Ogród warzywny na balkonie
Re: Ogród warzywny na balkonie
A to mój warzywniak na balkonie.
Co w nim rośnie ? Sałata, szczypior , koper , ogórki , papryka , 3 rodzaje rzodkiewki , fasolka szparagowa karłowa( 5 krzaków) ,natka pietruszki , za pudłami chowa się cukinia w wiaderku by castorama, a nad warzywniakiem na parapetach są poziomki i truskawki . W czerwonych donicach kilka odmian pomidorów , ktróre tworzą gąszcz pomidorowy.( koralik , ola polka , cytrynek groniasty).
W innej donicy( nie widocznej na zdjęciach ) , mam jeszcze Henryka F1 i bawole serce w ramach eksperymentu. Jestem ciekawa czy takie gruntowo-szklarniowe odmiany pomidorów dadzą radę w balkonowych warunkach.
Wszystkie te pojemniki są bez odpływu , zeby nie zalewać sąsiadów , ale jak widać warzywa od kwietnia dają sobie radę.
Wszystko sadziłam w kwietniu i stwierdzam , ze za wcześnie . Przymrozek popieścil , pomidory , ogórki i paprykę i na dłuższy czas większość stanęła w miejscu . Nadal nie wiem czy z tego najmniejszego ogórka coś będzie, dlatego dosiałam dzisiaj jeszcze
Co w nim rośnie ? Sałata, szczypior , koper , ogórki , papryka , 3 rodzaje rzodkiewki , fasolka szparagowa karłowa( 5 krzaków) ,natka pietruszki , za pudłami chowa się cukinia w wiaderku by castorama, a nad warzywniakiem na parapetach są poziomki i truskawki . W czerwonych donicach kilka odmian pomidorów , ktróre tworzą gąszcz pomidorowy.( koralik , ola polka , cytrynek groniasty).
W innej donicy( nie widocznej na zdjęciach ) , mam jeszcze Henryka F1 i bawole serce w ramach eksperymentu. Jestem ciekawa czy takie gruntowo-szklarniowe odmiany pomidorów dadzą radę w balkonowych warunkach.
Wszystkie te pojemniki są bez odpływu , zeby nie zalewać sąsiadów , ale jak widać warzywa od kwietnia dają sobie radę.
Wszystko sadziłam w kwietniu i stwierdzam , ze za wcześnie . Przymrozek popieścil , pomidory , ogórki i paprykę i na dłuższy czas większość stanęła w miejscu . Nadal nie wiem czy z tego najmniejszego ogórka coś będzie, dlatego dosiałam dzisiaj jeszcze
Aga
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moim balkonie, rośnie pomidorek koktajlowy karłowy z 3 słonecznikami i 2 groszkami, i jeszcze truskawki (pnące? zwisające?)
Pozdrawiam Ewa
Ewa a co to za odmiana tego pomidorka , on taki niziutki będzie ?.
Co do truskawek to nie ma pnących (chwyt marketingowy).
Co do truskawek to nie ma pnących (chwyt marketingowy).
Aga
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest taki niziutki Kupiłam na targu, karłowy koktajlowy, (chodziło mi o balkon). Nie znam odmiany, ale spróbuję się dowiedzieć-podobno to
Vilma
Vilma
Pozdrawiam Ewa
Dlaczego Wy macie takie duże te warzywa i do tego owocujące , nie za wcześnie ? . Jak Wy to robicie?.
Aga
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta cukinia to TONDO DI PIACENZA
czy TONDO DI NIZZA
czy TONDO DI NIZZA
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Mam kilkanaście hektarów ziemi, tunel foliowy, ale takich upraw balkonowych się nie spodziewałem.
Od dwóch lat próbuje uprawiać pomidory pod folią, były różne, lepsze i gorsze ale w tym roku tragedia.
Widocznie nie mam ręki do uprawy. Podziwiam "balkonowe sukcesy" i chętnie bym udostępnił komuś tunel, pole, dlatego by się cieszył z uprawy własnego pomidora czy ogórka w lepszych warunkach.
Pozdrawiam
Mam kilkanaście hektarów ziemi, tunel foliowy, ale takich upraw balkonowych się nie spodziewałem.
Od dwóch lat próbuje uprawiać pomidory pod folią, były różne, lepsze i gorsze ale w tym roku tragedia.
Widocznie nie mam ręki do uprawy. Podziwiam "balkonowe sukcesy" i chętnie bym udostępnił komuś tunel, pole, dlatego by się cieszył z uprawy własnego pomidora czy ogórka w lepszych warunkach.
Pozdrawiam
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 mar 2012, o 21:31
Re: Na balkonie też można ;-)
Właśnie się zastanawiam nad ziołami ale w ubiegłym roku mięte mi mszyce pożarły
Miałam też koperek bujny zawsze pod ręką
a w tym roku posiałam siedmiolatkę na szczypiorek
Wdomu z powodzeniem bazylia jak na razie
A tu miłość mojego dziecka dojrzewające poziomki i drugiego truskawki
Miałam też koperek bujny zawsze pod ręką
a w tym roku posiałam siedmiolatkę na szczypiorek
Wdomu z powodzeniem bazylia jak na razie
A tu miłość mojego dziecka dojrzewające poziomki i drugiego truskawki
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
Witam
To i ja się pochwalę
Mimo że na działce w ROD mam swój warzywniak, co roku na moim balkonie hoduję kilka krzaków pomidorów, żeby jakby co mieć zawsze pod ręką W tym roku oprócz koktajlowych gości BETALUX.
Nie sądziłam że urośnie do takich rozmiarów (na działce są o wiele mniejsze ) i widzę że pod koniec sezonu zajmie mi chyba pół balkonu
A wygląda to tak:
Oprócz pomidorów mam jeszcze sałatę, rzodkiewkę, rozmaryn, szałwię, rukolę i 3 odmiany bazylii (standardowa, fioletowa i cytrynowa)
To i ja się pochwalę
Mimo że na działce w ROD mam swój warzywniak, co roku na moim balkonie hoduję kilka krzaków pomidorów, żeby jakby co mieć zawsze pod ręką W tym roku oprócz koktajlowych gości BETALUX.
Nie sądziłam że urośnie do takich rozmiarów (na działce są o wiele mniejsze ) i widzę że pod koniec sezonu zajmie mi chyba pół balkonu
A wygląda to tak:
Oprócz pomidorów mam jeszcze sałatę, rzodkiewkę, rozmaryn, szałwię, rukolę i 3 odmiany bazylii (standardowa, fioletowa i cytrynowa)
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pomidorowka, niezły bajzel musisz mieć w domu, tyle warzyw? Ja w ogródku man sporo miejsca a też nie jest zbyt swobodnie luźno w tunelu. Zawsze to jest uprawa która potrzebuje pielęgnacji choćby tylko przez same podlewanie. Pozdrawiam
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Czy może to urosnąć na balkonie
Czosnek Niedzwiedzi
i no słonecznik
przegorzan
cukinia
zapylona papryka
pomidory
fiołek rogaty
słoneczniki
Co mam zrobić jeżeli mszyce schowały się pod liściem mieczyka bo w tamtym roku atakowały kwiaty
Czosnek Niedzwiedzi
i no słonecznik
przegorzan
cukinia
zapylona papryka
pomidory
fiołek rogaty
słoneczniki
Co mam zrobić jeżeli mszyce schowały się pod liściem mieczyka bo w tamtym roku atakowały kwiaty
Z balkonu do mieszkania przeniosłam dwie donice. Właśnie dzisiaj zamierzałam zlikwidować "uprawę",ale Cytrynek Groniasty zaczął wypuszczać nowe pędy z kwiatami.Myślicie,ze warto dalej się bawić?
W tamtym roku zastanawiałem się czy dobre sąsiedztwo warzyw ma znaczenie . Po jakimś czasie dowiedziałem się że to ma znaczenie ,np cebula i sałata to dobre sąsiedztwo a fasola hamuje wzrost cebuli .Chociaż ta cebula wielka wcale nie była duża ale sałata tak .
A na tym zdjęciu posadziłem 6 pomidorów malinowych retro ,dużo było zbiorów, ale jeden pomidor od drugiego zabierał składniki odżywcze i przez to liście opadały.
W tym roku tak nie zrobię będą inne plany i czekam z nie cierpliwością na Wiosne