Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Ogórek sałatkowy zerwany ;:oj musiałam dorobić sałaty bo z jednego ogórka surówki nie dało się zrobić, był pyszny słodziutki i pachnący :;230
areks ty masz ogórka długiego jak ja i żałuję, że nie posadziłam więcej Octpusów, mam je na gruncie pozostałe to sałatkowe wężowe. Octopusy na gruncie słabo rosły może dlatego, że za wcześnie wysadziłam i przychorowały trochę, ale z pomocą FO udało mi się je trochę podchodować ;:oj i już rosną pierwsze ogóreczki.

Z FO i własnego doświadczenia wiem, że ogórki potrzebują dużo papu, posadziłam dwa krzaczki w tym samym czasie bez obornika i te dopiero zawiązują owoce, mają ok 1m, mają jaśniejsze liście i rosną jakby chciały a nie mogły :twisted: gdzie te posadzone na oborniku już zawiązały na całej długości a kilka krzaczków ma już całkiem spore ogórki, krzaczki mają ok 180cm już brakuje mi miejsca do wiązania.

Trochę inaczej mam z pomidorami, te wysadzone na kurzeńcu mają grube liście, krzak jest taki przypakowany :;230 a ten bez kurzaka na wysokość jest taki sam jednak ma zgrabniejsze i drobniejsze liście idealnie dopasowane do łodygi. Kwitły i zawiązały w tym samym czasie.
Przyznam szczerze, że na krzaku z kurzeńcem pomidorki są znacznie większe :twisted:

Wczoraj przerwałam buraczki, mój największy burak był średnicy 2cm :;230 część poszło na zupkę a część do zamrażarki, dorwałam troszkę pietruszki naciowej jej w zamrażarce mam najmniej, wczoraj zrobiłam porządki w zamrażarce mam aż 7 słoiczków kopru nawet nie wiem kiedy nazbierałam.

Szkoda, że w piątek pogoda nie dopisała- przez to nic nie zrobiłam na warzywniaku, za to w sobotę już od 6 rządziłam, 5minutowa kawencja na huśtawce z ;:209 narzędzia i jazda ale wiecie że zbrakło mi czasu ;:oj o 15 musiałam kończyć bo na wpółdo umówiliśmy się z tatem był "Dzień Ojca" a jak wróciłam musiałam się zająć gośćmi, balety były do rana na szczęście postanowiliśmy spać na działcę więc nie musieliśmy wracać pieszo do domu.
I znów poniedziałek apiać to samo ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu ale ogórasy masz piękne :) i pomidorki.
Ja wyrwałam koper - coś go podżera chyba mszyce .
ogórki nadal słabo rosną może też nie mają za dużo papu.
U mnie tylko niedziela była słoneczna i sobota od poniedziałku pada i wieje jest brzydko.

Kasiu jak robisz koperek w słoiczkach mrozisz ?
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Agnieszko to mszyce, mój koper też dopadły ale zdążyłam zrobić kilka słoiczków. Najgorsze, że siedzą na nich dwa rodzaje tych wstrętnych robali zielone i takie ecri :;230 przy 3 zbiorze myłam koper chyba z godzinę, tyle wody zmarnowałam że tytanica można zatopić :;230 Jak masz ich sporo na koprze to w wodzie pomocz powinny odpaść.
Świeży koperek szatkuje na drobno wrzucam do słoiczka i do zamrażarki, to samo z pietruszką.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

dziękuję za informację no to dzisiaj działam :)
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Ja koper trzymałem pod kranem z ciepłą wodą. Temperatura wody to ostatnio 48 stopni, wiem bo akurat solary tak nagrzały. Koper nie robi się ochlapły i zdechły, a mszyce odpadają szybko. Nie trzeba nawet dużego ciśnienia. Z pietruszki odpadają tak samo. Oczywiście i tak go jeszcze raz sprawdzam dla pewności. Następny koper i natkę pietruszki hoduję w domu.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Cukinia najlepiej rosnąca na warzywniku - jeszcze nie ma kwiatów.
Obrazek
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

Więc zioła od ostatnich zdjęć podrosły
Kolendra
Obrazek

Bazylia
Obrazek

Pomidory
Obrazek

Malinowy olbrzym
Obrazek

Obrazek

Ogórki pnące się po siatce
Obrazek

Przepikowana sałata
Obrazek

Fasolka, dziś zjedzona po raz pierwszy
Obrazek

Cukinia, konsumpcja przewidziana na jutro, będzie upieczona na grilu w oliwie i ziołach
Obrazek

Obrazek

Dynia makaronowa ma w sumie około 10 owoców
Obrazek

Na parapecie papryczka chili, a za oknem trochę mięty i tymianku
Obrazek

To na razie tyle. Wszystko rośnie, szaleje, owocuje...
CDN
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Trochę fotek z warzywniaka, nie mogę się doczekać zbioru ogórków i pomidorków, szkoda że nie mogą szybciej dojrzeć :;230
Ogórki na gruncie szkoda że są jeszcze taki małe już bym je chętnie na małosolne przeznaczyła ale co ja zrobię z 4 ogórków wielkości grubego palca
Obrazek Obrazek

Kapustka kamienna głowa zawiązuje powoli glówki:
Obrazek

Cukinia rośnie jak na drożdżach:
Obrazek

Pomidory i ogórki w szklarni - ogórki już chcą wyłazić przez okienko a pomidorki walą głową w szybki, chyba będę musiała je ogłowić :oops:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rzepa Snowball zjedzona w postaci surówki i pieczona na grillu z ziemniaczkami :)
Obrazek

Słoneczniki mają już ponad 2m
Obrazek

Czereśniowo
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

RingoJelcz ;:215 rewelacja!
Nie trzeba mieć "hektarów" żeby uprawiać swoje ulubione warzywka, jestem pod wrażeniem
co zrobiłeś tej fasolce, że już jest taka duża - u mnie malutkie na 1/3 palca :;230
Pomidory na gruncie jakie wielkie już, w szoku jestem a papryka to już w ogóle :shock:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

RingoJelcz - przepiękne okazy na zdjęciach, warzywnik dopieszczony w każdym calu.
Doskonały w każdym calu i jak widać nawet doniczki są doskonałe.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p

Post »

RingoJelcz rewelacja!
Nie trzeba mieć "hektarów" żeby uprawiać swoje ulubione warzywka, jestem pod wrażeniem
co zrobiłeś tej fasolce, że już jest taka duża - u mnie malutkie na 1/3 palca
Pomidory na gruncie jakie wielkie już, w szoku jestem a papryka to już w ogóle

"
Fasolkę wsadziłem na początku maja, albo pod koniec kwietnia. "Niestety" wykiełkowały prawie wszystkie, a jeszcze wtedy nie miałem tyle doniczek co teraz, więc posadziłem po dwie sadzonki w jednej doniczce. Podlewane tylko wodą. Od początku rosną na dworze. Do południa na słońcu, po południu w cieniu. Plon nie jest taki jak z fasolki z gruntu, ale wychodzi na to, że jeden krzaczek daje fasolki na jeden posiłek, dla jednej osoby.
Wnioski na następny rok: Sadzić po jednej w doniczce, ilość około 20 szt, odmiana żółta, zielona coś gorzej rośnie.
Pomidory nie są w gruncie, tylko w doniczkach, ale faktycznie są już równe tyczkom które miały 120 cm. Tyczki przerosną na pewno.
Gdybym miał "hektary", to rzucił bym robote...

"RingoJelcz - przepiękne okazy na zdjęciach, warzywnik dopieszczony w każdym calu.
Doskonały w każdym calu i jak widać nawet doniczki są doskonałe."

Profesjonalnych doniczek jest tylko kilka, reszta to pozostałości po tujach, rododendronach i innych krzakach, na przyszły rok jestem dużo lepiej przygotowany...
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Ja mam problem z fasolką kupiłam odmianę Ramdor tyczną a okazało się, że to karłowa, oszukańcy :evil:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Zalało mi wczoraj warzywniak :( przy ogórkach i pomidorach wody było łydki, ale to nic w porównaniu do spadającego gradu wielkości piłeczek pingpongowych :evil: połamało krzaki pomidora i ogórka na gruncie na którym mi tak bardzo zależało :( porobił dziury w sałacie koszmar. Szczerze współczuje ludziom których dotyka powódź, w porównaniu do powodzi jakie były w Polsce (jak zalewało domy po same dachy) u mnie to pikuś. Chociaz przyznam że takie gradu i mini powodzi to w życiu na żywo na oczy nie widziałam może dlatego byłam póxniej w szoku!
Dzisiaj na podlasiu czeka nas ostatnia burza mam nadzieję że gradu nie będzie.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”