Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

danutka66 pisze:mój pomidor dwie strony wcześniej ma niedobory magnezu....czy wobec tego mam podlać tym siarczanem czy pryskać roślinę?
A czyj to cytat ?
dobrze robisz,nie daj skusić się na jakąkolwiek chemię

mk1a pisze:tylko polowa tych zdychających to wynik złego stosowania chemii i przenawożenia
A druga połowa ?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a czyj to cytat :D ?
Ziemia pod pomidory powinna tak przygotowana, aby wystarczyło składników pokarmowych do zakwitnięcia trzeciego grona i dlatego powinniśmy zacząć zasilać, gdy już kwitnie trzecie grono. Inne postępowanie, to praca naukowa pt. " Jak wykończyć pomidory "
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

A właśnie jakie dawki dawać pod pomidorki jak jest jedno grono?
Jakie gdy są dwa grona?
Jakie gdy są trzy grona?

Grona chodzi o owoce czy o Kwiaty?
Proszę o jakiś przykład nawożenia ;) Będę mocno wdzięczny :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Monisiu

A co ?. Nieprawda ?
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

a druga polowa dzięki wam żyje i za to wielkie dzięki
tylko pisałem że nowi młodzi czy jak nazwać czytają szybko żeby pomóc swoim pupilkom a czy wiedza co czytają?
ja jak nie rozumiem nie jestem pewien porostu nie stosuje
pawel-krasnik
50p
50p

Post »

To jak będzie z Tym systemem nawożenia? :) forumowicz to Pytanie głównie do Ciebie w Końcu Masz sporą wiedzę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ty się Paweł pytasz o nawożenie teraz jak już niektórzy pomidory zaczynają zbierać ?
Może tak zacząłbyś od tego kiedy i czym nawoziłeś glebę przed wysadzeniem pomidorów ? Chyba, że chcesz się z wyprzedzeniem dowiedzieć jak nawozić pomidory w sezonie 2013 ?. To trochę jeszcze za wczas.
pawel-krasnik
50p
50p

Post »

Ludzie piszą że należy nawozić od 3 grona? Myślałem że należy dać jakieś dawki magnezu czy potasu. Widziałem że ludzie tak pisali na forum. Jednak nie znam dawek. Proszę abyś opisał jak Ty forumowicz swoje pomidorki nawozisz i dlaczego w ten sposób. Czemu ten nawóz i dlaczego w tej dawce.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pawel-krasnik pisze:A właśnie jakie dawki dawać pod pomidorki jak jest jedno grono?
Jakie gdy są dwa grona?
Jakie gdy są trzy grona?

Grona chodzi o owoce czy o Kwiaty?
Proszę o jakiś przykład nawożenia ;) Będę mocno wdzięczny :)
Do poczytania:
http://www.prolab.pl/index.php?id=111#pomgle
http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=7916
http://www.yara.pl/doc/26762_ulotka_warzywa.pdf

Ale jak to się sprawdza, to pojęcia nie mam. Uwzględnić należy różne zapotrzebowanie pomidorów na składniki odżywcze, typ gleby i jej przygotowanie itd.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie rozumiem skąd pytania na temat nawożenia, wiele razy był podawany link do poradnika ODR-u na temat uprawy pomidorów. Nawet w Google można wpisać "ekolOgiczna uprawa pomidorów" i mamy świetny poradnik. Tam jest wszystko, ale z drugiej strony po co było by forum :-)

Taka pomidorowa Biblia: http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf ;:172
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

mam pytanie co do opyrysków:
1. pryskałem pierwszy raz mildexem pomidory pod folia i w gruncie kiedy nie był aktywny jeszcze komunikat o ZZ u mnie , ale juz 40 km dalej był aktywny wiec ze względów ze pogoda miała sie popsuć opryskałem je wcześniej.
2. po 10 dniach wykonałem oprysk pomidorów w gruncie środkiem Ridomil Gold , tych w tunelu nie pryskałem , komunikat był wtedy aktywny już od 7 dni.
Moje pytanie brzmi czy należy jeszcze wykonać jakiś oprysk.? jeśli tak to kiedy i czym .?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak należy wykonać oprysk środkiem różniącym się działaniem oraz innym spektrum zwalczania chorób. Nie należy powtarzać ciągle tego samego, należy tak dobierać środki aby wzajemnie się uzupełniały. Dodatkowo warto do roztworu dodać jakiś nawóz dolistny(fosfor, potas oraz magnez)

Domyślam się, że teraz kwitną pomidory więc dobrymi i sprawdzonymi są Amistar 250SC oraz Bravo.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

krismiszcz Amistar do szklarni? gdziesz tu na forum czytałam, że on przypala zawiązki, czy jest parzący, gdzieś mi dzwoni..ale mogę się mylić

Jeśli od dawna jest komunikat to ja jednak bym się zdecydowała na interwencyjny zapobiegawczy. Sama opryskałam TANOS 50 WG , działa w dodatku na szarą pleśń, wcześniej też zastosowałam Mildex, u mnie po ok. tygodniu po Tanosie wszystko ok, mam w gruncie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”