Oczko Magdy.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko MAGDY.
Folię zakryć
- PiotrekP
Widzę że woda się poprawia
Najlepszym filtrem są rośliny filtr ewentualnie na kilka dni i to wczesną wiosną dopóki roślinność nie ruszy z wegetacją.
- PiotrekP
Rośliny oczyszczą Ci wodę biologicznie a filtr mechanicznie. Oba filtry są ważne
Ja nie widzę przeciwskazań co do filtra tyle tylko że tą zupkę szczawiową u Magdy będzie czyścił aż do jesieni, rośliny załatwią to szybciej i taniej Ja filtra używam tylko na przednówku i to max przez 2 tygodnie, niestety muszę co 2-3 dni płukać gąbki, filtr o wydajności 15000l
- krzysztof988
- 50p
- Od: 6 maja 2012, o 20:35
Racja, najlepszy jest filtr glebowo korzeniowy - odpowiednio dobrane rośliny spokojnie utrzymają czystą wode. Wyjątkiem jest początek wegetacji zanim ruszą roślinki. Poczytaj o roslinności strefy bagiennej i o zasadach tworzenia takiego filtra g-k, a na pewno nie pożałujesz i zaoszczędzisz kasę na filtrze. No i w oczku muszą być roślinki tylko je odpowiednio dobierz, a będzie ok.
Kochani ,mieliście rację co do mojego oczka.Posadziłam dużo więcej roślin no i woda się poprawiła. Powoli widać dno.A więc żadnego kupowanego filtra nie będzie.