Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Beatko, na początku nie pną się i trzeba im pomagać, ja swoje popodwiązywałam podobnie jak pomidory.

W gruntowych na płasko się nie obrywa, bo nikt by się w to nie bawił. Jaki miałoby to mieć cel, skoro i tak jest na to miejsce i płożą się po ziemi? W ogórkach pionowo prowadzonych tak obrywanie kwiatów, jak i późniejsze cięcie pędów bocznych ma konkretny cel: pierwsze (oberwanie kwiatów i pierwszych pędów bocznych) - pozwolić ogórkowi dorosnąć do żądanej wysokości minimum 2 metrów, a drugie (cięcie pędów bocznych) - nie dopuścić do zbytniego zagęszczenia i "Sajgonu" na stelażu.
Ogórek płasko puszczony nie cięty będzie miał pęd główny odpowiednio krótszy ale będzie miał więcej i dłuższe pędy boczne.
Sposób prowadzenia każdy sobie wybiera taki, jak mu pasuje i w zależności od tego, jaką ilością miejsca dysponuje.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie,zapomniałam,że wciąż dochodzą nowi forumowicze i napisałam w przenośni ,że pną się w górę :wink: a w rzeczywistosci trzeba je okręcać i pilnować by nie czepiły się wąsami sąsiada.Dopiero po większości zbiorów idą na żywioł,jak im się podoba.Tym pnącym po sznurkach trzeba często oglądać liście od spodu bo lubi się przypałętać różne paskudztwo od mszyc począwszy po przędziorki i takie podłużne ,czarne robaczki.Na mszyce i te robaczki pryskałam bioczosem z paroma kroplami olejku z krzewu herbacianego.Na przędziorki forumowicz polecał oprysk Bio Florinem lub Florowitem przed falą upałów, jednocześnie podkarmiając roslinki.Zeruje to wszystko pod liśćmi.
Hikaria__
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2012, o 20:03

Post »

Hej mam takie małe pytanko, chodzi mianowicie o ogórki, iż według mnie są zbyt małe a już siedzą w ziemi prawie 2 miesiące, czy czegoś mają za mało czy za dużo? Ogródek założyłam pierwszy raz i się dopiero uczę, proszę o pomoc, dodam zdjęcie Obrazek
wuju84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jeszcze raz ja z moimi zabawnymi pytaniami ;)

Otóż część sadzonek w mojej amatorskiej półkaskadowej uprawie ma już że tak powiem pierwszego wąsa.
Zgodnie z tym co czytałem to należy obrywać pierwsze kwiaty i zawiązki a jak to się ma do wąsów?
Czy mam przywrócić moim sadzonkom młodzieńczy wygląd i oberwać im wąsy czy pozwolić podrosnąć i poczekać
aż im urosną ogórki?

Wdzięczny będę za odpowiedź :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

wuju84, jak oberwiesz pierwsze wąsy to czym roślinka uczepi się podpory? :lol:
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

ja już zerwałem 4 ogórki :) sadzonki wysadzone były w pierwszym tygodniu maja :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

U mnie ogóreczki siane pod włókninę 1-wszego maja i dziś właśnie zerwałam pierwsze ogóry :) Sztuk 6 i już dawno po konsumpcji :)
halinka1833
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2012, o 17:33

Post »

wczoraj oglądając ogórki znalazłam na ich liściach takie plamki,może jakaś mądra głowa podpwie mi co to może być... :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Pomocy... :(
ogórki zaatakowały mszyce - te zielone. Na pierwszych największych liściach są już małe dziurki. Jak się ich pozbyć domowym sposobem? Coca-colą? Pokrzywówką? Byle nie chemią, nie mam dostępu do sprawdzonych polskich produktów. Interesują mnie domowe sposoby. Ogórki są pod folią - wietrzone w ciągu dnia.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Mszyce nie robią dziurek w liściach. Jak chcesz się ich ekologicznie pozbyć to otruj mrówki a wtedy biedronki je zjedzą.
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Niestety - nie dam rady zrobić fotki tych zielonych "meszek" ale jedyne co znalazłam to zielone meszki pod spodem liści - i to właśnie na krawędziach tych dziurek. Fakt - nie ma ich na łodygach, tylko na spodzie liści. Może to nie mszyce, ale co może atakować ogórka? Wygląda dokładnie jak taka zielona malutka muszka których pełno latem w krzewach - typu muszka owocówka, ale zielona. Jestem na 10000% przekonana, że te dziurki są dzięki temu stworzeniu, nic innego tam nie ma - tylko te maleńkie muszki - w znikomej ilości, ale tam gdzie stacjonują - powstają dziurki.

Opryskałam pokrzywówką właśnie - może to je odstraszy?????
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Masz w 100% racji że owe otwory pochodzą od tych robaczków. Nie jest to nic innego tylko Zmienik, wypijajac soki z liściach tworzy się mały brązowy obszar i zamierając tworzą się małe otwory. Niestety syf z pokrzyw nic nie da, smród ich raczej niezabije. Polecam Fastac, 1.5ml na 10l wody, pryskać poniżej 20C.
paawel21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2011, o 08:34

Post »

krismiszcz
Polecam Fastac, 1.5ml na 10l wody, pryskać poniżej 20C.
coś słabe to stężenie, proponuję podaną dawkę pomnożyć x 3
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

paawel21 oczywiście, można pryskać większą dawką sam tak robię ale czy znamy odmiane ogórka? Czy weźmiesz na siebie ryzyko uszkodzenia roślin? Więc chyba raczej nie, więc warto zacząć od dolnej dawki a jeśli ona nie będzie pomagać to stopniowo zwiększać.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Ogórek Octopus - już zerwany i długi sałatkowy w szklarni już zjedzony ;:oj

Obrazek Obrazek

Jednak swoje najlepsze - słodziutkie, pachnące ... miodzio :D
Pozdrawiam