A można wiedzieć jakie to źródło? Czy chodzi o Hinzów?marta_lara pisze:Aniu ten kwitnący to nie lithops tylko Frithia pulchra
A co do podłoża ja bym wybrała ten pierwszy żwirek, o piasku można by powiedzieć że za drobny (ale to niech ktoś inny się jeszcze wypowie). Ja do swojej mieszanki dodałam jeszcze perlit.
Fajne kamyczki, moje z tego samego źródła
Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, roślinki są kupione w OBI Tylko tam sprzedawcy nie wiedzą co to Lithops i dopytują klientówPaula15 pisze:A można wiedzieć jakie to źródło? Czy chodzi o Hinzów?
Koledzy maj rację to nie lithops, sprzedawcy się nie znają często bywa że jeszcze ich nie wystawia a już sa podlane tak że aż woda z nich leci
- Paula15
Tak, wiem o co chodzi Zawsze jak jestem koło takiego stoiska to bardzo mi szkoda tych biednych roślin i zazwyczaj jakiegoś biedaka kupuję
Muszę wybrać się w takim razie do OBI bo taka frithia jeszcze by mi się zmieściła na parapecie (kamykom już ciasno w doniczce bo ostatnio ich tam przybyło )
Muszę wybrać się w takim razie do OBI bo taka frithia jeszcze by mi się zmieściła na parapecie (kamykom już ciasno w doniczce bo ostatnio ich tam przybyło )
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Paula, pokazuj!! Kiedy ten Twój wątek będzie można zobaczyć ??
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Niestety w takich sklepach jak obi, czy podobnych gdzie rośliny są importowane z Holandii wszystkie rośliny przypołudnikowe są nazywane Lithops 'ami, ogólnie można to nawet w jakimś stopniu zrozumieć ponieważ wymagania tych roślin są zbliżone do siebie
- Paula15
Zgaduj, zgadula gdzie kamyk a gdzie(żywy) kamyczekmarta_lara pisze:Paula, pokazuj!! Kiedy ten Twój wątek będzie można zobaczyć ??
Ah..wątek-przymierzałam się do niego, nawet zrobiłam zdjęcia..ale to i owo się zmieniło i są już nieaktualne poza tym bronię się niedługo i trochę mało czasu ostatnio, ale obiecuję-jak będzie spokojniej utworzę wątek, a nawet dwa
Miałam dzisiaj być w OBI i nie wyszło-rozkopali całą drogę i nie dojechałam, także firthii nie będzie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
super kolekcja
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Paula, rewelacyjne te Twoje kamyki! Muszę swoim nawrzucać też takich zwykłych kamyczków - lepiej to wygląda niż z takim jednym wielkim kamorem jak u mnie... A już mi ktoś nawet wypomniał, że zmieściłaby mi się w jego miejsce nowa roślinka - i tak mnie kusi ...
- Paula15
Dziękuję Cieszę się, że się podobają
Ja tam nawet myślę, że na miejscu kamienia zmieści się więcej niż jedna roślinkamarta_lara pisze: A już mi ktoś nawet wypomniał, że zmieściłaby mi się w jego miejsce nowa roślinka - i tak mnie kusi ...
Mam pytanie odnośnie kwitnienia friczii pięknej, nie wiem tylko czy dobrze umieściłam post.
Jakieś 8-9 dni temu u mojej friczii pojawił się pąk, rósł, rósł, rósł ale nigdy się nie otworzył...jakieś 7 dni temu myślałam, ze kwiat się rozwinie, ale jedynie lekko sie rozchylił i za kilka godzin zamknął.
Do dziś siedzi taki zamknięty pąk, nie wygląda na przekwitnięty, bo jest "sztywny", nie zwiędł.
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co jej chodzi?
Czy ma wpływ na to słońce??? (fakt ostatnie kilka dni słońca u mnie nie ma, a temp. na poziomie 15-20 stopni).
Jakieś 8-9 dni temu u mojej friczii pojawił się pąk, rósł, rósł, rósł ale nigdy się nie otworzył...jakieś 7 dni temu myślałam, ze kwiat się rozwinie, ale jedynie lekko sie rozchylił i za kilka godzin zamknął.
Do dziś siedzi taki zamknięty pąk, nie wygląda na przekwitnięty, bo jest "sztywny", nie zwiędł.
Czy ma wpływ na to słońce??? (fakt ostatnie kilka dni słońca u mnie nie ma, a temp. na poziomie 15-20 stopni).
- Paula15
Tak, to przez brak słonca...niestety u mnie też od paru dni go nie ma i pąki się nie rozwijają, albo tylko ledwie uchylająInez pisze:Mam pytanie odnośnie kwitnienia friczii pięknej, nie wiem tylko czy dobrze umieściłam post.