Fasolka szparagowa tyczna
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa tyczna
Owszem można dać gnojówki z pokrzyw jednak w rozcieńczeniu 1:15 a nie 1:10.Poza tym wystarczy jak na grządce był dany jesienią obornik albo kompost.
Muszę odnieść się do problemu przekrzyżowania fasoli szparagowej.Moim zdaniem fakt,ze ktoś posiał nasiona i otrzymał strąki niezgodne z opisem odmiany to nie sprawa przekrzyżowania tegorocznego.Pyłek obcej odmianowo rośliny nie może mieć wpływu na strąk,pokrój rośliny czy kolor kwiatów i nasion zebranych w danym roku. Dotyczy to także zawartości włókna w strąku oczywiście.Przekrzyżowanie czyli zapylenie pyłkiem innej odmiany będzie miało znaczenie dopiero w następnym pokoleniu,czyli po wysianiu nasion w przyszłym sezonie.No i pytanie skąd w takim razie to włókno w strąku?I odpowiedź- nasiona nie były czyste odmianowo co i na plantacjach nasiennych może się zdarzyć .Pozdrawiam .Gosia.
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja , dopiero dziś posiałam fasolę,kupiłam podobno dobrą odmianę na targu, ciekawe ,co z niej wyrośnie?
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Ewa
- boja53
- 100p
no piękny jest,a moja fasolka dopiero będzie wschodzić
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- ewa2019
- 1000p
Też będzie piękna, Twoja fasolaboja53 pisze:no piękny jest,a moja fasolka dopiero będzie wschodzić
Pozdrawiam Ewa
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A ja dopiero urabiam mojego, żeby zrobił mi jednak jakieś podpory. Miałam wysiać w kubeczkach... Biore się dziś za sianie! Jak myślicie starczy jej czasu, żeby zaowocowała?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- boja53
- 100p
powinno starczyć, a jak nie będzie owoców,to będą ładne kwiatki
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Jak się tych podpór nie doczekam, to posadzę przy siatce, a potem się będę martwić, tylko musze je wysiać
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Siałem najpierw 5 Blauhilde i 10 Goldmarie, już nie pamiętam kiedy, ale wschody były marne: 2 Blauhilde i 1 Goldmarie. Później (przynajmniej o tydzień), dosiałem 15 Goldmarie (Blauhilde już nie miałem), i wschody były dużo lepsze: 11 na tych 15 szt. Aura była wtedy korzystniejsza, bo w międzyczasie padało a znowu zrobiło się ciepło, tak że fasole miały jak im odpowiada: wilgotna ziemia i ciepło. Natomiast te siane wcześniej w maju doświadczyły ówzesną suszę i przeważnie nie chciały wzejść.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Moje najpóźniej wysiane fasole (Goldmarie) muszą się dzielić z pomidorami o tyczki. Stoją przy nich, bo już nie było innego miejsca bez wykopywania nowej grządki, i nie chciałem. Fasole mają czepki, i dlatego w najlepszym wypadku mogą przytrzymywać pomidorki do tyczy bez wiązania
pozdrawiam, Gunnar
- ewa2019
- 1000p
Wreszcie przy "pięknym jasiu" zakwitła fasola tyczna "blauhilde"
Czego potrzebuje moja fasola, ma bardzo jasne liście.Rozumiem, że nie można podlać gnojówką z pokrzyw?
Pozdrawiam Ewa
- GunnarSK
Chyba można zasilić fasolę gnojówką z pokrzyw nawet kiedy kwitnie.ewa2019 pisze: Wreszcie przy "pięknym jasiu" zakwitła fasola tyczna "blauhilde"
pozdrawiam, Gunnar