Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
mam nasiona wyskubane z dyni kupionej w zeszłym roku. nie wiem jaka to odmiana
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Najwyżej to będzie Twoja nowa odmiana, bo dynie w sklepie mogą być krzyżowo zapylane.justynas pisze:mam nasiona wyskubane z dyni kupionej w zeszłym roku. nie wiem jaka to odmiana
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
GunnarSK pisze:Najwyżej to będzie Twoja nowa odmiana, bo dynie w sklepie mogą być krzyżowo zapylane.justynas pisze:mam nasiona wyskubane z dyni kupionej w zeszłym roku. nie wiem jaka to odmiana
posiałam dwie odmiany (oczywiście nie wiem jakie ) jeśli coś z nich wyrośnie to Wam pokaże, może uda je się gdzieś zaklasyfikować
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tula Jak dla mnie świetny pomysł, pogratuluj przedszkolance 99,9% postów na tym forum dotyczy jak zrobić by urosło duże i zdrowe a tu proszę totalnie na odwrót.
Jak dla mnie powinniście przesadzić te dynie do ogródka przedszkolnego bo w donicy to na owoce marna szansa Jeśli trzymać się pojemników to sugerowałbym tę zanieczyszczoną dać do małego a tą z ładną ziemią do dużego, tylko czy dzieciaki nie załapią czasem że jedna ma ucisk a druga nie i dla tego lepiej, lub gorzej rosną?
Inna sprawa można by bez wiedzy dzieciakw ciut ponawozić tę co ma być ładniejsza. Możliwośći różne, grunt by miała trochę papu a tamta tylko wodę.
Z soleniem bym uważał bo może zwiędnąć szybko choć jakby nie było efekt też będzie osiągnięty ale w szybkim czasie
Jak dla mnie powinniście przesadzić te dynie do ogródka przedszkolnego bo w donicy to na owoce marna szansa Jeśli trzymać się pojemników to sugerowałbym tę zanieczyszczoną dać do małego a tą z ładną ziemią do dużego, tylko czy dzieciaki nie załapią czasem że jedna ma ucisk a druga nie i dla tego lepiej, lub gorzej rosną?
Inna sprawa można by bez wiedzy dzieciakw ciut ponawozić tę co ma być ładniejsza. Możliwośći różne, grunt by miała trochę papu a tamta tylko wodę.
Z soleniem bym uważał bo może zwiędnąć szybko choć jakby nie było efekt też będzie osiągnięty ale w szybkim czasie
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Marek efekt ma być szybki... przedszkole zamykają 29 czerwca, za 19 dni... Do tego czasu dzieci muszą zauważyć dużą różnicę. A dyńka z dobrej ziemi pewnie w ogródku szkolnym wyląduje... gdzie do września zasikają ją na amen psy ;)
A u mnie w polu dyńki ruszyły nareszcie, przygrzało słoneczko. Powyłaziły nawet z ziemi ozdobne, które siałam w grunt parę tygodni temu. Ta na zdjęciu to nie wiem co za odmiana, nie oznaczałam. Ale widok mi się podoba
A u mnie w polu dyńki ruszyły nareszcie, przygrzało słoneczko. Powyłaziły nawet z ziemi ozdobne, które siałam w grunt parę tygodni temu. Ta na zdjęciu to nie wiem co za odmiana, nie oznaczałam. Ale widok mi się podoba
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
takie skupienie centralne kwiatów, nie jest to przypadkiem cukinia?
Ania
- Tula
Mało prawdopodobne. To jedna z roślin wyhodowanych od nasionka z nasion dyni kupionych i uzyskanych z Akcji.
Nie koniecznie, dynie też tak maja.takie skupienie centralne kwiatów, nie jest to przypadkiem cukinia?
Forumowiczka Kasia...;)
U mnie też dynie mają takie skupiska. U Golden Hubbard pojawił się pierwszy kwiat żeński, ale sama roślina jest jeszcze malutka, nie da wykarmić owocu. Dynie wreszcie nabrały tempa i zaczęły rosnąć.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję za uświadomienie dopiero raczkuję z dyniami, ale u mnie na te pare szt u wszystkich widać wypuszczany od początku pęd
Ania
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2012, o 10:55
A czy ten piękny berneńczyk nie demoluje Ci ogródka, bo ja też jestem posiadaczką tej rasy i co rusz to nowa dziura w ziemi??
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cukinie przynajmnej te co ja posiadam mają dużo bardziej wyostrzone, poszarpane liście. To jest raczej dynia bo ma gładkie, zaokrąglone liście. Kwiaty też mam w takich skupiskach nieraz. Tula Jeśli ogródek przedszkolny nie jest ogrodzony i gonią tam psy (Z reguły jest zakaz przecież) to możesz na lato zrobić takie małe ogrodzenie wokół dyni. 4 Paliki, jakaś siatka i po problemie. Skoro za parę dni ma tamta dynia paść to chyba rozwiązanie masz. Ta zdrowa niech sobie rośnie do września w ogródku jakoś zabezpieczona - bynajmniej ja bym tak zrobił. Na nowy rok szkolny zupa dla wszystkich będzie - smacznego
- Tula
Przedszkole jest w tym samym budynku co szkola podstawowa i gimnazjum, ogrodka nie ma. Dookola budynku jest trawa (nieogrodzona) i Wielkie Checi nauczycieli zeby jakis ogrodek zrobic. Ale ze rzadzi gmina, to ogrodka raczej nie bedzie.
Co do psow to zakaz zakazem, a psy sobie. Nagminne jest tu spuszczanie na noc psow, ktore w dzien sa na lancuchach. Zeby sobie pobiegaly. Straz gminna i karabinierzy o tym oczywiscie nieoficjalnie wiedza, skargi maja zerowy skutek.
Co do psow to zakaz zakazem, a psy sobie. Nagminne jest tu spuszczanie na noc psow, ktore w dzien sa na lancuchach. Zeby sobie pobiegaly. Straz gminna i karabinierzy o tym oczywiscie nieoficjalnie wiedza, skargi maja zerowy skutek.