Mszyce oprysk naturalny.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.

Post »

Ediii pisze:dzięki za radę - poczytałam o mrówkach i zaopatrzyłam się w cynamon..... Zobaczymy jak mrówki zniosą ten przyjemny zapach
zabrzmiało ciekawie, sama mam stada mrówek różnokolorowych - czarne, czerwone, żółte, tyle tylko że moje mrówki postanowiły zrobić sobie hodowlę mszyc na moich daliach
jaki to przepis?
Awatar użytkownika
Ediii
50p
50p
Od: 12 gru 2007, o 11:03

Post »

Tym cynamonem to wielkiej szkody nie zrobiłam tym ruchliwym szkodnikom. Biegają nadal i czynią zło.
Znalazłam w necie inne jeszcze metody na mrówki. Jednym z nich jest polewanie bestii wyciągiem z pokrzyw i czosnku (pokrzywy moczyć 48 godzin). Polewnie mrowisk.
Bardziej drastycznym to polewanie mrowisk wrzątkiem.

Dodam, że moim zamiarem było żeby tych nieproszonych gości przepędzić ? zmusić do wyprowadzki a nie totalna zagłada. Dlatego ten cynamon. Ale po cynamonie mają się zadziwiająco dobrze.
Pozdrawiam
Ediii
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną też lali na mrówki, ale jaki efekt nie wiem.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokrzywa mrówkom nie przeszkadza, jako taka - bo gnojówka może?
Co do zapaszków mrówki nie lubią szałwii i mięty, podobno także wrotycza i piołunu. Także w formie maceratu czy gnojówek. Te zioła generalnie są stosowane do odstraszania owadów. Co do szałwi i mięty mogę potwierdzić bo tam gdzie rosną mrówek nie ma - ale mięta pieprzowa, ta rozmnażana z odrostów; bo koło zwykłej mięty zielonej są (ta jest sprzedawana w nasionach jako 'pieprzowa').
Niestety różne gatunki mrówek różne mają gusta co do zapachów, ale spróbować można. Parę innych aromatów też może zadziałać: pomidory (ziele), majeranek, tymianek, lawenda - ale mrówki w tymianku widziałem...
:wit
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

No cóż, ile mrówek tyle sposobów pewnie :wink:
Ja gdzieś tu na forum doczytałam, ze mrówki nie lubią fusów od kawy, które jednocześnie przyciągają dżdżownice. Przyznam się, ze próbuję z dość dobrym skutkiem. Problemem jest tylko to, ze za mało kawy jeszcze piję i za mało fusów mam. W każdym razie w dwóch miejscach na które leje regularnie fusy od kawy mrówki prawie zniknęły, ale jak tylko się podleje i spłucze fusy to za jakiś czas zaczynają się złazić na nowo więc chyba trzeba to robić bardzo regularnie i fusami polewać grubo na mrowiska
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 4

Post »

lobuzka pisze:
Na mszycę super spawdza się:
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki oleju
1l ciepłej wody
U mnie sprawdza się w 100% :uszy
Ooo muszę wypróbować
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Z tym olejem trzeba uważać jak roślina na słońcu.Krople działają jak soczewki.W ten sposób opaliłam liście różom.Mszyce zniknęły,ale liście też ;:223 .Odnośnie mrówek zauważyłam tam ,gdzie sieję gorczycę mrówek brak.Gorczycy używam jako nawozu zielonego.
Pozdrawiam!!!
ganjabond
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2012, o 18:16

Post »

A ja mam takie pytanie, jak opryski np gnojówką (rozcieńczoną) czy innymi wymienianymi tu miksturami działa na biedronki, na postacie dorosłe jak i na larwy?

Np Himal dawny bioczos niby nie działa negatywnie na biedronki więc z tego wnioskuje że zwykły preparat z czosnku zrobiony samemu też nie będzie miał na nie złego wpływu.....hmm?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

piszą,że nie szkodzą
znalazłam ciekawe info i sposoby radzenia sobie ze szkodnikami
http://e-koppert.pl/na-mszyce,22.html
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Asiu, czego to ludzie nie wymyślą. Larwy w butelkach ;:oj Qurczę , tylko te ceny .... Muchówek nie chcę nawet za darmo, inne całkiem mile widziane :D Link bardzo ciekawy ;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

asma pisze:piszą,że nie szkodzą
znalazłam ciekawe info i sposoby radzenia sobie ze szkodnikami
http://e-koppert.pl/na-mszyce,22.html
A ja od dawna się zastanawiam dlaczego nikt w szkole nie uczy jak wygląda larwa biedronki ??????? :roll:
Gdyby ludzie wiedzieli pewnie znacznie więcej by tych larw ocalało, a Ci co zabijają larwy biedronek z braku świadomości co to jest i czemu służy to pewnie by ze złości pękli gdyby się dowiedzieli ile kasy zmarnowali gdyby liczyć je w tych cenach jak widać w linku ;:218
Skądinąd bardzo ciekawy link!
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

160 zeta za larwy hmm to już przesada,całe szczęście inne sposoby na mszyce rosną w rowie ;:138
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

HA ha. Najlepszy sposób na zaopatrzenie się w pożyteczne owady to... mieć trochę mszyc w ogródku ;:108
Gdzie nie przeszkadzają. I biedronki się na tym wychowa i złotook; a jeśli dodatkowo są stale jakieś kwiaty (w ogrodzie zwykle są :wink: ) to i bzygi, które chyba najskuteczniej mszyce zwalczają i dodatkowo zapylają kwiaty. Dwa w jednym i za darmo.
A kto sam zwalcza pracowicie wszelkie mszyce, przy okazji zabijając i inne owady, ten zawsze będzie musiał trudzić się sam - nikt go nie wyręczy... :roll:
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”