Choroby storczyków
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cieszę się, że storczykowi nic nie jest. Powoli zgłębiam tajniki uprawy
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Witam i od razu proszę o pomoc. Zauważyłam na storczyku jakieś robaki. Próbowałam sama dojść co to jest, ale nadal nie mam pojęcia. Liczę na to, że ktoś bardziej doświadczony mógłby mnie nakierować na właściwy trop.
Robaki są bardzo małe, podłużne, jasne, w kolorze beżowym czy może żółtym. Chodzą po liściach. W podłożu przez doniczkę nic nie zauważyłam, ale kto wie co tam siedzi w środku. Storczyk ma takie dziurki i kreski na liściach - szczerze mówiąc myślałam, że to robota kota, bo wcześniej storczyk mieszkał w domu z kotami - ale teraz już nie jestem taka pewna. Tu na zdjęciu trochę to widać na tych liściach po lewej. Niestety nie mam teraz możliwości zrobić lepszych zdjęć.
Storczyk był moczony mniej więcej raz na tydzień na jakieś 20-30 minut. Co drugie moczenie dodawałam nawóz Zielony Dom. Stoi na wschodnim parapecie, rano jest tam dużo słońca. Storczyk stoi cały czas na podstawce z kamykami i wodą.
Jeszcze jedno - na liściach widziałam jakiś czas temu kilka takich lepiących kropelek. Gdzieś tu na forum wyczytałam, że to roślina wydziela nadmiar jakichś substancji (przepraszam, nie pamiętam) i że to nic groźnego. Ale na wszelki wypadek piszę.
Jeśli możecie na podstawie tego opisu powiedzieć mi co to za robaki to proszę pomóżcie. A może jest jakiś uniwersalny preparat który wszystkie robaki załatwia?
Robaki są bardzo małe, podłużne, jasne, w kolorze beżowym czy może żółtym. Chodzą po liściach. W podłożu przez doniczkę nic nie zauważyłam, ale kto wie co tam siedzi w środku. Storczyk ma takie dziurki i kreski na liściach - szczerze mówiąc myślałam, że to robota kota, bo wcześniej storczyk mieszkał w domu z kotami - ale teraz już nie jestem taka pewna. Tu na zdjęciu trochę to widać na tych liściach po lewej. Niestety nie mam teraz możliwości zrobić lepszych zdjęć.
Storczyk był moczony mniej więcej raz na tydzień na jakieś 20-30 minut. Co drugie moczenie dodawałam nawóz Zielony Dom. Stoi na wschodnim parapecie, rano jest tam dużo słońca. Storczyk stoi cały czas na podstawce z kamykami i wodą.
Jeszcze jedno - na liściach widziałam jakiś czas temu kilka takich lepiących kropelek. Gdzieś tu na forum wyczytałam, że to roślina wydziela nadmiar jakichś substancji (przepraszam, nie pamiętam) i że to nic groźnego. Ale na wszelki wypadek piszę.
Jeśli możecie na podstawie tego opisu powiedzieć mi co to za robaki to proszę pomóżcie. A może jest jakiś uniwersalny preparat który wszystkie robaki załatwia?
Wcirnastek?
WCIORNASTKI
Jezeli zgadza się ....z widokiem realnym to polecam zastosowanie preparatów Provado - w sprayu... i w pałeczkach.
U nas jest omówiony temat tych szkodników.
WCIORNASTKI
Jezeli zgadza się ....z widokiem realnym to polecam zastosowanie preparatów Provado - w sprayu... i w pałeczkach.
U nas jest omówiony temat tych szkodników.
To może być to. Opis i niektóre zdjęcia pasują. Bardzo dziękuję za pomoc.
Mam nadzieję, że uda mi się w piątek kupić te preparaty.
Mam nadzieję, że uda mi się w piątek kupić te preparaty.
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
takich gosci jeszcze nie mialam :P, ale provado spray sprawdzil sie w walce z ziemiorkami i mszycami, a na wciorniaski tez jest wiec powinien pomoc
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Moje storczykowe początki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
Podlewam go tak:Beatrice pisze: Jak go podlewasz? wlewasz wody do doniczki i on tak stoi w tej wodzie?
- wlewam wodę w osłonkę, tak żeby po wstawieniu doniczki woda była na poziomie górnego brzegu doniczki
- po 30min (max 1 godzinie) wodę wylewam i po kilku godzinach sprawdzam jeszcze czy nic nie spłynęło (jak tak to wylewam resztę wody)
- podlewam kwiatki raz na tydzień (czasem raz na 1,5 tygodnia), w zależności od potrzeb rośliny
a co do stanu tej roślinki to jak wspomniałam to kwiatek mojej mamy i poprosiła mnie o pomoc bo "zrobił się jakiś dziwny" , nie wspomnę nawet jak mama się nim zajmowała......
- kasandra262
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2012, o 10:19
Witam jestem tu nowa, dostałam storczyk chyba już z chorobą żółkną mu liście dostał brązowych plam najpierw na trzonie storczyka a teraz na liściach, a kwitnie jak szalony.
Uploaded with ImageShack.us
czzy to grzyb? jak tak to co mam zrobić ? pomóżcie proszę bo szkoda go z marnować
czzy to grzyb? jak tak to co mam zrobić ? pomóżcie proszę bo szkoda go z marnować
http://kasandra-sutasz-soutache.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; -biżuteria sutaszowa moja miłość i pasja zapraszam na moje gg 7460600
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Jak dla mnie to on wygląda ok nie widziałam storczyka, który na liściach nie miałby takich różnych plamek (chociaż faktycznie z ciemniejszymi niż bladobrązowe nie miałam do czynienia) itd., dopóki nie będą się one powiększały, to myślę, że nie masz się czym martwić. Liść, który mu żółknie jest najstarszym, więc pewnie go zasusza i się go pozbędzie. Na jego miejsce przyjdą nowe, lub nie. Skoro kwitnie jak szalony, a i korzenie wyglądają świetnie, to powinnaś być z niego dumna
Poczekaj jednak na opinie bardziej zorientowanych
Poczekaj jednak na opinie bardziej zorientowanych
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
To i ja dorzucę swoje pytanie - czy ten liść został poparzony od słońca (mógł dotykać szyby w tym miejscu) czy to jakaś choroba? Jak mu pomóc, by nie rozeszło się to na dalszą część liścia?
Storczyk stoi na oknie wschodnio-południowym (z przewagą wschodu)? Okno podwójne zatem szyba przy storczykach nie powinna się zbytnio nagrzewać. Przy większym słońcu przestawiam storczyki na szafę przy oknie, niestety tego dnia nie było mnie w domu Moczony w zależności od stanu korzeni (szybciej lekko go przesunę niż zbyt szybko podleję) w odstanej wodzie z kranu z 1/3 dawki nawozu co drugie moczenie.
Muszę dodać, że w tej doniczce są dwie rośliny, niedawno obie przekwitły - czy rozdzielić je czy mogą żyć razem bez problemów? I jeszcze jedna sprawa, wygląda na to, że obie rośliny mają jeden wspólny korzeń :/
(ostatnie zdjęcie sprzed kilku dni)
Storczyk stoi na oknie wschodnio-południowym (z przewagą wschodu)? Okno podwójne zatem szyba przy storczykach nie powinna się zbytnio nagrzewać. Przy większym słońcu przestawiam storczyki na szafę przy oknie, niestety tego dnia nie było mnie w domu Moczony w zależności od stanu korzeni (szybciej lekko go przesunę niż zbyt szybko podleję) w odstanej wodzie z kranu z 1/3 dawki nawozu co drugie moczenie.
Muszę dodać, że w tej doniczce są dwie rośliny, niedawno obie przekwitły - czy rozdzielić je czy mogą żyć razem bez problemów? I jeszcze jedna sprawa, wygląda na to, że obie rośliny mają jeden wspólny korzeń :/
(ostatnie zdjęcie sprzed kilku dni)
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Z uwagi na to, że nie bardzo znam się na chorobach liści (przeżyłam jedynie historie ze szkodnikami) polecam zapoznanie się z tym
Pozdrawiam! Ewelina
- kasandra262
- 0p - Nowonarodzony
3evelyna bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, ale czy to możliwe że wyrosną nowe skoro zżółkły już 4 listki? na razie nie widzę żeby rosły nowe, odpadły dwa kwiattuszki z resztą ok moze to po przywiezieniu ze sklepu musiały odchorować?
http://kasandra-sutasz-soutache.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; -biżuteria sutaszowa moja miłość i pasja zapraszam na moje gg 7460600
Możesz zrobić zdjęcie z przodu tego czegoś białego? Może to pleśń? Tak z boku to słabo widać i trudno powiedzieć co to może być. Musiałabyś wkleić nowe zdjęcie.
- kasandra262
- 0p - Nowonarodzony
eeeee to białe w doniczce to kropelki rosy tak jakoś dziwnie wyszło zdjęcie W doniczce nie ma nic niepokojącego tylko martwię się tymi liśćmi. No nie wiem zobaczymy. Na razie zostawiłam go w spokoju.