Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

monika pisze: Jeśli masz ochotę ratować chemią to znalazłam tu do podlania http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... rat&id=873 ale w sprzedaży go nie widzę.
monika, bo to zwykły previcur jest,
zresztą zobacz tutaj :

AGRO PROPAMOCARB PLUS 840 SL
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

no przecież :D nawet nie spojrzałam, a nie tak dawno radziłam komuś po 'powodzi' właśnie Previcur :D

I wyszło mi że 15ml Previcur'u wystarczy na 40-50 krzaków, nawet przy takiej cenie chyba warto, ale ja doświadczenia w pomidorach nie mam..
piotr22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 maja 2012, o 15:18
Kontakt:

Post »

Powiedzcie proszę czy jak ktoś uprawia pomidory w doniczkach na balkonie 12 piętra to też powinien się zabezpieczyć przed zarazą ziemniaka? Nie mam żadnych środków jeszcze i zastanawiam się czy się w takowe nie zaopatrzyć? Zauważyłem, że w Warszawie komunikat jest aktywny
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2012, o 21:48

Post »

Wczoraj w dużym centrum ogrodniczym pani pracująca w nim powiedziała mi, że Mildex jest wycofany ze sprzedaży. Słyszeliście coś podobnego czy to tylko wyobraźnia tej pani?
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Piotrze, ja na balkonie z zasady nie pryskam. Niby nie mam małych dzieci, ale tam może każdy wejść i po co ma się truć. Poza tym na balkon wychodzę kilka razy dziennie i mam na bieżąco podgląd na to co się dzieje. Wszystkie podejrzane zmiany dusze w zarodku. Ja mam balkon a właściwie loggię na 4 piętrze, Ty na 12 też masz pewwnie loggię, a na dodatek dalej od ziemi i bardziej przewiewnie - tym bardziej bym nie pryskała.
Dorota
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@marmollada
Mogli wycofać ze swojej sieci handlowej, bo im nie schodził. W ubiegłym roku kupiłem prawie że przeterminowany. Ludzie nie kupują, bo miedzian jest tańszy a przecież i to i to jest na zarazę ziemniaka to po co przepłacać.
Na stronie z oficjalnymi komunikatami MR jest dopuszczony do obrotu do 2014-03-02.
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2012, o 21:48

Post »

Chodziło jej dokładnie o to, że jest wycofany z obrotu jak i jeszcze kilka innych śor. Na pytanie "dlaczego" tłumaczyła mi, że ze względu na jakiś składnik, który nie jest dozwolony w UE, he he he. Laikowi wszystko można wcisnąć... :) Tylko zastanawiam się po co.
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Chodzi mi czy jest sens pryskania Midexem jeśli były pryskane Miedzianem w poniedziałek. Przepraszam ze niejasno się wprowadziłem. Do którego momentu pryskać można Midexem?
Awatar użytkownika
areks
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam
Co to może być ? Myślę, że to się pojawiło po podlaniu gnojówką z pokrzyw. Podlałem wszystkie krzaki, a pojawiło się na dwóch krzakach tego samego gatunku.
Obrazek

I jeszcze jedno . Chyba gniją mi ogórki , czy może od nadmiaru wody ? Podlewam je codziennie 1 litr do cylindra.
Obrazek Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

pawel-krasnik jeśli pytasz do którego momentu pryskać to patrz na karencję..ale czy o to ci chodzi?
Mildex 711,9 WG
Karencja:
ogórek (w gruncie) - 3 dni
pomidor (w gruncie i pod osłonami) - 7 dni
cebula - 14 dni
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

W jednym rzędzie pomidorów wszystkie krzaki ,oprócz Atola maja przebarwienia takie jak na zdjęciu.
Pozostałe 3 rzędy pomidorów nie mają takich przebarwień.Pomidory rosną w szklarni.
Miałam już pryskać siarczanem magnezu,bo wydaje mi się że jest to barak właśnie tego pierwiastka ale postanowiłam spytać się mądrzejszych.
Pozdrawiam Grażyna Obrazek
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2012, o 16:45

Post »

Witajcie mam pytanie.
Mam wykonać oprysk chelatem żelaza i kupiłem taki z florovita 3% fe schelatowane przez EDTA i chciałem się dowiedzieć czy mogę ten oprysk połączyć z siarczanem magnezu i florovitem uniwersalnym (to drugie celem bardziej na obniżenie napięcia powierzchniowego płynu niż nawożenia)
i jeszcze jedno w jaki sposób najszybciej i najłatwiej dostarczyć pomidorom fosforu?
z góry dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

Źródłem fosforu może być Fostar, fosforan jednowapniowy, fosforan amonu, lub gnojówka z mniszka ( z popularnego mlecza)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”