Pomysł na skoszoną trawę
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pomysł na skoszoną trawę
Ja się nie spotkałem z opinią rolników by chcieli brać taką trawę dla bydła.
Poza tym pamiętajcie, że taka trawa powinna być dostarczona praktycznie tego samego dnia do rolnika.
Dłuższa trawa lepiej daje się odparować niż taka sieczka i wątpię by rolnik trzymał taką trawę dłużej niż 1 dzień.
Poza tym pamiętajcie, że taka trawa powinna być dostarczona praktycznie tego samego dnia do rolnika.
Dłuższa trawa lepiej daje się odparować niż taka sieczka i wątpię by rolnik trzymał taką trawę dłużej niż 1 dzień.
- gemciu83
- Kontakt:
Daniele spokojnie uważam, że mógłbyś tym karmić.
Jednak dla mnie najlepsza oferta to rolnicy i trawa na obornik rzucona, na jesień będą mieć cudowny nawóz na pola, a wiosną lepszy wzrost roślin i mniejszą dawkę nawozów mineralnych zużyją.
Jeżeli świeża trawa posiada od 20 do ok.30% suchej masy.
To w 1t świeżej trawy jest około średnio 250kg suchej masy. W tym będzie około 13kg czystego składnika Azotu !
Jednak dla mnie najlepsza oferta to rolnicy i trawa na obornik rzucona, na jesień będą mieć cudowny nawóz na pola, a wiosną lepszy wzrost roślin i mniejszą dawkę nawozów mineralnych zużyją.
Jeżeli świeża trawa posiada od 20 do ok.30% suchej masy.
To w 1t świeżej trawy jest około średnio 250kg suchej masy. W tym będzie około 13kg czystego składnika Azotu !
Rozmawiałem dziś, z hodowca Danieli.
Nie zaryzykuje karmienia sarenek trawą z ogrodów.
Uzasadnił to jak sądzę racjonalnie.
Trawniki są silnie dokarmiane sztucznymi nawozami, a to może mieć negatywne
skutki i nie podejmie się ryzyka podania trawy z ogródków.
Nie zaryzykuje karmienia sarenek trawą z ogrodów.
Uzasadnił to jak sądzę racjonalnie.
Trawniki są silnie dokarmiane sztucznymi nawozami, a to może mieć negatywne
skutki i nie podejmie się ryzyka podania trawy z ogródków.
No popatrz ja chętnie bym przyjął trochę trawki, ale raczej przez pół Polski się nie opłaca z tym jeżdzić. Może ktoś z małopolski ma podobne problemy??
Pozdrawiam Kamil
ile jesteś w stanie trawy przyjąć?farmkam pisze:No popatrz ja chętnie bym przyjął trochę trawki, ale raczej przez pół Polski się nie opłaca z tym jeżdzić. Może ktoś z małopolski ma podobne problemy??
Jeśli zagwarantujesz stały odbiór, transport po mojej stronie, mogę nawet 100ton tygodniowo dostarczać. Mogę tą ilość w szybkim tempie pomnożyć kilkukrotnie.
Jeśli jest to standardowa trawa po kosiarce to na początek mógłbym przyjąć z 1000t z tym że dopiero po żniwach czyli za jakiś miesiąc.
Pozdrawiam Kamil
- gemciu83
- Kontakt:
Ja się wtrącę z pytaniem do czego ją wykorzystasz ?
Rozwieziesz to na pole pod orkę?
Muszę się wykazać stosownym dokumentem, zawartą umową obustronną, na stały odbiór odpadków biologicznych w okresie od marca do końca listopada. Więcej informacji jeśli jesteś zainteresowany PW.farmkam pisze:Jeśli jest to standardowa trawa po kosiarce to na początek mógłbym przyjąć z 1000t z tym że dopiero po żniwach czyli za jakiś miesiąc.
bo to czysty nawóz a dodatkowo tworzy próchnicę czego nie robią nawozy NPKgemciu83 pisze:Ja się wtrącę z pytaniem do czego ją wykorzystasz ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- gemciu83
- Kontakt:
Tyle to ja sam wiem i o tym wyżej już wspominałem.
Pytam z ciekawości czy ta osoba właśnie w tym celu to chce wykorzystać bo myślę, że w takim celu właśnie.
Pytam z ciekawości czy ta osoba właśnie w tym celu to chce wykorzystać bo myślę, że w takim celu właśnie.
Tak dokładnie do tego, tylko jeszcze musiałbym popracować nad strategią w rozwiezieniu tego po polu, a mianowicie czy to z hałdować i postępować jak przy kompostowaniu, czy od razu to rozwieść i wymieszać z glebą.
Pozdrawiam Kamil
Przyczepa rozrzutnik + ciapek?
Zaczyna mnie temat kompostowania bardzo interesować.
Do chwili obecnej oddawałem biomasę, ale głębiej analizując temat, to bardzo ciekawy aspekt
pod względem komercyjnym, zwłaszcza po przeczytanie tego artykułu
http://premakultura.wordpress.com/kompost-w-18-dni/
Trzeba by si e było zastanowić nad rentownością przedsięwzięcia, bo jest tu wiele
etapów do przeskoczenia zwłaszcza prawnych przy tego typu, no własnie produkcji? czy utylizacji?
Bo to bardzo ważna kwalifikacja od strony prawnej.
Zaczyna mnie temat kompostowania bardzo interesować.
Do chwili obecnej oddawałem biomasę, ale głębiej analizując temat, to bardzo ciekawy aspekt
pod względem komercyjnym, zwłaszcza po przeczytanie tego artykułu
http://premakultura.wordpress.com/kompost-w-18-dni/
Trzeba by si e było zastanowić nad rentownością przedsięwzięcia, bo jest tu wiele
etapów do przeskoczenia zwłaszcza prawnych przy tego typu, no własnie produkcji? czy utylizacji?
Bo to bardzo ważna kwalifikacja od strony prawnej.
Łe ja myślałem,że to jakieś cuda a tu nic nadzwyczajnego ja dawno to zaobserwowałem w trakcie paskudzenia się w pryzmach.I podglądając sąsiadów /w celu analizy co i jak i się zgadza
Zamiast mercedesa kupa zielska