Żywopłot z ligustru
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywopłot z Ligustru
Dzięki za rady.Sztobry bym ukorzenił (mam widne pomieszczenie gospodarcze) w piasku,torfie. Martwi mnie czy letnie nsadzenia się przyjmą
- malawika
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lis 2011, o 20:08
Cześć,
mam kilka pytań odnośnie żywopłotu z ligustru.
Od zeszłego roku mamy bardzo zaniedbane siedlisko, które powoli udaje nam się doprowadzać do ładu. Myślałam, żeby od frontu, za istniejącym już pseudopłotem z lilaka i klonów zasadzić buki, a po bokach i z tyłu mieć gęsty ligustr (z berberysem, irgą dla urozmaicenia wizualnego i jako zachętę dla ptaszorów itp., jednak bazą byłby ligustr).
Przepraszam za zasypanie, ale mimo przeczytania wszystkich postów z wątków na tym forum nadal jestem "zielona"...
1. Ze wzlędu na ostre zachwaszczenie, czy ziemię oprócz wstępnego rekultywowania jakoś przygotować do sadzenia sztorbów? Jak będą posadzone to w błyskawicznym tempie zarosną chwastami (większość działki jest koszona i część rekultywowana, ale to diabelstwo rośnie jak diabli...)
2. Czy sztorby moczyć w wodzie? Czy jednak w ukorzeniaczu... wodzie z ukorzeniaczem i popiołem? Czy może od razu wsadzić do ziemi? Jak najlepiej?
Cytata kalikkqa:
4. Znalazłam świetny wątek o ekologicznym zwalczaniu m.in. mszyc:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p2996723
Dopiero się za to zabiorę (waham się pomiędzy wywarem/odwarem z cebuli i z czosnku. Połowę ofiar potraktuję cebulą, drugą część czosnkiem... Można mieszać??)
Jak myślicie - najpierw uwalczyć mszyce czy mogę zrobić to na raz z sadzeniem żywopłotu?
Pozdrawiam i przepraszam za zasypanie ;)
mam kilka pytań odnośnie żywopłotu z ligustru.
Od zeszłego roku mamy bardzo zaniedbane siedlisko, które powoli udaje nam się doprowadzać do ładu. Myślałam, żeby od frontu, za istniejącym już pseudopłotem z lilaka i klonów zasadzić buki, a po bokach i z tyłu mieć gęsty ligustr (z berberysem, irgą dla urozmaicenia wizualnego i jako zachętę dla ptaszorów itp., jednak bazą byłby ligustr).
Przepraszam za zasypanie, ale mimo przeczytania wszystkich postów z wątków na tym forum nadal jestem "zielona"...
1. Ze wzlędu na ostre zachwaszczenie, czy ziemię oprócz wstępnego rekultywowania jakoś przygotować do sadzenia sztorbów? Jak będą posadzone to w błyskawicznym tempie zarosną chwastami (większość działki jest koszona i część rekultywowana, ale to diabelstwo rośnie jak diabli...)
2. Czy sztorby moczyć w wodzie? Czy jednak w ukorzeniaczu... wodzie z ukorzeniaczem i popiołem? Czy może od razu wsadzić do ziemi? Jak najlepiej?
Cytata kalikkqa:
3. Jak nacinać przed sadzeniem? Czytałam trzy razy wypowiedź kalikkqa, ale nadal jestem zamotana:Moczę w wodzie z dodatkiem popiołu z drewna - solidna garść na 10 litrów wody. Rewelacyjnie wspomaga ukorzenianie.
- czy korę całą ponacinać w strużki i jedną ściągnąć, czy ponacinać wzdłuż?? Mogłabym prosić o zdjęcie??obcinamy przed moczeniem, delikatnie naciąć korę najpierw wokół średnicy gałązki na wysokości 2 cm - potem jedno delikatne cięcie w dół, podważamy i odwijamy korę.
4. Znalazłam świetny wątek o ekologicznym zwalczaniu m.in. mszyc:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p2996723
Dopiero się za to zabiorę (waham się pomiędzy wywarem/odwarem z cebuli i z czosnku. Połowę ofiar potraktuję cebulą, drugą część czosnkiem... Można mieszać??)
Jak myślicie - najpierw uwalczyć mszyce czy mogę zrobić to na raz z sadzeniem żywopłotu?
Pozdrawiam i przepraszam za zasypanie ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2012, o 19:53
Ja nadal walczę z ligustrem. Nie wchodziłam na ten wątek,a tu czytam, że nawet te najgorsze suche badyle Wam puściły. Ja nie czekałam aż się przyjmą, tylko powyjmowałam i wsadziłam do piachu, gdzie większość się ukorzeniła, a potem do ziemi dopiero. W miejscu, gdzie miałam podejrzane podłoże ( glina z popiołem z pieca) wymieniłam całkiem ziemię i tam rośnie najlepiej.Teraz w piachu mam ostatnią partię sztobrów, wczoraj zajrzałam to zaczynają się ukorzeniać , myślę, ze w sobotę spokojnie skończę to dzieło!!!!
Ja mam wsadzony co dwa metry dereń czerwony, ten ukorzenia się gorzej nieco.
Czyli podciąć go dopiero wiosną? W jakim miesiącu?
Mam duży trawnik i w związku z tym dużo trawy koszonej, która sobie leży na kupie - obrzucić tym żywopłot na zimę?
Ja mam wsadzony co dwa metry dereń czerwony, ten ukorzenia się gorzej nieco.
Czyli podciąć go dopiero wiosną? W jakim miesiącu?
Mam duży trawnik i w związku z tym dużo trawy koszonej, która sobie leży na kupie - obrzucić tym żywopłot na zimę?
- as1112
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 15:39
- Kontakt:
Re: Jak zagęścić żywopłot - LIGUSTER
Mam podobny problem i na innym forum otrzymałam odpowiedź - przyciąć niziutko lub drugie wyjście - dosadzić nowych sadzonek i przycinać. Ja wykorzystam drugi pomysł
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jak zagęścić żywopłot - LIGUSTER
Dzięki za podpowiedź.Jeszcze nie zdecydowałem co zrobię,być może dosadzę nowych sadzonek,bo szkoda mi tak nisko przycinać,bo przecież tak długo czekałem,żeby mieć ogrodzoną działkę.Pozdrawiam
- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
Takie najgorsze puściły mi w zeszłym tygodniu gdy już raczej na nie nie liczyłem Podlewanko częste było,dołożyłem trocin wokoło (porada sąsiada) i pięknie puszczają listkimarysia550 pisze: nawet te najgorsze suche badyle Wam puściły.
Forza Viola per sempre!
ja zastosowalem troszke inna metode ukorzeniania ligustra . z zaniedbanego zywoplotu sciolem nowe pedy ponizej zdrewnienia. sciolem wszystkie czubki , oberwalem wiekszosc lisci i wlozylem patyczki do sloikow z woda. potem na parapet pod oknem w pokoju. po kilku tygodniach pokazaly sie sliczne korzonki. teraz dolki w ziemi troszke ziemi ogrodniczej i solidne podlewanie .sadzonki juz sie obsypaly nowymi listeczkami - pozdrawiam
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sadziłam żywopłot z ligustru na 2 sposoby,jeden to sztobry ścinane wczesną wiosną zanim otworzą się pąki,wtedy najszybciej się przyjmują i drugi to siałam nasiona,a właściwie jagody,jak tylko dojrzały i zaczęły się marszczyć.Bez stratyfikacji,wprost do piasku,a na wiosnę wschodziły.
Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.
Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.
Kwiaty to resztki Raju.
witam
ja miałam sadzonki ligustru (szły do mnie cały miesąc bo doręczyciel nie mógł trafić ) ale nic im się nie stało
ze wszystkich tylko jedna mi uschła
pytanko czy teraz przyciąć ligustr czy później??
ja miałam sadzonki ligustru (szły do mnie cały miesąc bo doręczyciel nie mógł trafić ) ale nic im się nie stało
ze wszystkich tylko jedna mi uschła
pytanko czy teraz przyciąć ligustr czy później??
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co mi wiadomo,można przycinać cały czas,w końcu jako żywopłot przycinam go co 2 m-ce.
Kwiaty to resztki Raju.
Re: Jak zagęścić żywopłot z ligustru
Uploaded with ImageShack.us
Witam
Zaczynam przygode z ogródkiem od zera. Wykopałem taki patyk ze starego zywopłotu i posadzilem przed domem. Jak widac wypuscił bardzo ładne gałązki, usunąłem te na dole bo chcę zrobić mini drzewko z koroną w kształcie kulki. Pytanie brzmi kiedy i jak przyciąc? a konkretniej w ktorym miejscu .... ręka mi drży
Gdyby ktos podpowiedział zasade cięcia oraz jakich błędów unikać
pozdrawiam
beniamin
dzięi przycięłam i ładnie rośnie