Madzik - moje storczyki
Madzik nie ma to jak szósty zmysł a co do zakupu storczyków to nawet w sklepie powinno sie chyba zajrzeć w głąb doniczki, bo ja niedawno kupiłam właśnie dwa falenopsisy, które korzenie tuż przy doniczce miały piękne, więc myślałam, że rośliny zdrowe, a w domu zaczęły wiotczeć liście i zajrzałam w środek, a tam wszystkie korzenie zgniłe
a za cambrię trzymam mocno kciuki
a za cambrię trzymam mocno kciuki
Cudowne te storczyki, ja sama nie mam ani jednego, jednak od jakiegoś czasu myśle o kupnie. Jednak boję się że to będzie trudne.Może kiedyś się odwazę... Będe często tu zaglądać i czytać twoje posty.
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Wiejski ogród - kamixsa
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, zdjęcia super, 'Anna Geen' rewelacyjnie się prezentuje Co do cambrii , to też korciło mnie tuż po jej zakupie sprawdzenie stanu korzeni. Jedna z psb nieciekawie wyglądała, zastosowałam profilaktycznie Bravo i póki co jest ok. Ale jak tylko przekwitnie korzenie muszę również sprawdzić.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Guciu - ja też zawsze czekam aż przekwitnie - ale powoli zaczynam zmieniać nastawienie. Są sytuacje, kiedy to zbyt późne działanie. Jeszcze nie dojrzałam do natychmiastowego po zakupie przesadzania ale może do tego kiedyś dojdzie. Zdarzyło mi się już kilkakrotnie przesadzać kwitnące i krzywda im sie nie stała W każdym razie nie okazały tego ;)
I dziękuję za komplementy adresowane do Anny A mąż dziękuje za komplement dotyczący zdjęć
I dziękuję za komplementy adresowane do Anny A mąż dziękuje za komplement dotyczący zdjęć
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja jeszcze takiego przesadzania troszeczkę się boję. Chociaż pamiętam mojego pierwszego storczyka, którego niechcący wyciągnęłam z osłonki / pierwszego dnia / podłoże było suche, więc rozsypało się zupełnie...niewiele myśląc szybko wepchnęłam go do doniczki, korę powciskałam ołówkiem, żeby M nie widział/ to był prezent od niego/. Jakim cudem ten mój faluś biedaczek przeżył tą "operację" do dzisiaj nie wiem Kwitł pięknie 4 m-ce, a teraz wypuszcza pęd kwiatowy.......naprawdę twarda sztuka z Niego
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki