Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Madzik i jak tu nie kochać białych falenopsisów ;:128
raz przesadzałam w trakcie kwitnienia, bo falenopsis wypadł mi z doniczki i na moje szczęście nic mu się nie stało i kwitł po tym jeszcze długo :tan teraz przed zakupem delikatnie odgarniam korę, by zajrzeć czy w środku nie gniją korzenie, bo jakoś boję się od razu grzebać w korzeniach, bo mimo wszystko to dla storczyka musi być szok ;:219
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany i ja bym się nie oparła. Ależ cudo! Niech pięknie rośnie. Zdjęcia jak zwykle doskonałe. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sonia pisze:Madzik i jak tu nie kochać białych falenopsisów ;:128
raz przesadzałam w trakcie kwitnienia, bo falenopsis wypadł mi z doniczki i na moje szczęście nic mu się nie stało i kwitł po tym jeszcze długo :tan teraz przed zakupem delikatnie odgarniam korę, by zajrzeć czy w środku nie gniją korzenie, bo jakoś boję się od razu grzebać w korzeniach, bo mimo wszystko to dla storczyka musi być szok ;:219
też uwielbiam białe Phalaenopsisy. a wczoraj ucinałam korzenie i przesadzałam Phalaenopsisa w pąkach. on wygląda, jakby nie był podlewany od pół roku, tak wiotkie ma liście i wsadzałam go głębiej.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Madziu piękny ten nowy falenopsis ;:111 ja też tak mam jak do OBI zawitam 8) idę po coś innego ale nie mogę oderwać oczu od stoisk ze storczykami 8) od czasu do czasu - na coś się skuszę :P zwłaszcza ostatnio "czyham" na przeceny - bo czasem można wyłowić naprawdę cudo :P Anna Green też urocza ;)
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

No właśnie - jak się oprzeć? Chyba się nie da... ;)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Musimy się postarać, na szczęście do wystawy nie zostało dużo czasu i może uda się nam wytrwać w naszych postanowieniach. No a potem.... boję się nawet pomyśleć, chyba nasze portfele nie są takie pojemne :?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małe porównanie kwiatów - na pierwszym zdjęciu kwiaty "dorosłe", w pełni wybarwione - są jaśniejsze, płatki odchyliły się do tyłu, kwiat ma barwy różowo-jasnobrązowe. Na drugim zdjęciu - ten sam kwiat po rozwinięciu z pąka - dużo ciemniejsze kolory, płatki rozłożone na boki.
I dopiero kilka dni po rozkwitnięciu zaczyna pachnąć.
A dzięki Jovance wiem już, że jest to Miltonidium Rosy Sunset - w sieci można też spotkać się z nazwą Oncidium Rosy Sunset.

ObrazekObrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Nie dość, że piękny to jeszcze pachnie. :P
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Gratuluję "piękności" :) Mini mark taki słodki :) , a Miltonidium mocno pachnie?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Dla człowieka takiego jak ja znajome są tylko falki, tak więc Twój pomarańczowystorczyk to dla mnie coś niezwykłego. 8)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario Tereso - Mini Mark mnie też urzekł :D .
Miltonidium zaczęło pachnieć dopiero parę dni po rozwinięciu kwiatów ( tuż po otwarciu kwiatków byłam mocno rozczarowana, bo wąchałam i ...nic ). Zapach silny jest rano. Czy przyjemny - sprawa dyskusyjna... mnie najbardziej pachnie czekoladą...z dodatkiem gumy, takiej z opony :? - duszący i mdławy.

volumineux - z takim zacięciem zacząłeś walczyć o swojego storczyka, że śmiem podejrzewać, że niedługo pojawią się i następne, pewnie kiedyś coś innego niż phalaenopsis.... :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Dzięki, to faktycznie specyficzny zapach :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

madzik pisze:Mario Tereso - Mini Mark mnie też urzekł :D .
Miltonidium zaczęło pachnieć dopiero parę dni po rozwinięciu kwiatów ( tuż po otwarciu kwiatków byłam mocno rozczarowana, bo wąchałam i ...nic ). Zapach silny jest rano. Czy przyjemny - sprawa dyskusyjna... mnie najbardziej pachnie czekoladą...z dodatkiem gumy, takiej z opony :? - duszący i mdławy.

volumineux - z takim zacięciem zacząłeś walczyć o swojego storczyka, że śmiem podejrzewać, że niedługo pojawią się i następne, pewnie kiedyś coś innego niż phalaenopsis.... :D
mini mark jest cudny :) ale mnie najbardziej urzekł ten co ma liście w kropki... jak ja bym takiego chciała... skąd takiego wziąść? (były na wystawie, ale sobie niestety nie kupiłam, bo były w wazonach)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”