![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
jak teraz pogoda się ustabilizowała, i zrobiło się cieplej, a zwłaszcza ciepłe noce, to powinny ruszyć ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do cięcia melonów , to przyjmuje się ,że owocują na pędach bocznych , pierwszego lub drugiego rzędu , lub nawet trzeciego . W odróżnieniu od dyni i arbuzów , które wydają owoc na pędach głównych .
Tak piszą . Ale pęd główny jest tylko na początku wegetacji , później dynie i arbuzy się rozkrzewiają , i mają co najmniej kilka silnych pędów , i są to już również pędy boczne ...
Swoje melony przyciąłem za trzecim liściem po wysadzeniu . Na większości odmian pojawiły się już kwiaty żeńskie na pędach bocznych , ale lepiej dla rośliny ,gdy zawiąże owoc po rozbudowie masy liściowej . Dlatego zawiązki wielkości orzecha lepiej oberwać - mówię o sytuacji ,gdy jest tylko kilka liści . Gdy jest już dużych liści kilkanaście ,wtedy roślina sama może decydować co czynić .
Znam jednak osoby , które w żaden sposób nie przycinają i nie regulują melonów , i również mają dobre plony .
Tak piszą . Ale pęd główny jest tylko na początku wegetacji , później dynie i arbuzy się rozkrzewiają , i mają co najmniej kilka silnych pędów , i są to już również pędy boczne ...
Swoje melony przyciąłem za trzecim liściem po wysadzeniu . Na większości odmian pojawiły się już kwiaty żeńskie na pędach bocznych , ale lepiej dla rośliny ,gdy zawiąże owoc po rozbudowie masy liściowej . Dlatego zawiązki wielkości orzecha lepiej oberwać - mówię o sytuacji ,gdy jest tylko kilka liści . Gdy jest już dużych liści kilkanaście ,wtedy roślina sama może decydować co czynić .
Znam jednak osoby , które w żaden sposób nie przycinają i nie regulują melonów , i również mają dobre plony .
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
u mnie też ruszyły, kwitną ładnie na razie kwiat męski, widzę ze pszczoły ładnie pracują wiec z zapylaniem nie będzie problemu, wieczorkiem wrzucę fotki ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ale piękne, moje (melony z akcji od Franta) wysadzone dopiero tydz temu po deszczach, więc dopiero startują
![Obrazek](https://lh5.googleusercontent.com/-uKTgDzMos-w/T-RLsjnitNI/AAAAAAAAPYo/jSIxIeQ_iqI/s512/fauna%2520i%2520flora%2520214.jpg?gl=PL)
![Obrazek](https://lh5.googleusercontent.com/-uKTgDzMos-w/T-RLsjnitNI/AAAAAAAAPYo/jSIxIeQ_iqI/s512/fauna%2520i%2520flora%2520214.jpg?gl=PL)
Ania
jakiej wielkości jest melon na ostatnim zdjęciu .? bo czasami z fotki trudno ocenić
pozdrawiam Tomasz
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak już wielkości sporej pięści ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Reszta zawiązków mniejsza, dużo takich wielkości orzecha, ale ogólnie wszystkie ruszyły.
Reszta zawiązków mniejsza, dużo takich wielkości orzecha, ale ogólnie wszystkie ruszyły.
- lobuzka
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
piękne macie melony, teraz gdy są takie upały podlewacie je codziennie .?
pozdrawiam Tomasz
- lobuzka
U mnie wody z konewki nie widziały
, nie mam takiej możliwości. Muszą same sobie radzić, jak i inne warzywa! (działka wśród pól).
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- x_M-l
U mnie w foliaku to tak średnio raz w tygodniu jak pogoda pochmurna, w dni słoneczne częściej.arty pisze:piękne macie melony, teraz gdy są takie upały podlewacie je codziennie .?
Za to jak już leję to konkretnie
- x_M-l
Lobuzka aż mnie zazdrość ściska że możesz sadzić w gruncie melony. Melony pierwsza klasa ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
U mnie na północy nie ma szans żeby melon albo arbuz w gruncie się udał.. :/
U mnie na północy nie ma szans żeby melon albo arbuz w gruncie się udał.. :/