Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Suppa to może być choroba grzybowa ale czytałem że takie zwijanie się blaszek liści a później zamieranie pędów to niedobór miedzi.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No nie wiem co mu dolega, pozostałe dobrze wyglądają i rosną, ten stoi w miejscu. Trudno, będzie mniej, tylko że to jedyna sztuka odmiany Bingo 

Pozdrawiam, Maciek.
Może mrówki założyły gniazdo w korzeniach, lub podgryza go pędrak, albo drutowiec.
Przypomniało mi się jak w takiej książce 'Dobry Omen' na naszym świecie mieszkał jeden diabeł i jego lubionym zajęciem była hodowla roślin. Jak któraś nie rosła to obnosił ją po pokojach, dokładnie pokazywał pozostałym roślinom, po czym spalał w piecu - tym sposobem zawsze miał najpiękniejsze rośliny
Tam to był przekaz filozoficzny, ale w hodowli też trzeba usuwać najsłabsze sztuki. Chociaż najpierw należy przetestować na nich opryski
jak jakiś pomoże, nabywamy nowe doświadczenie.
Przypomniało mi się jak w takiej książce 'Dobry Omen' na naszym świecie mieszkał jeden diabeł i jego lubionym zajęciem była hodowla roślin. Jak któraś nie rosła to obnosił ją po pokojach, dokładnie pokazywał pozostałym roślinom, po czym spalał w piecu - tym sposobem zawsze miał najpiękniejsze rośliny

Tam to był przekaz filozoficzny, ale w hodowli też trzeba usuwać najsłabsze sztuki. Chociaż najpierw należy przetestować na nich opryski

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czym pryska się arbuza na grzyba?
Tym samym co ogórki.
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
U mnie w arbuzach pojedyncze listki robią się brązowe, zaschnięte i w takie jakby kropeczki, wyglądają jakby spleśniały, ale są suche i sztywne.. To choroba grzybowa? Postaram się dodać zdjęcia.
może mi ktoś dokładnie wytłumaczyć na czym polega zapylenia arbuza ?? tzn jak moge to zrobić sam ?
jeśli jest to kwiat żeński to można go zapylic,korhil pisze:może mi ktoś dokładnie wytłumaczyć na czym polega zapylenia arbuza ?? tzn jak moge to zrobić sam ?

1. bierzesz pędzelek i "myziasz" nim w kwiatku męskim
2. pędzelek przenosisz do kwiatu żeńskiego i " myziasz"
3. arbuz zapylony

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Gajeczka, zdjęcie wstaw bo podejrzewam, że podobna choroba i u mnie na niektórych dyniowatych. Ja tak ze dwa tygodnie temu miałem problem z takimi brązowymi cętkami na melonach to pomógł zwykły interwencyjny oprysk od grzyba, ale diabli wiedzą co po tych deszczach może zechcieć zeżreć nasze arbuzy, melony i ogórki.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
korhil możesz też urwać kwiatka męskiego oberwać mu te żółte płatki i czymś takim smyrać żeński kwiat.
Piekne arbuzy harlej
.Uprawia ktoś jakieś zagraniczne odmiany?

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pozdrawiam, Dorota
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Harlej prawdziwa arbuzowa plantacja
No, no, zafundujesz sobie kuracje oczyszczającą nerki, że hej 

ja uprawiam kilka sztuk Crimson SweetPrzemek19 pisze:Piekne arbuzy harlej.Uprawia ktoś jakieś zagraniczne odmiany?