Liliowce -Hemerocallis cz.10
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10
Dzięki Grażynko, dziś właśnie to zrobiłam i jeszcze wzruszyłam im ziemię , niech przynajmniej pięknie kwitną te co zostały .
Ten rok jest u mnie dobry.tu.ja pisze:U Was już kwitną kolorowe odmiany?! Gratuluję i zazdraszczam. U mnie wciąż królują "żółtki"![]()
Wstawiam fotkę, która obrazuje różnicę w pokroju 2 różnych wczesnych liliowców.
Kępy nie mają jak u tu.ja w cytowanym poście po 50 okwieconych pędów, ale od sześciu do 20 -u ( ciągle wyłaniają się następne) .
Może będę kiedyś miała takie kępy jak na zdjęciach. Są cudowne.
Do kwitących żółtych miniaturek dobiła miniaturka żółta z okiem , biały , dwa czerwone i Oustrageus.
Ależ się cieszę.
Pozdrawiam. Graszka 2
Jakieś stworzenie mierzwi trawy i liliowce
Witam
Mam co roku ten sam problem.Nocami łamane i niszczone są liście i pędy liliowców, tych o węższych, trawiastych liściach, oraz traw, turzycy muskegońskiej i prosa rózgowatego.Co za stwór włazi w te rośliny, bo chyba koty nie?
Mam co roku ten sam problem.Nocami łamane i niszczone są liście i pędy liliowców, tych o węższych, trawiastych liściach, oraz traw, turzycy muskegońskiej i prosa rózgowatego.Co za stwór włazi w te rośliny, bo chyba koty nie?
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Re: Jakieś stworzenie mierzwi trawy i liliowce
Ponieważ mam dokładnie ten sam problem i zniszczone te same rosliny jestem pewna na 100%, że jest to kuna. Wielokrotnie opisywałam swoje problemy ogrodowe z tym stworzeniem i walkę z nim i naprawdę jestem pewna, że to kuna.Jeża też mam w ogródku, ale on nie jest w stanie zrobić w jedną noc takich spustoszeń wśród roślin jak kuna.
W takim razie opryskam rośliny preparatem odstraszającym kuny.Choć teraz to już trochę musztarda po obiedzie, rośliny dużo straciły na swych walorach ozdobnych.Próbowałam jakoś siatką je osłaniać, ale w przyszłym sezonie wcześniej będę działać.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pewno nie jeż.
U mnie mieszkają trzy i absolutnie nic mi nie zniszczyły do tej pory.
U mnie mieszkają trzy i absolutnie nic mi nie zniszczyły do tej pory.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Jak juz kuna ma twój ogród na swojej trasie nocnych wędrówek to bardzo współczuję i naprawdę będziesz bezsilna, ogrodzenie roślin siatką nic nie da, pryskanie płynem nawet całej posesji też nic nie pomoże. Dorosła kuna nie niszczy tak roslin jak jej młodzież, one wskakują do środka tych ogrodzonych roslin i po prostu wycinają je do gruntu. Walka z kuną to długa moja opowieść trwa już 5-6 lat ale teraz wycina mi całe krzewy róż, które zdobywam ze świata.
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przyznam się, że nie wiedziałam, że kuna może zrobić takie spustoszenia,u mnie też było coś podobnego, tylko, że wcześniej,tak jak kwitły tulipany , i to one były najwięcej poszkodowane, aż mi się płakać chciało jak poszłam rano do ogrodu, i zobaczyłam połamane tulipany, które miały właśnie kwitnąć.Teraz na razie jest spokój,ale nie wiem do tej pory co to było.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
Zapowiada się wspaniały sezon, liliowce mają bardzo dużo pędów kwiatowych,oby starczyło im wigoru w następnym roku,
My Father's Eyes
nn
Purplelicious
Ed Brown
Niezawodna Stella de Oro

Pozdrawiam
My Father's Eyes

Purplelicious

Niezawodna Stella de Oro

Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Jurek- gratuluję pierwszych liliowcowych kwitnień.
Kwiat ,Purplelicious' śliczny- bardzo się cieszę, że też go mam i z niecierpliwością czekam na jego kwitnienie.
Ten NN z Twojego zdjęcia to chyba odmiana ,Royal Braid'?
Kwiat ,Purplelicious' śliczny- bardzo się cieszę, że też go mam i z niecierpliwością czekam na jego kwitnienie.
Ten NN z Twojego zdjęcia to chyba odmiana ,Royal Braid'?
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam!
U nas liliowce mają bardzo dużo pąków, rosliny ładnie wyglądają. Pokażę liliowce który kwitł w tamtym roku i teraz, wygląda jak byłby to zupełnie inny liliowiec.
Zmienność liliowców jest bardzo duża, często nie do poznania daną odmianę.

Zakwitło mi kilka siewek liliowców, ale u nas jest bardzo zimno i stoją w miejscu.

Na polu liliowce wsadzone jesienią z galerii 2009 i 2010r, zdjęcie robione 6 dni temu, dziś na pewno są większe.

U nas liliowce mają bardzo dużo pąków, rosliny ładnie wyglądają. Pokażę liliowce który kwitł w tamtym roku i teraz, wygląda jak byłby to zupełnie inny liliowiec.
Zmienność liliowców jest bardzo duża, często nie do poznania daną odmianę.

Zakwitło mi kilka siewek liliowców, ale u nas jest bardzo zimno i stoją w miejscu.

Na polu liliowce wsadzone jesienią z galerii 2009 i 2010r, zdjęcie robione 6 dni temu, dziś na pewno są większe.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakwitł mi taki - jak ma na imię?

- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt: