Truskawki - choroby
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - choroby
Ostatnia Szanso dziękuję za podpowiedź. W takim razie muszę w przyszłym roku posadzić rośliny zwabiające owady. Może pogoda także się przyczyniła, bo pszczoły mam w tzw niedalekiej okolicy. Jakieś 300 do 500 m stoją ule .Chyba nie puste, bo jeden z sąsiadów sprzedaje własny miód. Nie miałam pojęcia, że truskawki mogą być "częściowo" zapylone Jeszcze tak dużo zniekształconych nigdy nie miałam na grządce.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AAleksandra
Do wypowiedzi ostatniej szansy dołożę swoje kilka groszy.
Zniekształcenia owoców - niedostatecznego zaopatrzenia truskawki w substancje pokarmowe wodę, przymrozki.
Truskawki zapylone krzyżowo owocują dużo lepiej, owoce są większe, dlatego powinno się sadzić min. dwa gatunki owocujące w zbliżonym terminie.
Do wypowiedzi ostatniej szansy dołożę swoje kilka groszy.
Zniekształcenia owoców - niedostatecznego zaopatrzenia truskawki w substancje pokarmowe wodę, przymrozki.
Truskawki zapylone krzyżowo owocują dużo lepiej, owoce są większe, dlatego powinno się sadzić min. dwa gatunki owocujące w zbliżonym terminie.
brak polskich znaków
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
U mnie korona pięknie wyszła przy niej rośnie hanoye,troszkę deszcz przeszkodził ale jest wielka i dużo owoców
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To nie jest źle zapylone tylko uszkodzenia mrozowe. Prawdopodobnie miałaś przymrozek w czasie rosnących zawiązków i miejsce zmrożenia/ uszkodzenia nie urosło.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
majs z całym szcunkiem ale tu się z Tobą nie zgadzam ja mam koronę już blisko 10 lat, ciągle " odnawiam " i mam piękne wielkie w tym roku wyjątkowo sie spisały a sa 4 letniemajs pisze:juda
Korona po kilku zbiorach robi się drobna.
W tamtym roku były dużo gorsze i mniej owoców.
U mnie drobnieje ale hanoye
Polkę miałam prosto ze szkółki ale coś wygląda jak zarażona i pewnie całkiem zlikwiduję i nawet ciekawa jak u innych się spisuje, czekam na opinie
- majs
juda
Ja też miałem Korone przez kilka sezonów, fakt może z 15 lat temu Po kilku zbiorach robiła się drobna, 3 letnie już po 3-4 zbiorze. Może mój błąd w uprawie, może warunki atmosferyczne, tu się raczej nie sprawdziła ( jako towarówka )
Pozdrawiam
Ja też miałem Korone przez kilka sezonów, fakt może z 15 lat temu Po kilku zbiorach robiła się drobna, 3 letnie już po 3-4 zbiorze. Może mój błąd w uprawie, może warunki atmosferyczne, tu się raczej nie sprawdziła ( jako towarówka )
Pozdrawiam
brak polskich znaków
-
majs
Majs skoro tak to najprędzej warunki atmosferyczne .. no coś jej nie przypasowało
Majs skoro tak to najprędzej warunki atmosferyczne .. no coś jej nie przypasowało
- majs
juda
Niektóre odmiany zostały : naprawione : tak jak np. Sonata, może z koroną też coś zrobili.
Klimacik tu jest troszkę inny jednak niż u Ciebie i a ma to też duże znaczenie.
Pozdrawiam.
Niektóre odmiany zostały : naprawione : tak jak np. Sonata, może z koroną też coś zrobili.
Klimacik tu jest troszkę inny jednak niż u Ciebie i a ma to też duże znaczenie.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Takie właśnie było moje pierwsze skojarzenie, bo po zimnej Zośce przymroziło solidnie. Wiele roślin padło, a truskawki wtedy pięknie kwitły Dziękuję za odpowiedź.Space99 pisze:To nie jest źle zapylone tylko uszkodzenia mrozowe. Prawdopodobnie miałaś przymrozek w czasie rosnących zawiązków i miejsce zmrożenia/ uszkodzenia nie urosło.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Witam
Mam pytanie ... Moje krzaki truskawek podczas owocowania zaczęły liście żółknąć i schnąc , a owoce zamierają .
Krzaki wyglądają jak na Jesień
Co to za choroba? czy można jeszcze je uratować ?
Mam pytanie ... Moje krzaki truskawek podczas owocowania zaczęły liście żółknąć i schnąc , a owoce zamierają .
Krzaki wyglądają jak na Jesień
Co to za choroba? czy można jeszcze je uratować ?
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy takie objawy?
http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/szko ... oze12.html
http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/szko ... oze12.html
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
jaroZONE
Jeżeli krzaki schna to już nie ma ratunku tylko usunąć i spalić , nawet nie kompostować żeby nie roznosić choroby
Jeżeli krzaki schna to już nie ma ratunku tylko usunąć i spalić , nawet nie kompostować żeby nie roznosić choroby