Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
Mam pytanie czym należy pryskać ziemniaki bo już zbliża się pora ataku zarazy. U mnie nie ma jeszcze komunikatów o zagrozeniu , ale i tak byłby problem z opryskiem bo mokro
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Obserwujcie bacznie
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Obserwujcie bacznie
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też niema komunikatu o ZZ a na wczesnych już się pojawiła
Wczoraj po południu zrobiliśmy oprysk a na to wszystko przyszedł deszcz i...po zabiegu
Jutro pasuje poprawić
Wczoraj po południu zrobiliśmy oprysk a na to wszystko przyszedł deszcz i...po zabiegu
Jutro pasuje poprawić
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Pogoda słusznie budzi Wasze zaniepokojenie, dlatego tam, gdzie istnieje obawa należy zastosować środek układowo-wgłębny, jak Consento 450 SC, Infinito 687,5 SC, Tewa 50 WG lub inne o takim działaniu. Interwencja to już niejako "musztarda po obiedzie". Przeszkadza pogoda i szybki rozwój choroby, ponadto wymienione środki układowo - wgłębne chronią przed formą łodygową, która czyni prawdziwe spustoszenie w bulwach. Dorzucę jeszcze kilka nazw: Curzate M 72,5 WP, Tatoo 550 SC, Altima 500 SC i in. do stosowania naprzemiennego. Pozdr, Francik.
Francik
-
francikrecz
za informację
za informację
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
W sobote był Curzate M a na kolejny oprysk będzie Tanos 50 WG
Czy to dobry zestaw ?
Czy to dobry zestaw ?
Pozdrawiam
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
U nas zaraza pojawiła się na ziemniakach jakieś 15 dni temu. Zostały opryskane Infinito. Rosną pięknie, nie widać zmian na gorsze. Gdzieś tam co któryś starszy liść ma stare oznaki choroby. I teraz pytanie- czy już do końca sezonu będzie trzeba pryskać te ziemniaki? Skoro już załapały zarazę? Rozumiem, że po Infinito powinny mieć zmieniony oprysk?
-
- 500p
Witam. Felcia24. Może być, grupy chemiczne różne choć działanie podobne.
Mena 515, nie do końca sezonu, dwa - trzy opryski wystarczą aby nie przeniknęła choroba do bulw średnio co 10 - 14 dni, zmieniając oczywiście grupy chemiczne środków. Pozdr, Francik.
Mena 515, nie do końca sezonu, dwa - trzy opryski wystarczą aby nie przeniknęła choroba do bulw średnio co 10 - 14 dni, zmieniając oczywiście grupy chemiczne środków. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam pytanie. czy można jeszcze posadzić ziemniaki? zdążą urosnąć?
miałam za dużo kupionych na zimę i został mi jeszcze worek, a już mają takie kły że denerwują mnie
z tego co wiem, to Irga.
miałam za dużo kupionych na zimę i został mi jeszcze worek, a już mają takie kły że denerwują mnie
z tego co wiem, to Irga.
-
- 500p
Witam. Irga to odmiana średniowczesna, czyli okres wegetacji ok. 80 dni. Nie wiem, jak zachowa się ta konkretna odmiana, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu sadzono nawet na początku czerwca (odm. późne), a wykopki w listopadzie. Odmiany wcześniejsze reagują także na długość dnia, a w tym przypadku jest już nieco dłuższy. Za przemawia fakt młodych ziemniaków w sierpniu, gdy pozostałe trzeba już obierać, a dla wczesnych zbliża się termin wykopków.
Francik.
Francik.
Francik
-
Zawsze najlepiej spróbować przynajmniej się przekonasz na własnej skórze a jeżeli masz areał wolny ... ale czy warto jeżeli będziesz musiała zapłacić " posadzenie i obrobienie , taki eksperyment wiąże się z kosztami .justynas pisze:mam pytanie. czy można jeszcze posadzić ziemniaki? zdążą urosnąć?
z tego co wiem, to Irga.
Tak że nieraz lepiej "odpuścić" albo lepiej kupić kaczuszki... trochę zboża jakbyś miała ...i mięsko jak znalazł tylko oczywiście jak masz warunki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 wrz 2011, o 13:57
A po co od razu tak z grubej rury pryskać te ziemniaki infinito czy consento?są to już opryski z górnej półki cenowej. One są głównie polecane do zwalczania zarazy łodygowej (lub też ogólnie zaraza już mocno szaleje na ziemniakach)- no chyba, że już zauważyliśmy takie objawy to nie ma co czekać bo choroba szybko się rozprzestrzenia, a co gorsze to bulwy zaczną nam gnić. Ja tak profilaktycznie lub też przy pierwszych objawach radziłabym ridomilem opryskać. Co do oprysku tatoo to już jest wycofany od ok 3 lat, bodajże infinito go zastąpił.
Co do tych powiadomień inspekcji to może są one i dobre, ale i tak nic nam nie zastąpi oglądanie własnym bacznym okiem.
Co do tych powiadomień inspekcji to może są one i dobre, ale i tak nic nam nie zastąpi oglądanie własnym bacznym okiem.
Sabina
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
Witam mam taki kłopocik gniją mi korzenie ziemniaków i nie wiem co im dolega proszę o pomoc
Tutaj fotki
Tutaj fotki
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
U mnie , po kwitnieniu ziemniaków, pokazały się kulki, na szczcie po przekwitnięciu kwiatków. Czy to znaczy ,wykopać ziemniaczki?
pierwsz raz posadziłam, że kwiatki, to wiem, ale "kulki"?
pierwsz raz posadziłam, że kwiatki, to wiem, ale "kulki"?
Pozdrawiam Ewa