Fikus Beniaminek gubi liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kylo1303
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 02:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus Beniaminek gubi liście

Post »

Na wstępie powiem, że to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Druga rzecz: jestem kompletnym laikiem w sprawach roślin. Zostałem poproszony o pomoc i staram się to zrobić.
Przechodząc do sprawy: Posiadam 2 Beniaminki (Fikus Benjamin), które ostatnimi czasy zaczęły marnieć, gubić liście, listki są też małe, kwiaty nie wyglądają na zdrowe. Sprawa może być bardzo prosta (do czego przejde później), ale mimo wszystko chciałbym prosić o ewentualne rady.

Kwiat pierwszy:
Stoi obok drzwi wyjściowych na taras. Temperatura w ciągu całego roku wynosi koło 21 stopni. Nie jest poddany bezpośrednim promieniom słonecznym, jednak światła jest pod dostatkiem. Co do podlewania to jest to pewien problem, bo podlewa się go nieregularnie i w różnych ilościach ("na wyczucie") zwykłą wodą z kranu (temp. pokojowa). Oto zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia może bardzo ogólne, jeśli trzeba by dodać coś bardziej konkretnego to proszę napisać. Jeśli chodzi o szkodniki to raczej nie zauważyłem, co prawda widywałem coś typu meszki ale to pojedyncze okazy. Raz napotkałem się na pare nitek "wełny", ale nie sądze też żeby związane to było z wełniakami (mogły to być nitki z ubrań, kurzu etc.)

Kwiat drugi:

Kwiat stoi w przedpokoju, w miejscu zaciemnionym przez większość część dnia. W zimie temperatura jest wyższa niż w innych częściach domu (związane jest z ogrzewaniem podłogowym), myśle że wynosi około 23 stopni. Co do podlewania to podobnie jak wyżej: bardzo nieregularne. Zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W żadnym z przypadków nie stosuję nawozów (ani naturalnych ani chemicznych). Czy kiepski stan kwiatów ma związek z nadmiernym podlaniem lub jego brakiem (co mogło wystąpić), czy może ewentualnie potrzebny jest jakiś nawóz? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś propozycje.

I tak na koniec, czy ktoś wie jaki to gatunek:

Obrazek

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus Beniaminek

Post »

Recepta dla obydwóch przypadków: przyciąć solidnie, przesadzić do nowej ziemi, podlewać regularnie choć nie przesadzać (nie zalewać i przede wszystkim nie zasuszać - tego nie znoszą!). Zapewnić światło, zwłaszcza numerowi 2, to jest roślina tropikalna, potrzebuje światła!

Spryskiwać liście tak często jak to możliwe. Nawozić dawką nieco mniejszą niż podane na opakowaniach nawozu.

Na zdjeciu trzecim jest sansewieria.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Mam Beniamina od 15 lat-wiiem że nie znosi przeciągów,przez to gubi liście.A tu ciekawostka- pod koniec maja, wystawiam Beniamina na balkon,
do póżnej jesieni-na moim balkonie, wieje jak "150" a on ma zielone listki i jeszcze przyrosty. :D
Pozdrawiam Ewa
kylo1303
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 02:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje bardzo za rady. Raczej nie zdecyduję się na cięcie kwiatków, ale postaram sie zacząć regularnie je nawozic i podlewać. Przyczyną mogą być też właśnie przeciągi, jako że oba kwiaty stoją w takich niefortunnych miejscach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fikus Beniaminek gubi liście

Post »

Proponuję Ci poznać jego podstawowe wymagania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9010

a także zapoznać się z doświadczeniami w jego uprawie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10231

To Ci się przyda z pewnością :D
karol_ina
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:45

Re: Fikus Beniaminek gubi liście

Post »

gdzies kiedys przeczytalam ze to objaw nadmiaru wody, mojego tak załatwiłam na amen.
i nie lubi ciemności
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”