Moja folia z pomidorami
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja pierwsza folia z pomidorami
Arek ok, betoxon daje 100% zapylenia? po czym się poznaje, że kwiat jest zapylony?
odpada kwiatek? czy przebarwia się?
Pozdrawiam
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja swoje troszkę "szturcham" Ostatnio spadł mi kwiatek i myślałam, że się ułamał, a okazało się, że pod nim był już pomidorek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Po prostu trzeba cierpliwie czekaćkasia82 pisze:Arek ok, betoxon daje 100% zapylenia? po czym się poznaje, że kwiat jest zapylony?
W tym roku zacząłem zapylać pomidorki betoksonem.
Nie wiem jak inni robią?(chyba pryskają)
Ja mam rozrobioną dawkę w słoiczku (1ml / 0,5l wody). Trzymam ją w chłodnym miejscu w garażu.
Ja zapylam każdy kwiatek z osobna. Nabieram dobrany roztwór w miareczkę, która jest dołączona do betoksonu (tak mi wygodnie) i zapylam każdy kwiatek maczając go w roztworze, aby był cały mokry. Staram się to robić w samo południe co dwa dni.
ZAPYLANIE --- 2 dni przerwy --- ZAPYLANIE --- 2 dni przerwy --- itd
Zapylamy kwiaty które są rozwinięte. Do następnego zapylenia, czyli po 2 dniach, widać które były już zapylane bo nie sa już takie "świeże" jak te dopiero co rozwinięte.
Zawiązki owoców widać już po kilku dniach.
Przyznam szczerze, że u mnie nie ma wolnej szypułki, jak widać na zdjęciach każdy kwiat jest zapylony.
Uważam że to dobra metoda, która daje 100% plony, zapylając ręcznie. Wiadomo że ktoś kto ma kilka hektarów pomidorów nie będzie zapylał każdego kwiatka ręcznie he he he
Przy moich 19 krzakach w tym 10 koktajlowych mam co robić szczególnie przy koktajlach.
Razem zajmuje mi to ok 15-20 min, ale warto
Pozdrawiam Arek
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
oj to pracochłonne:P
la targam sznurkami rano i jak z pracy wracam
zobaczę ile procent się zapyli
a zawiaski są czyli jest nie źle
la targam sznurkami rano i jak z pracy wracam
zobaczę ile procent się zapyli
a zawiaski są czyli jest nie źle
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja Betoksonu nie stosuję i nie zamierzam ,uważam ,że to zbędne wprowadzanie kolejnego środka chemicznego ( nie wspominając o tym ,że nie da się pozyskać nasion z takich pomidorów). Moje pomidory mają bez tego i tak wystarczającą ilość owoców - oby tylko wszystkie dojrzały i nie "zachorowały".
Witam, mam pytanie do tych osób które są posiadaczami szklarni z poliwęglanu czy został tam zastosowany poliwęglan
komorowy czy lity. Prosił bym o więcej zdjęć bo może w przyszłym roku taką kupie albo zrobię sam
komorowy czy lity. Prosił bym o więcej zdjęć bo może w przyszłym roku taką kupie albo zrobię sam
zadam może dla co niektóych głupie pytanie: czy koktajlówką się obrywa pędy? moim zdaniem nie ale chcę się upewnić?
Lepiej to robić ręką.peter pisze:zadam może dla co niektóych głupie pytanie: czy koktajlówką się obrywa pędy? moim zdaniem nie ale chcę się upewnić?
A ogólnie, to lepiej nie obrywać, będziesz miał więcej, niż gdybyś oberwał.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
areks no właśnie ... i tu się pojawia magiczne słowo "cierpliwie"
ja już chce pomidora - żarcik taki
Już mam - tam gdzie odpadły kwiatki pojawiły się kuleczki powiększają się z dnia na dzień
...aaaa będę miała pomidory
Wy też tak reagowaliście na widok pierwszych pomidorów czy to tylko ja taka
Już mam - tam gdzie odpadły kwiatki pojawiły się kuleczki powiększają się z dnia na dzień
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 cze 2012, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
również mam coś takiego,ja to nawet chodzę i liczę ile mi przybyło,ponoć w pierwszym roku działkowania większość osób tak ma....
ps,witam wszystkich forumowiczów-to mój pierwszy post na tym forum,ale podczytuje was regularnie.pozdrawiam
ps,witam wszystkich forumowiczów-to mój pierwszy post na tym forum,ale podczytuje was regularnie.pozdrawiam
- Agnieszka73
- 100p
- Od: 8 cze 2012, o 09:43
Ja mam komorowy.saban21 pisze:Witam, mam pytanie do tych osób które są posiadaczami szklarni z poliwęglanu czy został tam zastosowany poliwęglan
Kasiu , ja chyba ze 20x dziennie biegam do szklarni , i sprawdzam , czy juz cos uroslo , a moja pierwsza kuleczka zostala ofotografowana ze wszystkich stron . Mysle , ze powinnam w szklarni zamieszkackasia82 pisze:areks no właśnie ... i tu się pojawia magiczne słowo "cierpliwie"
Jakiś czas temu wieczorkiem, siedząc w skupieniu w mojej szklarni dobiegł mnie przeraźliwy krzyk !!!!
Arek czy ty usnąłeś pod tymi pomidorami (to był głos mojej żony) he he
Arek czy ty usnąłeś pod tymi pomidorami (to był głos mojej żony) he he
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Ja jak wychodzę z domu i kieruję się w stronę szklarni to mąż się pyta: Idziesz do siebie? Kiedyś piłam poranną kawę na tarasie a teraz w szklarni, ostatnio M się zapytał czy nie chciała bym regalika jakiegoś tam wstawić bo krzesełka i stolik już stoją