Madzik - moje storczyki
Madzik i jak tu nie kochać białych falenopsisów
raz przesadzałam w trakcie kwitnienia, bo falenopsis wypadł mi z doniczki i na moje szczęście nic mu się nie stało i kwitł po tym jeszcze długo teraz przed zakupem delikatnie odgarniam korę, by zajrzeć czy w środku nie gniją korzenie, bo jakoś boję się od razu grzebać w korzeniach, bo mimo wszystko to dla storczyka musi być szok
raz przesadzałam w trakcie kwitnienia, bo falenopsis wypadł mi z doniczki i na moje szczęście nic mu się nie stało i kwitł po tym jeszcze długo teraz przed zakupem delikatnie odgarniam korę, by zajrzeć czy w środku nie gniją korzenie, bo jakoś boję się od razu grzebać w korzeniach, bo mimo wszystko to dla storczyka musi być szok
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
też uwielbiam białe Phalaenopsisy. a wczoraj ucinałam korzenie i przesadzałam Phalaenopsisa w pąkach. on wygląda, jakby nie był podlewany od pół roku, tak wiotkie ma liście i wsadzałam go głębiej.sonia pisze:Madzik i jak tu nie kochać białych falenopsisów
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Madziu piękny ten nowy falenopsis ja też tak mam jak do OBI zawitam 8) idę po coś innego ale nie mogę oderwać oczu od stoisk ze storczykami 8) od czasu do czasu - na coś się skuszę :P zwłaszcza ostatnio "czyham" na przeceny - bo czasem można wyłowić naprawdę cudo :P Anna Green też urocza ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Małe porównanie kwiatów - na pierwszym zdjęciu kwiaty "dorosłe", w pełni wybarwione - są jaśniejsze, płatki odchyliły się do tyłu, kwiat ma barwy różowo-jasnobrązowe. Na drugim zdjęciu - ten sam kwiat po rozwinięciu z pąka - dużo ciemniejsze kolory, płatki rozłożone na boki.
I dopiero kilka dni po rozkwitnięciu zaczyna pachnąć.
A dzięki Jovance wiem już, że jest to Miltonidium Rosy Sunset - w sieci można też spotkać się z nazwą Oncidium Rosy Sunset.
I dopiero kilka dni po rozkwitnięciu zaczyna pachnąć.
A dzięki Jovance wiem już, że jest to Miltonidium Rosy Sunset - w sieci można też spotkać się z nazwą Oncidium Rosy Sunset.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Gratuluję "piękności" Mini mark taki słodki , a Miltonidium mocno pachnie?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Mario Tereso - Mini Mark mnie też urzekł .
Miltonidium zaczęło pachnieć dopiero parę dni po rozwinięciu kwiatów ( tuż po otwarciu kwiatków byłam mocno rozczarowana, bo wąchałam i ...nic ). Zapach silny jest rano. Czy przyjemny - sprawa dyskusyjna... mnie najbardziej pachnie czekoladą...z dodatkiem gumy, takiej z opony - duszący i mdławy.
volumineux - z takim zacięciem zacząłeś walczyć o swojego storczyka, że śmiem podejrzewać, że niedługo pojawią się i następne, pewnie kiedyś coś innego niż phalaenopsis....
Miltonidium zaczęło pachnieć dopiero parę dni po rozwinięciu kwiatów ( tuż po otwarciu kwiatków byłam mocno rozczarowana, bo wąchałam i ...nic ). Zapach silny jest rano. Czy przyjemny - sprawa dyskusyjna... mnie najbardziej pachnie czekoladą...z dodatkiem gumy, takiej z opony - duszący i mdławy.
volumineux - z takim zacięciem zacząłeś walczyć o swojego storczyka, że śmiem podejrzewać, że niedługo pojawią się i następne, pewnie kiedyś coś innego niż phalaenopsis....
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
mini mark jest cudny ale mnie najbardziej urzekł ten co ma liście w kropki... jak ja bym takiego chciała... skąd takiego wziąść? (były na wystawie, ale sobie niestety nie kupiłam, bo były w wazonach)madzik pisze:Mario Tereso - Mini Mark mnie też urzekł .