Jagoda kamczacka cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka

Post »

Właśnie zebrałam jagody z tej niskiej płożącej "odmiany - prawie 1 kg. Dla porównania zdjęcie jagód z tych krzaczków co zbiór był na początku tygodnia ( jeszcze kilka zostało). Widać ,że różnica jest również w jagodach te są zdecydowanie większe , później nieco dojrzewają i nie osypują się tak bardzo. Tak więc zbiory kamczackiej na ten rok zakończyłam :D

Obrazek

Obrazek
3
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko !
W polskim necie jest bardzo mało informacji na temat chorób i szkodników jagody.
Jeśli biegle czytasz po radziecku, to szukaj informacji w rosyjskim necie. Tam one są.

Zbiór miałem tydzień temu, ale wyłącznie na odmianach wysokich. Dzisiaj oskubane zostały z pojedynczych owoców.
Wczoraj i dzisiaj zostały obżarte odmiany płożące. Główny zbiór będzie na nich, myślę że za tydzień.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bo tak prawdę mówiąc jagoda kamczacka czeka na swój wielki dzień,jest mniej popularna od borówki amerykańskiej.A moim osobistym zdaniem nie słusznie.Wole ,,kamczatkę '' za co ?
-za smaczniejsze owoce
-za nie upierdliwość bo mało wymagająca
-za to że szybko rośnie
-że roślina nie zniszczalna praktycznie
Parę lat temu żebym wcześniej ją poznał to bym miał owoców wór a nie pierdołki na amerykańskiej .

Propagujmy uprawę tej rewelacyjnej rośliny :D ja już parę sąsiadek namówiłem :wink: do .....uprawy jagody kamczackiej :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Taaa i przy okazji ich krzewy zapylają Twoje.... :wink: Żarcik oczywiście :)

U mnie nawet sucz się przekonała do jagody - obżera jak nie pilnujemy a jest w ogrodzie ;:14
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja suczka tez lubi te jagody :D
Bea
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Witam nie wiem czy to właściwy temat ale nie chce zakładać kolejnego. Ma dwa pytania jedno dotyczy identyfikacji szkodnika jagody poniżej zdjęcia
http://imageshack.us/gal.php?id=qpSlkt7t0dvd0t7Omd3W06g
Dodam że gdy jeden z krzaczków był mały i dosiadły go te "potwory" to usechł dosłownie objadły do z liści a reszta kruszy skruszyła się w palcach.
Drugie pytanie czy ktoś może mi pomóc z identyfikacją dwóch odmian poniżej ta słodsza i późniejsza
http://imageshack.us/gal.php?id=rJyk1tjUyebnxaPN29qV
A ta wcześniejsza i dosyć gorzka http://imageshack.us/gal.php?id=q5ekytrl4NfalaPN29qV
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Kontakt:

Post »

To jest złotook owad pożyteczny.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Dlaczego na mojej jagodzie kamczackiej opadają zielone owoce, jest to gatunek nisko rosnący, ale jako krzak rosnie zdrowo.Jest opielony, doglądam go codziennie, wydaje się, że wszystko powinno być dobrze.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Zamieszczam zdjęcia moich 5 jagód kamczackich sadzonych późną jesienią zeszłego roku-dla zainteresowanych rozpoznawaniem odmian (2 sztuki DUET, 2 sztuki KARINA- te cztery krzaczki z etykietą znanej szkółki Krzewińscy, i jedna sztuka rzekomo Toliczka-kupiona w sklepie ogrodniczym z etykietą bez odmiany a odmiana napisana ręcznie flamastrem jako Toliczka-z uwagi na maleńkie owocki bardziej gorzkawe niż pozostałych jakieś lekko czerniejące drobne liście, wydaje mi sie ze to jakaś siewka,ale może sie myle)
No więc :

DUET nr 1:
Obrazek

DUET nr 2:
Obrazek

KARINA nr 1:
Obrazek

KARINA nr 2:
Obrazek

rzekomo TOLICZKA:
Obrazek

Jak widać, każda odmiana jest jednak całkiem inna, co do smaku owoców niestety nie bardzo moge sie wypowiedzieć, na niektórych krzaczkach było ok.3-4 owocków a dzieliłam się nimi (czyt.oddałam je) memu 4-latkowi. Duet ma spore owocki, generalnie bez żadnej goryczki, ogólnie kwaskowate i dlatego pyszne bo o tej porze roku czeka sie na taki orzeźwiający smak, ta cała TOliczka ma małe i tu już powiedziałabym że lekko gorzkawe, Karina ma podobne do Duetu.

A w ogóle jak oceniacie stan mych krzaczków w pierwszym roku po posadzeniu....? Pozdrawiam fanów jagódek :)
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Jak na pierwszy rok to są bardzo ładne.Musiałaś je duże kupić. ;:108
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

dorkosa pisze:Karate powinno być ostatecznością. Niszczy wszystko, nawet te pożyteczne owady. Są środki równie skuteczne, a mniej toksyczne np. mospilan, calypso.
Dlaczego Mospilan nie działa na mszyce?? Zauważyłam najpierw na kalinie, ale myślałam, że kiepsko opryskałam, bo po kilku dniach nadal mszyca była żywa ;:202 Teraz niestety na wiciokrzewie i wiśni to samo ;:145
Prysnęłam resztką starego karate, padły!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja tam też używam karate ,taki bruce lee i pada mszyca aż liście trzeszczą :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

anador pisze:Jak na pierwszy rok to są bardzo ładne.Musiałaś je duże kupić. ;:108
wiesz może i systemy korzeniowy miały ładne, nie wiem-2-3 letnie? takie jak w ogrodniczych sklepach w doniczkach najczęściej sprzedają,ale po zimie jakoś ucierpiały ich gałązki, DUET nr 1 to miał po zimie jedną małą zakrzywioną gałązeczkę (na zdjęciu widać taką ciemniejszą zakrzywioną w lewą stronę) ,myslalam ze nic z niego nie będzie, a one po prostu dostały ładnych długaśnych przyrostów-wszystkie te jasne lub czerwone pędy w zależności od odmiany to są nowe wiosenne przyrosty-30-40cm
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Na mój gust to trzy lata na pewno mają,może więcej.
Moje trzyletnie były mniejsze.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
Gryfica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:38

Post »

bendkos pisze: http://imageshack.us/gal.php?id=qpSlkt7t0dvd0t7Omd3W06g
Dodam że gdy jeden z krzaczków był mały i dosiadły go te "potwory" to usechł dosłownie objadły do z liści a reszta kruszy skruszyła się w palcach.
Moje 2 jagody zaczynają mieć takie same objawy jak te bendkosa nie wiem czym je pryskać, proszę podpowiedzcie coś...chlip, chlip żal krzaczków...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”