Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2

Post »

Posadziłam mieczyki w 3 rzędach, grupami po 5sztuk. By nie zapomnieć gdzie rosną zaznaczyłam borderem i opisałam. Jak wyrosną to border usunę. Poradźcie mi proszę co posadzić pomiędzy mieczykami by wypełnić luki? Myślałam o czymś co się rozrośnie ładnie i utworzy "dywanik"
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

davussum pisze:może mi poradzicie czy posadzić je kolorami, jakoś pogrupować czy pomieszać?
poleciałam kolorami po 5 jak zakwitną dam foto zobaczymy bo sama nie wiem jak to wyjdzie
pozdrawiamy Bożena i Paweł
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

davussum pisze:Posadziłam mieczyki w 3 rzędach, grupami po 5sztuk. By nie zapomnieć gdzie rosną zaznaczyłam borderem i opisałam. Jak wyrosną to border usunę. Poradźcie mi proszę co posadzić pomiędzy mieczykami by wypełnić luki? Myślałam o czymś co się rozrośnie ładnie i utworzy "dywanik"
Przy sadzeniu nie ma potrzeby oznaczać jakie kolory gdzie rosną, bo i tak urosną takie jak wsadziłaś, ale jesienią jak najbardziej, żeby na drugi rok wiedzieć co i jak. Ja choć się znam na cebulkach i oznaczam skrzynki i tak przeważnie mam problem wiosną.
Co do obsadzania to zdaje mi się, że lilie lubią nogi w cieniu, mieczyki już niekoniecznie, ale jakieś drobne kwiatki możesz między nimi poflansować, żeby nie kwitło to chyba tylko trawa :;230 ,albo ewentualnie goździk brodaty, na drugi rok będziesz miała jak znalazł.
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Musiałam opisać co i jak bo nie udało mi się wszystkiego posadzić a nie chciałam się pogubić przy dosadzaniu. Myślałam żeby coś takiego niskiego posadzić bo będzie strasznie łyso na tej rabacie i sie cała zachwaści. Moze Macierzanka malutka ( Thymus pygmeus), KARMNIK OŚCISTY, Rozchodnik sześciorzędowy, Rozchodnik ostry Sedum acre 'Yellow Queen'
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Mam pytanie. Nawożę mieczyki raz w tygodniu naprzemiennie gnojowicą bydlęcą i z pokrzyw. Czy to wystarczy?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
krzesz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2012, o 10:10

Post »

Witam, mam problem. Zauważyłam na niektórych liścieniach mieczyków rdzawy nalot. Martwi mnie to. Czy nalot może być oznaką jakiejś choroby? Czy można temu jakoś zaradzić?
pozdrawiam- Ania
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

To oznaka choroby grzybowej. Prawdopodobnie rdza mieczyka. Nie zamieściłaś zdjęcia i trudno dać jednoznaczną diagnozę.
Jeżeli zmiany są małe zrób oprysk środkiem przeciwgrzybowym - Kaptanem lub Topsinem (dodaj niewielką ilość mydła ogrodniczego). Natomiast gdy większa część liścia jest zaatakowana to nic nie da się zrobić i taki mieczyk należy wykopać i zniszczyć (razem z bulwą i ziemią wokół bulwy).

Pozdrawiam
Adam
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam i proszę o pomoc.
Zaniepokoiłam się wyglądem kilku moich mieczyków. Przed sadzeniem bulwy były moczone przeciw wciorniastkom i chorobom grzybowym zgodnie z zaleceniami a tu niespodzianka.
Na pierwszym zdjęciu jasne odbarwienia.
Na drugim takie pokręcone liście a na trzecim czarne świństwo coś podobne do mszycy czarne z przeźroczystymi skrzydełkami.
Proszę pomóżcie - co mam z tym zrobić? Co to może być?
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam - Teresa
Pozdrawiam- Teresa
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Żółta mozaika liści. Najczęściej występująca wśród chorób wirusowych gladioli. Następuje chloroza, martwica tkanek. Liście się skręcają, kwiat będzie karłowaty, ze zmienionymi kolorami.
Najprawdopodobniej bulwy były zarażone już w momencie ich sadzenia. Nie różniły się one w wyglądzie niczym od zdrowych bulw. Moczenie w środkach przeciwgrzybowych i przeciw wciorniastkom oczywiście nie mogło ich "wyleczyc".
Źródłem infekcji mógł być wciorniastek, mszyca lub zarażenie poprzez np. ścinanie kwiatów gladioli tym samym sekatorem bez dezynfekcji ostrzy.

Niestety, ale bulwy są do usunięcia razem z glebą wokół nich i zniszczenia.
Dobrze by było nie sadzić w tym miejscu mieczyków przez następne 4 lata.

Na trzeciej fotce "złapałaś" wciorniastka mieczykowca. Oprysk przeciw temu "czarnemu świnstwu" należy przeprowadzać co 7 - 10 dni.

Przepraszam za te informacje :oops:

Pozdrawiam
Adam
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16

Post »

Serdeczne dzięki Adamie, jak zawsze można liczyć na Twoją pomoc. Te chore, ale nie wszystkie, to bulwy kupione w tym roku. Moje stare są zdrowe. W tym sezonie opryskałam wszystkie profilaktycznie przeciw wciorniastkom /zrobiłam błąd i nie dodałam środka przylepnego/ oraz jeden oprysk przeciw grzybom. Wydawało się , że dbam o nie jak należy a tu porażka - szkoda. Jeszcze jedno - w tym roku posadziłam je na nowym miejscu po truskawkach które przekopałam jesienią. Tę działkę mam drugi sezon a truskawki , jak mówią sąsiedzi, rosły co najmniej 5 lat w tym miejscu. Może to również ma wpływ na choroby.Gdzieś wyczytałam że nie powinno się sadzić po truskawkach ale ja niestety przeczytałam o tym już po posadzeniu.
Pozdrawiam - Teresa
Pozdrawiam- Teresa
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Ja w tym roku zaszalałam, posadziłam około 70 nowych bulw.
I tym razem grupowo kolorami ;)
Czekam na kwiatki z niecierpliwością ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Annar13 - bardzo ładnie wyglądają Twoje mieczyki. Na pewno doczekasz się pięknych kwiatów. :)

Wczoraj, po kilku deszczowych dniach, miałem słoneczną pogodę i .... nalot wciorniastków :( . Nie widziałem dotąd takiej ich aktywności.
Jakiś ten rok u mnie niezbyt korzystny dla mieczyków. Mimo to nie tracę nadziei, że doczekam się kwitnienia odmian, na których najbardziej mi zależy.

Pozdrawiam
Adam
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

Adamie nie masz czasem zdjęcia wiornastka? Nie wiem jak on wygląda, a coś mi podjada moje mieczyki tylko aż tak że odpadają listki szczególnie te przybyszowe. Szukałam tego czegoś z latarką w nocy i wstałam po 4.00 rano żeby to zobaczyć. I nic. na pewno nie są to ślimaki. Pomóż!
Pozdrawiam Halinka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”