Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
a wiecie już co to jest?
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Iza aleś Ty niecierpliwa no ...
reniusia20
Mam mam ...dostałam informacje że uszkodzenia pędów są spowodowane jakimś ssącym / gryzącym robalem co by potwierdzało znalezisko mikroskopijnej gąsienicy (przeźroczysta , brązowy łebek , ogrom nóżek , może 3 mm wielkości -jest w słoiku z uszkodzonymi listkami i poczekamy co z tego wyrośnie . W międzyczasie poszukam w internecie co to może być
To chyba faktycznie oprysk czymś systemicznym będzie odpowiedni
A 2 pokazane listki - nie jest to szkodnik a przedobrzenie z opieką Glony
Tomuś sprawa wyjaśniona
reniusia20
Mam mam ...dostałam informacje że uszkodzenia pędów są spowodowane jakimś ssącym / gryzącym robalem co by potwierdzało znalezisko mikroskopijnej gąsienicy (przeźroczysta , brązowy łebek , ogrom nóżek , może 3 mm wielkości -jest w słoiku z uszkodzonymi listkami i poczekamy co z tego wyrośnie . W międzyczasie poszukam w internecie co to może być
To chyba faktycznie oprysk czymś systemicznym będzie odpowiedni
A 2 pokazane listki - nie jest to szkodnik a przedobrzenie z opieką Glony
Tomuś sprawa wyjaśniona
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Aneta ale paskudztwo czym z tym walczyć?
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mmhm .... to jednak jakieś robale! coś trzeba na nie zaradzić!
Ehhh!!! paskudztwo!
Jak i no przestanie padać to pujdę oblukać moje daturki co jak z nimi aż się boję iść
Ehhh!!! paskudztwo!
Jak i no przestanie padać to pujdę oblukać moje daturki co jak z nimi aż się boję iść
- izabela skula
- 1000p
jak już paskudztwo zidentyfikowane, to i lekarstwo się na to znajdzie
Aneta, daturka od ciebie, po wkopaniu zgubiła jeszcze parę listków, ale ma się już dobrze i puszcza sporo nowych.
Uploaded with ImageShack.us
Aneta, daturka od ciebie, po wkopaniu zgubiła jeszcze parę listków, ale ma się już dobrze i puszcza sporo nowych.
Uploaded with ImageShack.us
Witajcie
Mam żółtą daturę która miała w tamtym roku mnóstwo kwiatów i wielkie zielone liście a w tym roku liście nawet młode mają takie plamy i są jakby przypalone przez słońce . Czy ktoś wie co to może być za choroba
Mam żółtą daturę która miała w tamtym roku mnóstwo kwiatów i wielkie zielone liście a w tym roku liście nawet młode mają takie plamy i są jakby przypalone przez słońce . Czy ktoś wie co to może być za choroba
- izabela skula
- 1000p
Paweł jak pokażesz zdjęcie to prędzej ktoś pomoże
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do osób, które nawożą swoje datury plantofoską, bądź też innym tego typu nawozem granulowanym. Jaka ilością i co ile powinno się je nawozić? Prawie miesiąc temu dałam każdej daturce dwie płaskie łyżeczki i nie wiem, czy i kiedy powinnam sypnąć coś jeszcze. Możliwe, ze już są głodne, bo liście nie są intensywnie zielone, tylko nieco zżółkły, ale najpierw wolę zapytać, bo boję się, że mogę je przenawozić.
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Ja moje datury na sezon wysadzam do gruntu i sypię saletrę amonową w granulkach, po pełnej garści raz w tygodniu i podlewam obficie. Robię to od wielu lat i nie zdarzyło się, żeby zaszkodziło to tym nawozożercom.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- reniusia20
- 1000p
zjawka i jak daturka się trzyma???zjawka pisze:Pomóżcie proszę przywlekłam coś i nie wiem co to ...Z kilkoma moimi daturkami jest problem coś podgryza im wierzchołki i nie mam pojęcia co to -nie jest to żadna gąsienica
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Exotic otrzymała dwa opryski systemiczne i na razie ma się całkiem nieźle -muszą jej odrosnąć ładne listki to te zostaną oberwane.Pączki w wiekszej części nie ucierpiały
To musi być coś z tych robali a że ja mieszkam przy lesie to jest tego sporo niestety
To musi być coś z tych robali a że ja mieszkam przy lesie to jest tego sporo niestety
- reniusia20
- 1000p
Zjawka a no mi też takie coś zaatakowało daturki no zrobiłam gnojówkę z pokrzywy no i na jedną zadziałało jak na razie spokój! a na drugą no zobaczymy jak coś to drugi raz spryskam ...
OoO!!! To witaj w klubie bo Ja również nie daleko lasu mieszkam a no może masz rację zjawko że to te robale to zrobiły no bo któż by inny jak nie one!!!buuu...
OoO!!! To witaj w klubie bo Ja również nie daleko lasu mieszkam a no może masz rację zjawko że to te robale to zrobiły no bo któż by inny jak nie one!!!buuu...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2012, o 19:57