalnie....pierwsze listki były jakie takie niewydarzone,obsychały na brzegach a jesienią zzieleniały.Natomiast w tym roku wyglądała wiosną bardzo ładnie......wyglądała ;:108 bo w tej chwili straciła urodę, niestety:( Znowu liście na brzegach przyschnięte,ciekawe co z nią będzie dalej.....
Nazywa się White Feather
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Kilka aktualnych fotek z działki.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu moja siostra w widoczku ogólnym :))
Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Alu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:167
Piękne ogrodowe zdjęcia!! Masz już takie duże kępy irysów- przygodę z nimi zaczęłam dopiero w ubiegłym roku.
Piownia zjawiskowa!! Wcale się nie dziwię, że to Twoja ulubienica :) Mam dwie drzewiaste chyba od pięciu lat, ale nigdy nie kwitły...ciekawe, co jest tego przyczyną???
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Moniko! W tym roku irysy u mnie bardzo słabo kwitną, w ubiegłym roku to była masa kwiatów.Podobnie będzie chyba z liliowcami,gdzie nie gdzie tylko pąki kwiatowe się pokazują:((
Co do piwonii,to ci nie pomogę,nie wiem co twojej nie pasuje,że nie kwitnie.Nie mam z nimi zbyt wielkiego doświadczenia.Ta moja też ma ok.5lat kwitnie mi co rok i ma coraz więcej kwiatów,w tym roku aż pięć mimo,że zmarzła do ziemi -zakwitła na nowych pędach.Specjalnych warunków u mnie niema,rośnie w słońcu,w piaseczku trochę od góry ocieniona gruszą.Druga kupiona w ubiegłym roku z kwitnącym już kwiatkiem nie przetrzymała zimy i straszy teraz uschniętym badylkiem.Tydzień wcześniej na giełdzie rolniczej w Łącku kupiłam jeszcze białą,zobaczymy może tej uda się zaaklimatyzować.

U mnie dzisiaj za oknem paskudnie ;:222
Pada,zimno,przymusowe siedzenie w domu :(
na poprawienie humoru wklejam kilka fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Alu, dziękuję za odpowiedź ;:167 Zaczynam przyzwyczajać się do myśli, że im po prostu nie odpowiada to nagromadzenie sosen...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Ależ masz rozrośnięty dyptam ;:138 On bardzo wolno rośnie. Ile ma lat?
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu witaj. :wit
Cudna wiosna u Ciebie. ;:108
Najbardziej zazdroszczę Ci piwonii drzewiastej.
Piękny i niebanalny kolorek.
Ja nawet nie mam odwagi jej posadzić, gdyż z pewnością by zmarzła.
Klematis wcześnie zakwitł i obsypany kwiatami.
Jaka to odmiana?
U mnie cztery szt klematisów wymarzło tej zimy, a reszta uwiądu dostaje od razu z wiosny.
Chyba się przerzucę na bylinowe.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Marylko Azalia o którą pytałaś to "Cannon's Double" ;:196
Moniko! Co do twoich piwonii,pewnie masz rację ;:108 ale za to masz cudowny leśny ogród z niesamowitymi okazami RH ;:180
Violu Dyptam faktycznie już spory,nawet nie pamiętam kiedy go kupiłam,ale myślę że tak ok.10 lat ...to ma.W między czasie go przesadziłam w głąb rabaty po tym jak mnie paskudnie poparzył ( dwa lata nosiłam blizny). Teraz obchodzę się z nim ostrożnie i jest ok.
Tajko Te moje piwonie są jeszcze młode to je okrywam na zimę,mimo to w tym roku jedna zmarzła a ta z fotki,też przemarzła ale wypuściła nowe pędy i to na nich tak ładnie zakwitła. Oczywiście w miejsce tej co wyleciała kupiłam nową-białą...ciekawe jak przezimuje.
Klematis o który pytasz to "moonlight" ,to odmiana tolerująca zacienienie b.wczesna.Mam go drugi rok,jak większość klematisów, nawet nieźle przezimowały i mam nadzieję na ładne kwitnienia.
A tu fotka następnego.....
Obrazek

pierwsze róże
Obrazek

Obrazek

czas piwonii
Obrazek

ostatnie kwiaty azalii
Obrazek

czosnek "Krzysztofa"
Obrazek

i tak różnie na kolorowo....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Alu fajnie że w końcu jesteś oby już na stałe :D clematis śliczny ;:138
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

MalinaG pisze: Violu Dyptam faktycznie już spory,nawet nie pamiętam kiedy go kupiłam,ale myślę że tak ok.10 lat ...to ma.W między czasie go przesadziłam w głąb rabaty po tym jak mnie paskudnie poparzył ( dwa lata nosiłam blizny). Teraz obchodzę się z nim ostrożnie i jest ok.
Czytałam, że olejki eteryczne wydzielane przez dyptam mogą się nawet zapalić i dlatego jest nazywany płonącym krzewem Mojżesza, ale nigdy nie spotkałam się z tym, żeby kogoś poparzył ;:oj
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Witaj Gosiu! Cieszę się,że zajrzałaś-też mam nadzieję na systematyczne wizyty na forum :D
Violu Dyptam parzy w słoneczny dzień jak już przekwitnie,kiedy pod wpływem gorąca wydzielają się z jego nasienników olejki eteryczne, na końcach torebek nasiennych są takie haczyki i te drapiąc skórę -parzą.W moim przypadku były to bąble jak po oparzeniu wrzątkiem,później zostały brzydkie czerwonawe ślady.Nosiłam ponad rok na rękach i nogach te "ozdoby",teraz w czasie upałów omijam tego "parzyciela" szerokim łukiem i wszystkich ostrzegam ;:108
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

przegląd tygodnia....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Przegląd tygodnia super ;:333 Fajnie kwitną i obficie krzewuszki,a czy koło rododendrona to hortensja ? I jeszcze jedno pytanko,co to za roślina na 4 zdjęciu ?
Sorry ,że Cię tak wypytuję,ale w nazwach jestem ;:223 a chciałabym wpisać ją na listę chciejstw,bo bardzo mi się spodobała.
pozdrawiam Ala :wit
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”