Jiaogulan (Gynostemma) - doświadczenia,opinie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2012, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jiaogulan - prośba o doświadczenia, opinie
Gdzie można kupić sadzonki Jiaogulan ?
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Gynostemma
W czerwcu będę mieć sadzonki gynostemmy. Które części tej rośliny stanowią surowiec leczniczy? Chcę ją wykorzystywać na wszystkie możliwe sposoby. Skuteczniejszy jest świeży surowiec czy susz, bo z tym to różnie jest. Może zajrzy do tego wątku ziołowy fachowiec i odpowie mi.Już teraz mu dziękuję i pozdrawiam.
- David_Cook
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gynostemma
Witam.Jeśli chodzi o stosowanie gynostemmy ja piję suszone liście.Napar ze świeżych liści ma dla mnie nie ciekawy smak.podaje tutaj link na ciekawą stronę o Gynostemmie.Może to pomoże.
http://zdrowieiuroda.blox.pl/2009/03/Ja ... temme.html
Pozdrawiam.
http://zdrowieiuroda.blox.pl/2009/03/Ja ... temme.html
Pozdrawiam.
Michał K
Wczoraj widziałam w Auchan-nie . Niedrogie (14,99) biorąc pod uwagę wielość rośliny ! Ja płaciłam jesienią w ubiegłym roku (kupioną na allegro) więcej - za mniejszą. W maju rozdzieliłam roślinę. Część rośnie na działce (ta jest marna) jedna w domu a raczej na balkonie i ta jest bardzo ładna.
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2012, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roślina jest piękna.Dziękuje za informacje i pozdrawiam.
To prawda z tym bardzo łatwym ukorzenianiem się sadzonek! Nawet sam liść wsadzony do pojemniczka też wypuścił korzonka .
Mam pytanie do Arameic -a. Czy liście Twojego jioagulanu też są tak bardzo gorzkie?
Pozdrawiam - danaa
Mam pytanie do Arameic -a. Czy liście Twojego jioagulanu też są tak bardzo gorzkie?
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Swojego Jiaogulana kupiłam w połowie kwietnia,rośnie w doniczce na działkowym tarasie,
ma się bardzo dobrze ,ukorzeniać w wodzie jeszcze nie próbowałam ale wszystkie gałązki,które
miały kontakt z glebą mają korzonki.Herbatki jeszcze nie próbowałam ale chyba czas najwyższy
to nadrobić
ma się bardzo dobrze ,ukorzeniać w wodzie jeszcze nie próbowałam ale wszystkie gałązki,które
miały kontakt z glebą mają korzonki.Herbatki jeszcze nie próbowałam ale chyba czas najwyższy
to nadrobić
Herbaty też jeszcze nie robiłam, kosztowałam tylko liścia . Czytałam, że można go dodawać do sałatek, ale nie wiem czy jego goryczka nie "zniweczy" ich smaku. No ale trzeba będzie w końcu zaryzykować skoro już go mam i podobno taki super zdrowy. Poeksperymentuję na sobie !
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Danaa, dodaję listki do herbaty, którą zazwyczaj pijam i nie zauważyłam, by zasadniczo zmieniały jej smak, ot, skubnę kilka sztuk po prostu... ale rzeczywiście masz rację, liście tej rośliny są gorzkawe, jednak myślę, że gdybyś miała chęć dodać kilka do sałatki (uprzednio porwanych na kawałki) ich goryczka stłamszona zostałaby przez inne smaki.. jeśli zaryzykujesz, podziel się doświadczeniem..
Właśnie wróciłam z działki z "naręczem sałat" . Jutro przeprowadzę eksperyment i wieczorem postaram się podzielić "wrażeniami" smakowymi. W małej misce zrobię tą z jioagulanem a w dużej bez. Zobaczymy różnicę.
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Przykro mi! Siła wyższa! Nie udało mi się jeszcze przeprowadzić obiecanego, kulinarnego "eksperymentu" (pilny wyjazd). Ale kiedy zrobię, nie omieszkam przekazać smakowych wrażeń (by nie takich - )
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Tak..... dzisiaj wreszcie zrobiłam sałatę z dodatkiem jiaogulanu.
Rodzina się nie zorientowała, bo stanowił on zaledwie niewielką część całości.
Ja starałam się (wiedząc ) doszukać się jego goryczki, ale nie - nie "poczułam"! Ocet balsamiczny, cukier, czosnek i pieprz "zniwelowały" jego smak. Bo oliwa raczej nie .
Mam nadzieję, że zaczął już swoje "dobroczynne" działanie i jutro obudzimy się zdrowsi
Pozdrawiam - danaa
Rodzina się nie zorientowała, bo stanowił on zaledwie niewielką część całości.
Ja starałam się (wiedząc ) doszukać się jego goryczki, ale nie - nie "poczułam"! Ocet balsamiczny, cukier, czosnek i pieprz "zniwelowały" jego smak. Bo oliwa raczej nie .
Mam nadzieję, że zaczął już swoje "dobroczynne" działanie i jutro obudzimy się zdrowsi
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta