Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Adrianie witaj serdecznie :wit Mój kawałek ogrodu przy Twoim pięknym , wypieszczonym ... wygląda jak kopciuszek . Mam taki miszmasz i nie potrafię się zdyscyplinować, bo ciągle dosadzam tam gdzie znajdę wolną przestrzeń a nie tematycznie ;:124 Dlatego kolorki mieszają się po całym terenie :D

Jadziu, tak to on na winklu :D tylko derenie coraz mniej czerwone, bo jakieś robale je wcinają :evil:

Joasiu, dziękuję. Po piwoniach pozostały już tylko wspomienia a żylistek także niedługo zrobi się znowu zielony. I przyjdzie czekać na następny pokaz do przyszłego roku :D

Dawidzie, nie ma sprawy. Do wody mogę wsadzić gałązki. Sama już próbowałam ukożeniać w podłożu żylistka i nic nie wyszło. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia :D

Adrianno,żylistek był cięty przez M z rozmachem, ale w lini poziomej. Sam sobie nadał kształt :D W tym roku ja się zabieram za formowanie. Myślę, że trochę delikatniej go potraktuję ;:224

Agatko, ten jaśminowiec kupiony był zupełnie bez etykiety. Dla mnie jest taki zwykły :wink: Muszę donieść, że domki dla skorków powędrowały już ze skrzyń do doniczek. I pozostały na tarasie do dalszego podziwiania :D

Halinko, a ja dziękuję za wizytę. Paulownia od Ciebie jest żywa i wypuszcza listki. Pewnie ją za mocno zakopczykowałam i dlatego tak późno ruszyła, ale jest już nad ziemią i bardzo mnie cieszy :heja

W tym roku zima bardzo wytrzebiła mi różane krzewy. Wszystkie (które przetrwały) z wyjątkiem pnącej sympatii, rozpoczynają wzrost od korzenia. Myślałam, że straciłam serce do nich, ale jednak nie. Pomału rozpoczynają kwitnąć pojedynczymi kwiatkami. Dokupiłam kilka wiosną w PNOS-ie. Raczej nie ze wszystkich jestem zadowolona, bo oni rozszerzając swą ofertę nie wybrali najlepszego producenta. Jednak z całą pewnością dokupię jesienią następne, ale z innego źródła. Na początek moje ?stare? krzaczorki a potemm tegoroczne nabytki : Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Myślałam też, że nie ma jak pelargonie w wielu odmianach. Miały mieć dekoracyjne liście. Jedne mają inne jakby normalne. W każdym razie już zaczynają się rozrastać i nawet kwitnąć. Na przyszły rok zrobię selekcję i dokupię lub wymienię się na inne ciekawe dla oka okazy. Na początek kilka odmian : Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Olu, pięknie u Ciebie...a zapach róż czuję przez monitor ;:oj
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, to pojedyncze kwiatuszki (na razie) , ale cieszą ogromnie.

Zapomniałam wstawić "wyprodukowanego" boczniaka. Jeden posiłek już był :
Obrazek Obrazek

Na pomidorki jeszcze czekam
Obrazek

Wczoraj u mnie w kwiaciarni kupiłam sobie kilka kwiatuszków. Wśród nich takiego o nazwie "persdemon". Obawiam się że pani coś pokręciła w nazwie, bo nijak nie mogę go odnaleźć w necie. Wygląda tak
Obrazek

A na dzisiejszy dzień wstawiam coś bardzej energetycznego

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Olu ja w PNOS-ie w zeszłym roku kupiłam bardzo dużo nasion warzyw i niestety poziom kiełkowania był bardzo kiepski, także inne rzeczy od nich we wcześniejszych latach bywały lepsze, coż każdy ma gorszy czas :roll: .

-- 22 cze 2012, o 08:20 --

Zapomniałam o pomidorach ..... już są zachęcające ;:138 .
Joasia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Pani w kwiaciarni troszkę pomieszała literki .Miało być Penstemon.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, PNOS niedawno połączył się z inną firmą. Rozrasta się i wprowadza nowe produkty. Z nasionami raczej nie miałam kłopotu. Jesienią kupiłam od nich cebulko tulipanów i żonkili. Były ładne i zdrowe. Zachęcająco też wyglądały fotki na opakowaniach. Cebulowe mogę polecić, bo przetrwały zimę w 90 %. Natomiast z różami trzeba poczekać aż zdobędą doświadczenie. Choć niektóre z moich u nich zakupionych zapowiadają się interesująco. Cena baaardzo przystępna 7-9zł. Kilka nie przyjęło się, więc mała ruletka ...

Jolu, serdeczne dzięki ;:196 Wiedziałam , że jakoś podobnie to brzmi, bo spotkałam się już z tą nazwą na forum. Ale kiedy trzeba to nie mogłam sobie przypomnieć ;:124 Kupiłam też w "mojej" kwiaciarni dzwonka gorgańskiego. Pani napisała na etykiecie Campaluna a powinno być Campanula :D Takie literówki pewnie bedą się tam zdażały, bo właścicielka zaopatruje się na giełdzie kwiatowej tylko sezonowo i nie jest specjalistką. W swojej kwiaciarni ma różności; biżuteria, filiżanki , doniczki, kwiaty cięte, doniczkowe, grzybnię i takie tam :D Najważniejsze, że jest blisko domu :D
Jeszcze raz dziękuję :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda nie szczególna. W ogrodzie nie ma jak popracować wieczorami...
W ostatnią sobotę odwiedziłam Krysię (Adę) w ogrodzie. Serdecznie dziękuję jej i Dagmarze oraz Asi za przemiłe towarzystwo. Cztery godziny minęły jak chwilka. Krysia obdzieliła chojnie swoimi roślinkami. Za roślinki (nie) dziękuję. Zaraz powsadzałam do doniczek. Żal było ciachać listki żurawkom, ale tak pewnie lepiej się ukorzenią. Niebieski koszyk to mój, a łupy już poustawiane pod glicynią :D Obrazek Obrazek

A teraz kilka fotek na dowód, że coś kwitnie : Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Olu widzę, że miałyście miłe spotkanko :)
U Ciebie jak zwykle cudnie ...kolorowo ;:196
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak pięknie i kolorowo ;:oj
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Olu co to za roślinka, którą masz posadzoną w koszyku?? :roll:.

Feria kolorów :tan , ciekawe kiedy u mnie tak będzie, póki co tojeść jedyna żółci się dumnie :tan , a inne to tylko pąki ;:131
Joasia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie sie spotkać, a Krysia chociaż jeszcze nigdy się z nią nie spotkałam musi być przemiłą osóbką .No to łupy posadzone a pomidorki niedługo bedziesz konsumować a moje dopiero zawiązują kwiaty ;:124 Kiedy ja je będe kosztować ,ale za to ogórki ;:333 może w przyszłym tygodniu rozpocznie się zbiór .Masz Olu jeszcze dużo miejsca do nasadzeń
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu,podziwiam ogromną ilośc roślin w Twoim ogrodzie. I róże tak pięknie przezimowały. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ja podziwiam taras. Ale jak sobie pomyślę o podlewaniu, to sobie zaraz wybijam z głowy doniczkowce ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”