Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Basiu, te i inne odmiany też mieliśmy i mamy takie duże w sprzedaży. Znam źródło pochodzenia, ale już się skończyły, i nie było wielu nowych odmian. Nie chcę usprawiedliwiać sprzedawcy, ale ja aby poszerzyć kolekcję też tak kupuje, te których inaczej bym nie dostała. Posadź, i urosną, może za 3 lata, ale na pewno i raczej lepiej będzie im w gruncie niż w donicy.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, to rzeczywiście może być ona, ma takie charakterystycznie skręcone liście i zielone żyłki, dziękuję
Igo, ja tak wybrzydzam bom niecierpliwa i chciałabym napawać oczy JUŻiga23 pisze:Basiu, te i inne odmiany też mieliśmy i mamy takie duże w sprzedaży. Znam źródło pochodzenia, ale już się skończyły, i nie było wielu nowych odmian. Nie chcę usprawiedliwiać sprzedawcy, ale ja aby poszerzyć kolekcję też tak kupuje, te których inaczej bym nie dostała. Posadź, i urosną, może za 3 lata, ale na pewno i raczej lepiej będzie im w gruncie niż w donicy.
To samo miałam przy kupowaniu liliowców i w tym roku, dopiero po trzech sezonach jestem już mocno zadowolona Widzę, że z hostami też muszę zapłacić frycowe
Co do tej donicy i że lepiej do gruntu, to trochę mnie zmartwiłaś, lecz nie mam wyboru, muszę te maleństwa schować przed moim psem, który w tym roku (nie wiedzieć dlaczego, bo przez 10 lat nie było z tym problemów) potrafi swoje 65-kilogramowe ciałko uwalić w samym środku rabaty. Jego łapy są zbyt dużym zagrożeniem dla młodych host. Może wpakuję je do gruntu jesienią, kiedy potwór przestanie szukać cienia i chłodku wśród kwiecia.
Pozdrawiam, Baśka
Bobi- zwracam uwagę, że kontynuujecie wątek nie związany z tematem.
Do rossi33 - najprawdopodobniej to Collosal, wygląda tak jak moja.
Do rossi33 - najprawdopodobniej to Collosal, wygląda tak jak moja.
PrzepraszamTomasz II pisze:Bobi- zwracam uwagę, że kontynuujecie wątek nie związany z tematem.
Pozostając w temacie, poproszę o identyfikację hosty, którą dwa lata temu zostałam obdarowana.
... długość liścia = łyżeczce od herbaty.
Pozdrawiam, Baśka
Jest to undulata Albomarginata
Tomaszu, dziękuję bardzo. Domyślałam się, że to klasyka. Dzięki Tobie, to obecnie nazwana klasykaTomasz II pisze:Jest to undulata Albomarginata
W wątku o wirus HVX prosiłam o diagnozę maleństwa Tattoo. Roślina jest zdrowa, ale ...
Co wobec tego od trzech sezonów hołubię?paco pisze:Ja nie widzę tu nic niepokojącego poza tym że to nie jest hosta Tattoo.
Tak powinna ona wyglądać:
Hmmmm, jakiś tam rysunek widać Dodam jeszcze, że rośnie w głębokim cieniu i do tej pory nie kwitła.
Pozdrawiam, Baśka
- danutal
- 100p
- Od: 1 sty 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawie wszystkie swoje hosty już zidentyfikowałam, tabliczki z nazwami przy nich stoją....
A te pozostały bez nazwy Zauważyłam ,że jest tu wielu znawców, więc proszę o nadanie im imienia .
1.
2.
3.To maleństwo rośnie u mnie trzy lata od strony południowejl
4.Jest trochę pokaleczona, lecz na wiosnę pąki miały trudności z rozwinięciem
5.Po lewej Undulata Albomarginata, a po prawej ? Są podobnej wysokości i rosną u mnie ponad 10 lat.
6.U mnie trzeci sezon
7.
8.
9.Po prawej to Fortunei Aureomarginata, a ta po lewej ? Wysokość mają podobną lecz inny kolor liścia.
-- 26 cze 2012, o 12:18 --
Kupiona we wrześniu 2011 r,Gemini Moon... Czy tak powinna wyglądać?
Jak te hosty zostaną rozpoznane to będę ogromnie szczęśliwa. Nie wiem , czemu za punkt honoru wzięłam opisanie wszystkich moich host. Zaraziłam się od Was ???
A te pozostały bez nazwy Zauważyłam ,że jest tu wielu znawców, więc proszę o nadanie im imienia .
1.
2.
3.To maleństwo rośnie u mnie trzy lata od strony południowejl
4.Jest trochę pokaleczona, lecz na wiosnę pąki miały trudności z rozwinięciem
5.Po lewej Undulata Albomarginata, a po prawej ? Są podobnej wysokości i rosną u mnie ponad 10 lat.
6.U mnie trzeci sezon
7.
8.
9.Po prawej to Fortunei Aureomarginata, a ta po lewej ? Wysokość mają podobną lecz inny kolor liścia.
-- 26 cze 2012, o 12:18 --
Kupiona we wrześniu 2011 r,Gemini Moon... Czy tak powinna wyglądać?
Jak te hosty zostaną rozpoznane to będę ogromnie szczęśliwa. Nie wiem , czemu za punkt honoru wzięłam opisanie wszystkich moich host. Zaraziłam się od Was ???