Milin amerykański(Campsis radicans)- wymagania,pielęgnacja, rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ładne pnącze ( Milin amerykański )

Post »

Nie wiedziałam, że tak późno startują miliny. Posadziłam trzy sztuki przy tarasie - na kratce z drewna. Wyglądaja na przemarznięte. Takie suche badyle, które się łamią, a w środku nic nie ma. Pewnie odbiją - tym się nie martwię, tyle że chodziło mi o atrakcyjne pnącze. Moje odmiany to czerwone - flameco i jeszcze jakiś inny.
Mam w zapasie 4 wiciokrzewy - te b. pachnące. One już zaczynaja puszczać pąki. Zastanawiam się teraz czy by nie zastąpić tych milinów wiciokrzewami. Co myślicie?
A te by sobie czekały na inne miejsce, rosły by sobie jak tam chcą i kiedy chcą
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milin faktycznie późno puszcza pąki, no ale latem gdy kwitnie to bardzo wynagradza.

Kompromisem może być posadzenie na przemian wiciokrzewu i milinu.

Na razie nie mam doświadczenia z milinem bo moje są małe, ale wiciokrzew mieli rodzice i nie sprawdzał się jako roślina która ma tworzyć ścianę. Podejrzewam że co roku należy go profesjonalnieprzycinać, bo puszczony samopas po kilku latach jest zielony 1,5 metra nad ziemią, a niżej widać głównie suche badyle.
Asia
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

No 1,5 metra to trochę wysoko, ale tak na 0,5 metra to nic sie nie dzieję. Mam taras podniesiony i pnącze będzie o te 0.5m niżej - czyli na konary starczy. Powyżej dopiero zaczyna się kratka, która też aż tak od samej podłogi nie musi być 100% zakryta. Mam 4 szt. a taras na długość tak 3,5 metra.
Myślę jednak, że milina wysadzę.
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MAM go w ogródku. Od zeszłego roku kwitnie.Czekałam 7 lat!!! Pytanie: Czy można go jakoś rozmnożyć? i czym go nawozić, żeby w tym roku też tak pięknie zakwitł?
Obrazek Obrazek
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Myślałam, że mój milin to nieboszczyk ;:118 ale zaczęłam go podlewać
i obudził się do życia ;:87

Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59

Post »

Mój milin co roku odbija od korzenia, masakra, czy jest szansa, że kiedyś zakwitnie? , mam go chyba od 4 lat.
KORONAT
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2012, o 13:46

Post »

Witam serdecznie wszystkich . Jestem tu po raz pierwszy bo szukam POMOCY dla mojego milina.
Roślinę mam od 7 lat.Od dwóch lat kwitnie ale nie doczekałam sie jeszcze ani jednego kwiatu.
Problem polega na tym ze atakuje go jakiś szkodnik i nie pozwala do końca rozwinąć sie kwiatom. Kwiaty sa zjadane zanim rozkwitną.

Po pnączu chodzą mrówki ale nie widać mszycy.Kilka razy widziałam wewnątrz zjadanego kwiatu tz.szczypawki.
Próbowałam coś kupic w sklepie ogrodniczym ale niestety nie mieli konkretnego "lekarstwa" tylko "....można spróbować to ale nie wiadomo czy zadziała....". Ja bym wolała coś konkretnego a nie eksperymentować na moim długo wyczekiwanym pnączu.
Może ktoś z Państwa potrafi mi pomóc..?pozdrawiam
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Agnieszka, u mnie miliny kwitły mimo że co roku gałęzie przemarzały i pędy puszczały od korzenia.

Koronat jak są mrówki to obstawiam jednak mszyce. Ja bym polecała opryskać preparatem na mszyce, o roślinę się nie martw, nic się jej nie stanie, ja moje miliny opryskuję systematycznie bo mszyce to codzienność na działce.
Asia
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Dzisiaj podejrzałam swojego milina, puszcza listki na pędach do 1m wysokości, myślałam
wcześniej, że to suche badyle :D
Awatar użytkownika
sundaville
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 09:18

Re: Milin amerykański żółty?

Post »

Witam. Zeszłego lata dostałam od znajomej łodyżkę milinu z kwiatami (kwitnie na czerwono, nie znam nazwy). Żal było mi po przekwitnięciu wyrzucić, więc oberwałam przekwitłe kwiaty i wsadziłam do ziemi (w cieniu) na rabatce. Przykryłam plastikową butelką. Bardzo szybko się przyjął. Na zimę młodziana przykryłam kopczykiem z ziemi. Rośnie zdrowo. Nie wiem kiedy zakwitnie, ważne jednak dla mnie jest, że będę go miała w swoim ogrodzie. Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Re: Milin amerykański żółty?

Post »

Dziękuję za odpowiedz, mam włąsnie gałązkę z kawałkiem korzonka w wodzie i ma zielone listki, może posadzę go do ziemi
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Milina trudno sie pozbyc.Ja mojego wykopalem 4 lata temu i dalej puszcza odrosty nawet 5 m. ;:108 od niejsca gdzie byl posadzony.Jest gorszy od perzu.

Pozdrawiam Emet :uszy
szoter47
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2012, o 14:55

Post »

Witam! Może to nie odpowiedź bo cóż mogę odpowiedzieć .Mam milin 3 lat kupiłam sadzonki trzyletnie (tak zapewniał sprzedający) szukam kwiatów i nic. Czy już powinien kwitnąć? jak wyglądają pąki kwiatowe? może się doszukam. Mam ich 10 szt - obsadzina altana.Aktualnie jest śliczny zielony chroni przed słońcem. Daje upragniony cień.A ja chcę kwiatów.Pozdrawiam cieplutko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”