Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
snowflake dziękuję...a co do trawnika... to właściwie go nie mam... Nie mamy czasu na trawnik , bo o trawnik trzeba dbać szczególnie i systematycznie , by cieszył i był ozdobą , a nie szpecił. Ten widoczny na fotce to jest nasz ale na drugiej posesji i nie jest on wielką ozdobą. Na nowym mamy duuuży trawnik ale łąkę tylko za ogrodzeniem gdzie teraz szykuje się wybieg dla kurek tak , tak - zakupiliśmy kurki i będą własne jajeczka...
Lilie mam różne i wysokie , dorodne i niziutkie - jakieś wypierdki. Myślę, że ich wzrost zależy od gatunku.
Karmnik i inne niziutkie skalniaki rosną bez problemu w kieszonkach i żwirku. Przy studni, tam gdzie dużą powierzchnię oddzieliłam włókniną rosną bukszpanowe kulki i żurawki, które świetnie sobie radzą. Tam jest dużo ziemi , bo moja "włókninowa donica" jest szeroka i głęboka. Rosła też tam wierzba, która niestety jak kilka innych wierzb w tym roku poległa na mrozie. Podsychać to u mnie nic nie będzie, bo tam wszędzie mokradło i ja właśnie w ten sposób bronię się przed zarastaniem roślinnością strefy mokrej i bagiennej
malgocha1960 cieszę się Gosiu , że dostrzegasz u nas bajeczne widoczki... Jedno wiem na pewno, że nasz ogród jest troszeczkę inny niż wszystkie ze względu na to jakie zastosowaliśmy u siebie rozwiązania Robimy wszystko , by jakoś to ogarnąć, bo ciężko tutaj dbać o estetykę kiedy same strome góry i doliny do tego zalane wodą i zarastające w piorunującym tempie trudnymi do wypielenia chaszczami strefy bagiennej
Wiele wciąż do zrobienia i są miejsca , do których prowadzą ścieżki ale szlaban i zakaz wstępu na nich stoi ale na wszystko trzeba czasu i kasy więc myślę , że "codziennie po godzince... " i jakoś damy radę. Co do odwiedzin to jeśli będziesz kiedyś na naszym terenie zapraszam na kawkę w realu. Brać ogrodnicza zawsze jest u mnie mile widziana
Co do braciszków to jeszcze ich nie obcinałam ale tu na forum chyba u Wandzi? wyczytałam , że to się sprawdza.
Pozdrawiam Jola.
Lilie mam różne i wysokie , dorodne i niziutkie - jakieś wypierdki. Myślę, że ich wzrost zależy od gatunku.
Karmnik i inne niziutkie skalniaki rosną bez problemu w kieszonkach i żwirku. Przy studni, tam gdzie dużą powierzchnię oddzieliłam włókniną rosną bukszpanowe kulki i żurawki, które świetnie sobie radzą. Tam jest dużo ziemi , bo moja "włókninowa donica" jest szeroka i głęboka. Rosła też tam wierzba, która niestety jak kilka innych wierzb w tym roku poległa na mrozie. Podsychać to u mnie nic nie będzie, bo tam wszędzie mokradło i ja właśnie w ten sposób bronię się przed zarastaniem roślinnością strefy mokrej i bagiennej
malgocha1960 cieszę się Gosiu , że dostrzegasz u nas bajeczne widoczki... Jedno wiem na pewno, że nasz ogród jest troszeczkę inny niż wszystkie ze względu na to jakie zastosowaliśmy u siebie rozwiązania Robimy wszystko , by jakoś to ogarnąć, bo ciężko tutaj dbać o estetykę kiedy same strome góry i doliny do tego zalane wodą i zarastające w piorunującym tempie trudnymi do wypielenia chaszczami strefy bagiennej
Wiele wciąż do zrobienia i są miejsca , do których prowadzą ścieżki ale szlaban i zakaz wstępu na nich stoi ale na wszystko trzeba czasu i kasy więc myślę , że "codziennie po godzince... " i jakoś damy radę. Co do odwiedzin to jeśli będziesz kiedyś na naszym terenie zapraszam na kawkę w realu. Brać ogrodnicza zawsze jest u mnie mile widziana
Co do braciszków to jeszcze ich nie obcinałam ale tu na forum chyba u Wandzi? wyczytałam , że to się sprawdza.
Pozdrawiam Jola.
Jolu, no nie mogę... oglądam ogrody na FO i po kilku sesjach, takich jak u Ciebie, przestaje mi się podobać własny ogród... ciągle myślę nad zmianami - szalenie mnie inspirujesz
- jola1010
Aga dziękuję ... inspirować właścicielkę tak pięknego i starannie zaplanowanego ogrodu jak Twój - to brzmi dumnie Takie słowa bardzo motywują, a prawda jest taka, że wątki forumowe podpowiadają co można zastosować i zmienić we własnym raju... ja też wciąż szukam nowych rozwiązań w Waszych pięknych ogrodach, by nie przestał mi się podobać własny... też mam czasami takie odczucia , że wszystko mam "takie sobie"
Pozdrawiam Jola
Pozdrawiam Jola
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, widoki z Twojego ogrodu mogę oglądać nieskończoną ilość razy, coś wspaniałego i za każdym razem odkrywam nowe interesujące detale Super wyglądają te metalowe stojaki - zaplatane kosze, świetna ozdoba pod kwiaty Altana wygląda obłędnie, nawet w deszczowym ogrodzie.. Lilie-giganty Jeszcze takich olbrzymów nie widziałam, cóż to będzie za widok, gdy zakwitną Ja pierwszy raz sadziłam w tym roku lilie, czekam na pierwsze kwiaty..ehh...kiedy będą z nich takie dorodne kępy.. Cały Twój ogród jest taki dojrzały, roślinki dorodne - widać wiele lat Waszej ciężkiej pracy i ogrom wkładanego serca, a efekty powalające!
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Jolu kłaniam się z rewizytą...to co widzę to ogrodowy zawrót głowy.Wyczucie,gust i pracowitość... to da się patrząc na Wasze zdjęcia zauważyć.Ooooo,widzę,że często będę tu gościem.
- jola1010
robaczek_Poznan Kasiu bardzo Ci dziękuję sama pewnie wiesz jak takie słowa są budujące i energetyzujące... i jak bardzo cieszą
Stojaków kutych w moim ogrodzie wiele, bo lubię doniczkowe, i jak prezentują się na wzniesieniu. Lilie mam w kilku odmianach i wcale nie są to kępy wieloletnie. Kilka jest 3- 4 letnich i kilka ubiegłorocznych, część jeszcze nigdy nie kwitła tym bardziej też jestem ciekawa jak się zaprezentują...
jacekopole71 witaj Jacku ... Cieszę się z Twojej wizyty w naszym ogrodzie i zapraszam ponownie
Pozdrawiam Jola
Stojaków kutych w moim ogrodzie wiele, bo lubię doniczkowe, i jak prezentują się na wzniesieniu. Lilie mam w kilku odmianach i wcale nie są to kępy wieloletnie. Kilka jest 3- 4 letnich i kilka ubiegłorocznych, część jeszcze nigdy nie kwitła tym bardziej też jestem ciekawa jak się zaprezentują...
jacekopole71 witaj Jacku ... Cieszę się z Twojej wizyty w naszym ogrodzie i zapraszam ponownie
Pozdrawiam Jola
Ja to juz nie wiem co powiedzieć, w ciszy popatrzę sobie po prostu
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Fantastyczny ogród pięknie zaprezentowany na super fotkach-kolażach/kolaże moja pasja/
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jola1010
Arkadius121 Witam nowego gościa w moim ogrodzie. Dziękuję za wizytę i wyrażoną opinię, która bardzo cieszy i motywuje... też lubię kolaże tylko czasu mi na nie brakuje...
Pozdrawiam Jola
Pozdrawiam Jola
- jola1010
... może mały spacerek... i kilka fotek:
Pa,pa..
Pa,pa..
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Nie no, nadal nie zmieniam swojej wcześniejszej opinii.. Ogród chiński!
Ciężko to wszystko ogarnąć, naprawdę zniewalający widok. Na każdym "piętrze" mnóstwo roślinności, host...
A mostek i słynna pajęczyna tylko dodają charakterystyczny akcent Twojemu ogrodowi.
Pozdrawiam i gratuluję tak wielkiego sukcesu!
Ciężko to wszystko ogarnąć, naprawdę zniewalający widok. Na każdym "piętrze" mnóstwo roślinności, host...
A mostek i słynna pajęczyna tylko dodają charakterystyczny akcent Twojemu ogrodowi.
Pozdrawiam i gratuluję tak wielkiego sukcesu!
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Jolu...................................................jesteś moim GÓRU.Podziwaiam,zachwycam się i znowu podziwiam...co za ogród. R E W E L A C J A....Jolu jeszcze pytanie,jak się nazywają te hosty giganty na 3 zdjęciu od dołu?
- momotkab
- 200p
- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po cieżkim dniu takie widoczki to relaks dla moich oczu i ciala
BASIA