Cytryna z pestki
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.
Madius, sposób jest prosty: wsadzasz pestkę do ziemi, lejesz wodę i trzymasz w ciepełku. Po wykiełkowaniu wystawiasz na jasne stanowisko i cytrusik rośnie. Latem na dwór, raz na dwa tygodnie trochę nawozu. Zimą na parapet, najlepiej w chłodnym pomieszczeniu. Wiosną sekatorek i tak w kółko Macieju. Mija głupie 30 lat i gotowe.
Szefler obejrzyj dokładnie listki pod lupą, czy nie masz w domu sublokatorów. Jeśli są, to wymyj dobrze pod prysznicem, lub zastosuj broń chemiczną. Jak nie ma żadnego robactwa, to przesadź do świeżej ziemi z dodatkiem perlitu i wystaw na słoneczko (tylko stopniowo, nie od razu).
A w ogóle roślinka wygląda, jakby była lekko przelana.
Szefler obejrzyj dokładnie listki pod lupą, czy nie masz w domu sublokatorów. Jeśli są, to wymyj dobrze pod prysznicem, lub zastosuj broń chemiczną. Jak nie ma żadnego robactwa, to przesadź do świeżej ziemi z dodatkiem perlitu i wystaw na słoneczko (tylko stopniowo, nie od razu).
A w ogóle roślinka wygląda, jakby była lekko przelana.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- polemika_schola
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2012, o 12:50
Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Hejka
Bardzo podobają mi się cytrusy w doniczkach, ale są dość drogie. Koleżanka ma pokaźne, owocujące drzewko mandarynki - zakochałam się Skubłam gałązkę z paroma listkami, bo a nóż uda się zrobić sadzonkę. Teraz moje pytanie: czy to ma szanse powodzenia? Na razie trzymam gałązkę w wodzie, zaczęła puszczać świeże listki i teraz nie wiem czy ja do ziemi dać i czy w wodzie na korzenie poczekać ???
Czy ktoś robił coś podobnego?
Bardzo podobają mi się cytrusy w doniczkach, ale są dość drogie. Koleżanka ma pokaźne, owocujące drzewko mandarynki - zakochałam się Skubłam gałązkę z paroma listkami, bo a nóż uda się zrobić sadzonkę. Teraz moje pytanie: czy to ma szanse powodzenia? Na razie trzymam gałązkę w wodzie, zaczęła puszczać świeże listki i teraz nie wiem czy ja do ziemi dać i czy w wodzie na korzenie poczekać ???
Czy ktoś robił coś podobnego?
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
sąsiadkę
szczerze to nie wiem czy ci coś z tego wyjdzie. ja osobiście mam 4 siewki cytryny z pestki . . . .
szczerze to nie wiem czy ci coś z tego wyjdzie. ja osobiście mam 4 siewki cytryny z pestki . . . .
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
sadzonka wypuściła liście siłą zrazu najlepiej gdybyś wysiała pestki i zaszczepiła
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
polemika_schola nie ma za co :)masz tutaj eksperta cytrusowego hubiego, jak co to pytaj, ja tam jestem mocno początkujący
rose who grew from concrete
- cytrusowy hubi
- 200p
adam do ekspertów to mi daleko ale coś tam z cytrusków umie
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
Ankieta o cytruskach
- krzand
- 100p
Ukorzenić można każdego cytrusa. Tyle, że np. cytryna ukorzenia się łatwo, mandarynka trochę trudniej, najtrudniej wszystkie pochodne pomarańczy. Trzeba po prostu trochę cierpliwości. "Skubniętej" gałązki nie trzymamy w wodzie, tylko sadzimy do ziemi z dodatkiem perlitu. Dobrze jest zastosować ukorzeniacz typu AB (do łodyg zdrewniałych i półzdrewniałych - na ukorzeniacz uniwersalny szkoda wydawać pieniędzy). Całość przykrywamy obciętą butelką po napojach, żeby utrzymać wilgotność, nie zapominamy o wietrzeniu od czasu do czasu, żeby zapobiec pleśnieniu. Nie przelewamy wodą, utrzymujemy tylko niezbędną wilgoć. Po kilku tygodniach, a czasami po kilku miesiącach sadzoneczka zaczyna puszczać świeże przyrosty, no i gotowe. A tak to powinno wyglądać:
Czasem pierwsze pokazują się pączki kwiatowe:
Najładniejszy pokrój mają cytrusy posadzone z pestki, jednak praktycznie nie owocują. Można też na siewkach szczczepić zrazy z drzewek owocujących, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Tu możesz obejrzeć moje ulubione pupilki : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 19&start=0
Czasem pierwsze pokazują się pączki kwiatowe:
Najładniejszy pokrój mają cytrusy posadzone z pestki, jednak praktycznie nie owocują. Można też na siewkach szczczepić zrazy z drzewek owocujących, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Tu możesz obejrzeć moje ulubione pupilki : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 19&start=0
temu po po prawej to nie jest za ciasno ? i czy takie totalne przykrycie wychodzi na plus? właściwie odcinasz mu przewiew,co2 i tlen
- krzand
- 100p
Totalne przykrycie wychodzi na plus. Roślinę należy "zmusić" do produkcji korzeni. Czasami obrywam wszystkie listki, jak w przypadku kalamondyny (fot. z pąkiem kwiatowym). Robię tak od ponad trzydziestu lat i nie zdarzyło mi się, żeby roślinka tak potraktowana nie puściła korzeni.
wow nieźle 30 lat.krzand pisze:Totalne przykrycie wychodzi na plus. Roślinę należy "zmusić" do produkcji korzeni. Czasami obrywam wszystkie listki, jak w przypadku kalamondyny (fot. z pąkiem kwiatowym). Robię tak od ponad trzydziestu lat i nie zdarzyło mi się, żeby roślinka tak potraktowana nie puściła korzeni.
A po co sie obrywa te listki?
- krzand
- 100p
Żeby roślina nie traciła wody - przez odparowanie z liści.adam1008 pisze: A po co sie obrywa te listki?
- cytrusowy hubi
- 200p
krzand a ukorzeniałeś kiedyś oliwkę
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
Ankieta o cytruskach
- krzand
- 100p
Nigdy nie próbowałem. Nawet nie mam z czego pobrać zrazu, bo moją oliwkę trafił sz...cytrusowy hubi pisze:krzand a ukorzeniałeś kiedyś oliwkę