Sadzenie,przesadzanie Rhododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
agatach
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 14:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Korzeń Rhododendrona i jak go wsadzamy

Post »

No to będę bardzo ciekawa co się okaże na wiosnę. Bo tu u mnie łatwiej kupić przekompostowaną korę i zwykły obornik. A ja nie mam miejsca żeby 2 lata taki obornik trzymać! Więc gdyby się okazało, że taka odwrócona mieszanka też jest ok to by było bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam siarczan amonu i teraz mam nim podsypać każdy krzaczek z osobna, tak? Po garstce?
Pozdrawiam - BabajAGA
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

z tego co tutaj wyczytałem to musisz najpierw sprawdzić pH , jak jest ok 6 albo więcej to najpierw musisz zakwasić glebę albo czystą siarką (wolniej)albo jakimś kwasem(szybciej)( jaki to musisz poszukać bo nie pamiętam). Sypanie siarczanu amonu przy zbyt wysokim pH może zakończyć się zasoleniem gleby.

Planuję posadzić kilka rododendronów i w związku z tym mam pytanie: czy mogę wykorzystać do ściółkowania i do przygotowania podłoża igły i drobne gałązki modrzewiowe?
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Właśnie zakupiłam dwa rododendrony i planuję je na dniach wsadzic. Przeczytałam już chyba wszystkie wątki dot. tych roślin i chyba wiem jak przygotowac pod nie podłoże. (tak wiem, trochę późno)
Mam tylko małe pytanie. Piszecie, że dobrym pomysłem jest podsypanie sosnowego igliwia. Niestety nie posiadam takiego, ale za to w nadmiarze mam igliwie z thui (suche oraz świeże niedawno obcięte). Czy mogę to wykorzystac? Nie chcę im na starcie zaszkodzic.
Pozdrawiam Dorota

P.s. Dopiero zaczynam moją przygodę z ogródkiem i proszę o wyrozumiałośc.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy mogę teraz przesadzić różanecznik z bryłą ziemi czy lepiej poczekać do września. Ma 2 - 3 lata. Zmiana miejsca jest konieczna ponieważ zatrzymał się we wzroście - nie wypuścił w tym roku ani jednego listka i nie kwitł a w ubiegłym rósł bardzo słabo. Był posadzony w ziemię z domieszką torfu kwaśnego.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Znalazłem gdzieś w sieci że igły modrzewiowe zakwaszają (może się komuś przyda ta informacja).
Pod moje rododendrony przygotowałem "super" podłoże z brązowego torfu, zwykłej ziemi, liści dębowych i igliwia modrzewiowego.
Wszystko byłoby super gdyby nie kosy które ostro w tym grzebią, czasami wykopują dziury na 10-15cm odsłaniając korzenie RH. Miał ktoś taki przypadek? Może nie jest to aż tak groźne dla roślin ? Jeżeli jednak jest groźne to czy znacie sposoby na zabezpieczenie roślin?
Na razie zasypuje te dziury i powbijałem drobne patyki naokoło roślin ale jakiegoś wielkiego efektu nie ma
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Erazm pisze:Czy mogę teraz przesadzić różanecznik z bryłą ziemi czy lepiej poczekać do września.
Cytat z pierszej strony tego wątku:

"Praktycznie można je przesadzać o każdej porze roku, jednak zaleca się
przesadzać je wiosną albo jesienia".

Nie musisz przesadzać z bryłą ziemmną. Wystarczy jeśli wezmiesz całą bryłę korzenną.
U mnie za każdym razem po przesadzeniu rhododendron rośnie znacznie lepiej.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

szkutnik pisze:...kosy które ostro w tym grzebią, czasami wykopują dziury na 10-15cm odsłaniając korzenie RH. Miał ktoś taki przypadek?
Tytaj nie pisaliśmy jeszcze o takim przypadku.

Jeśli odsłonią korzenie to je lekko zasyp. Watpię by grzebały w korzeniu.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Tak, to może być problem.
Moje rododendrony rosną przed płotem i w ubiegłych latach kilkakrotnie przeszło pod nimi stado kur.
Pozostała rozdrapana ziemia przy powierzchni, gdzie są drobne korzenie.

Ogrodziłem całość płotkiem, żeby nie wchodziły tam kury i psy, a pod krzewy rododendronów dałem też suche gałązki wiśni, żeby zniechęcić kota do grzebania w ziemi.
(gałązki sprawiają, że kot nie chce się przez nie przedzierać i idzie gdzie indziej)
Obrazek

To zdjęcie jest zrobione w kierunku południowym.
Jak widać rododendrony nie mają żadnej osłony od wiatru i od słońca.
Rosną wspaniale.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

dzięki za odzew,
Kosy kopiąc w podłożu odsłaniają z boku starą bryłę korzeniową tak na 10 - 15cm ( przypuszczam że niszczą przy tym nowe korzonki, chociaż na razie nie widać jakiś negatywnych efektów na roślinach) Problem jest tym większy że od kilku lat jest u mnie bardzo dużo tych ptaków teraz ok 20 os, a jesienią zeszłego roku było ok 30 ptaków. Na razie poprzykładałem okolice Rh troszkę suchymi gałęziami świerkowymi i problem się zmniejszył. Zastanawiam się czy nie było by "mniejszym złem" wkopanie roślin głębiej.
Andres piękne te twoje roślinki, jeśli można wiedzieć to ile maja lat?
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Dziękuję, posadziłem je wiosną 2009 r. już jako spore krzaczki.
Obecnie to ich 4. kwitnienie u mnie.
DarekRz

Post »

Pytanie do Marka:
Moje różaneczniki rozrastają się. Były posadzone 3-4 lata temu w glebie piaszczystej. Do dołów dodałem sporo torfu kwaśnego i ściółkuję je igliwiem sosnowym (gleba rodzima ma w miejscu gdzie je sadziłem pH 6,8 ). Podlewam deszczówką w czasie suszy i rosną ładnie. Przypuszczam jednak, że przy sadzeniu doły były za wąskie (ok. 60 cm). Obecnie różaneczniki maja koronę nieco szerszą niż zaprawiony dół i mam pomysł aby obkopać je naokoło i wymienić piaszczystą glebę na mieszankę z torfem kwaśnym, kompostem, piaskiem i perlitem dla zatrzymywania wilgoci (mam go sporo).
Boję się jednak uszkodzenia delikatnych korzeni, które mogły pójść w piaszczysta glebę po bokach.
Czy Twoim zdaniem mogę zaszkodzić korzeniom rododendronów takim kopaniem pod koroną?
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Boję się jednak uszkodzenia delikatnych korzeni, które mogły pójść w piaszczysta glebę po bokach.
Z tego co eksperci pisali to rh nie puszcza korzeni poza warstwę próchniczna tak więc w piasku na pewno ich nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”