W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych

Post »

dorotaa pisze: aha i ile ona w tej ciąży będzie chodziła to znaczy kiedy mam się spodziewać potomstwa ?
Ciąża u królików trwa ok 30dni. Nasza królica ma wodę w specjalnym poidle coś takiego jak ta szklana butelka http://www.agrosklep24.pl/produkty/poid ... likow/142/
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Loeb dziękuję! :wit

Nawet nie wiecie jak się cieszę z tych kur :heja są takie piękne! I moje pierwsze ;:138
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas zamieszkały przepiórki. 1 kogutek i 5 kurek. Zalecono mi, karmić je paszą dla niosek.
I teraz mam pewne wątpliwości.... Koleżanka prowadzi ekologiczne gospodarstwo i nie wolno
jej stosować gotowych pasz, ponieważ podobno zawierają modyfikowane genetycznie np. kukurydzę.
Ja trzymam dla przyjemności i jajeczek. Też chcę ekologicznie (czytaj naturalnie) je karmić.
Jakie jest Wasze zdanie na temat gotowych pasz ? Czy to wygląda podobnie jak z suchymi karmami
dla psów ? Brrrr......
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Moim zdaniem ekologiczna pasza to taka która została wyprodukowana w sposób przyjazny środowisku i nie zawiera sztucznych polepszaczy czy związków. Wychodzi na to że ekologiczna pasza to taka którą sama zrobisz. Zaopatrz się w zboże jeśli możesz z uprawy ekologicznej i masz już czym karmić zwierzęta.
Niebawem zabieram się za przebudowę klatek dla królików. Zaraz trzeba będzie oddzielać młode od matek, poza tym moje stare klatki zaczynają się rozpadać, a remont jest uciążliwy i bezskuteczny. Co rusz pojawiają się nowe usterki. Nie ma dziwoty, bo klatki mam już wiekowe. Jak tylko zacznę budowę nowych to podzielę się doświadczeniami i uwagami, jako że jest tu kilka osób, które też konstruują klatki.
"Konserwanty zabijają powoli"
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Twixi :Większość pasz dla niosek zawiera soję GMO choć zdarzają się też bez, trzeba czytać skład. Jeśli chcesz karmić paszą to odpowiednia będzie ta dla niosek, lub dla indyków. Bardzo ważne jest żeby sprawdzić czy jest bez kokcydiostatyku. Można też mieszać coś samemu jak mówi Farmland, tylko pamiętaj że przepiórki mają wysokie zapotrzebowanie na białko [robaki możesz im pohodować], i że coś do jedzenia powinno być dostępne cały czas bo mają bardzo szybki metabolizm.
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p
Od: 27 sie 2011, o 22:50

Post »

Witam 28maja zakociłam po raz drugi moja królice do 28czerwca będzie wiadomo bo ostatnio nici z tego wyszły. ;:145
Kasieńka
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p

Post »

Trzymamy kciuki :wink:
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Fajne te poidła ,ale cena jeszcze fajniejsza ;:oj .Muszę wymyślić coś takiego właśnie chociaż postawiłam mu porcelanowy pojemnik i z niego pije. Moje kury właśnie mają przerwę w produkcji jajek :twisted: i na 20 kur dziś zebrałam cztery jaja .Za to kaczka po raz drugi zaczęła się nieść i odkryłam w stodole jej gniazdo z sześcioma jajkami.Jak kura ma stałe gniazdo to ona zawsze się w nim niesie bez względu czy jest w nim jajo czy nie ma.Ja nie zostawiam nigdy chyba ,że robię nowe gniazdo .
kwiaty łagodzą obyczaje
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Serdecznie dziękuję za porady. Pokićkałam, chodziło mi nie o kukurydzę, a o soję GMO. Przepraszam.
Spróbuję sama robić mieszanki. Rąbią wszystko, aż miło. Najbardziej rzucają się na robale. ;:oj
Dżdżownica znika w kilka sekund. Dzięki nim, będę w końcu miała porządnie wypielony ogród ;-)
Do hodowli białych robali nawet tak cudowne stworzenia jak przepiórki mnie nie skłonią. Kupiłam
w sklepie wędkarskim. ;:224 Wybieg mają na trawie. Wstawiłam im kuwetę z piaskiem i nie wiem,
czy one, czy ja miałam większą frajdę z tej ich kąpieli. I jeszcze jedno pytanie, czy deszcz im szkodzi ?
Kurniczek mają szczelny. Część wybiegu zadaszyłam, a one i tak chodzą w deszczu po całym wybiegu.
Mam nadzieję, że wiedzą lepiej co dla nich dobre.
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p

Post »

Jeśli chodzą po deszczu to im nie szkodzi. Jeśli są młode, pisklęta to trzeba uważać żeby nie przemokły, natomiast dorosłe ptaki mogą łazić po deszczu ile im się podoba.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

zielonookakate pisze:Witam 28maja zakociłam po raz drugi moja królice do 28czerwca będzie wiadomo bo ostatnio nici z tego wyszły. ;:145
A czy samiec "padł" z wycieńczenia? bo po tym poznaje się czy pokrył skutecznie.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Asiu nie wiem czy mówisz serio, czy żartujesz? :roll: :;230 Jak przeczytałam to mężowi, to on mówi: No tak, pokrył, padł z wycieńczenia ... i zdechł ;:oj taki...czarny humor.
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p

Post »

Samiec przy prawidłowym kryciu powinien zgiąć się w pół i zsunąć z samicy. Wtedy wiadomo że krycie było skuteczne.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

:;230 :roll: Niesamowite!
Pamiętam jak pierwszy raz zawieźliśmy Manie (koze :D ) do kozła, no to stoimy, przyglądamy się ich zalotom, po krótkim czasie, gospodarz kozła mówi, ze chyba już. A ja w zdumieniu, pytam: To nie powinny się skleszczyć, tak jak psy? ;:oj Chłop nie wiedział, czy się śmiać czy płakać. Dobrze, że na wstępie wytłumaczyliśmy, że na wsi mieszkamy od roku a to nasza pierwsza koza. No to był wobec nas wyrozumiały :;230 Wziął trzy dychy, i po sprawie :D

Moje kurki niosą się, jak szalone ;:138 Może witaminki zadziałały a może większy wybieg a może to, ze zagroziłam im, ze jak nie zaczną się nieść to pójdą do gara :;230
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59

Post »

Romaszko Ty to kurza terrorystka jesteś ;) :;230
U mnie niezmiennie jedno jajko dziennie ;:oj czekam cierpliwie na więcej ;:224
Pozdrawiam
Aga