Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
Pomimo, że aura jest średnio sprzyjająca to kaktusy chcą kwitnąć
Strombocactus disciformis (druga sztuka, tylko jeden kwiatek, ale mam nadzieję na udaną próbę zapylenia, pierwszy kończył kwitnienie, drugi zaczynał zobaczymy, czy coś z tego będzie)
Mammillaria schiedeana
Mammillaria zeilmanniana (mniej obfite drugie kwitnienie)
pierwsze zdjęcie z lampą drugie bez
kolejne już przepikowane siewki
Frailea grehliana, Frailea pseudogrehliana (musiały zostać przepikowane jako kilku tygodniowe siewki ponieważ pojawiła się pleśń i poraziła połowę F. grehliana)
Strombocactus disciformis (druga sztuka, tylko jeden kwiatek, ale mam nadzieję na udaną próbę zapylenia, pierwszy kończył kwitnienie, drugi zaczynał zobaczymy, czy coś z tego będzie)
Mammillaria schiedeana
Mammillaria zeilmanniana (mniej obfite drugie kwitnienie)
pierwsze zdjęcie z lampą drugie bez
kolejne już przepikowane siewki
Frailea grehliana, Frailea pseudogrehliana (musiały zostać przepikowane jako kilku tygodniowe siewki ponieważ pojawiła się pleśń i poraziła połowę F. grehliana)
Gratuluje kwitnienia. U mnie przez tą pogodę nic nie chce kwitnąć, chociaż tylko jedna mamilaria lekko ma otwarte kwiatki.
- chaveiro
Dziękuję Edyto, no u mnie też się nie otwierają na 100% no ale przynajmniej jest co pokazać, mam nadzieję że pogoda się poprawi w końcu i pozostałe pączkujące będą ładnie się prezentowały
- chaveiro
Tego akurat 2-4 mm ogólnie wysiewałem do takiego ok. 5 mm, a na górę miałem gruboziarnisty piasek 1-2 mm teraz przepikowane są właśnie do takiego 2-4
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwitnienia przepiękne, ale ja zazdroszczę wysiewów!
Bardzo lubię oglądać kolejne etapy rozwoju siewek. Niestety nie u siebie, gdyż siewcą jestem marnym.
Bardzo lubię oglądać kolejne etapy rozwoju siewek. Niestety nie u siebie, gdyż siewcą jestem marnym.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- chaveiro
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczny kwiat epikaktusa.
I jak długo kwitnie - u mnie otwarty pozostaje zwykle nie dłużej niż 2 dni.
Twoje wysiewy robią wrażenie. Niedługo będziemy mieć na Forum kolejnego krezusa kaktusowego!
hoja na fotce podobna bardzo do H. carnosa.
I jak długo kwitnie - u mnie otwarty pozostaje zwykle nie dłużej niż 2 dni.
Twoje wysiewy robią wrażenie. Niedługo będziemy mieć na Forum kolejnego krezusa kaktusowego!
hoja na fotce podobna bardzo do H. carnosa.
- chaveiro
Dziękuję za miłe słowa p. Henryku, same wysianie to jeszcze chyba nic takiego teraz trzeba to utrzymać, aby była z tego w przyszłości pociecha (niektórzy twierdzą, że wysiewanie kaktusów i ich "utrzymanie" to kaktusiarska matura <mam nadzieję, że ta mi się uda >)
Też wydawało mi się, że to ta hoja, ale nie mam/miałem za bardzo pewności no i w sumie uratowana została przed wyrzuceniem na śmietnik
Też wydawało mi się, że to ta hoja, ale nie mam/miałem za bardzo pewności no i w sumie uratowana została przed wyrzuceniem na śmietnik
Witam,
Jak się trzymają kaktusy ode mnie? Będę wdzięczny za fotki
Pozdrawiam
Jak się trzymają kaktusy ode mnie? Będę wdzięczny za fotki
Pozdrawiam
- chaveiro
A witam u mnie, kaktusy się trzymają, rosną jeszcze nie kwitną na razie nie mam kiedy zrobić zdjęć może w weekend lub zaraz po, A. asterias dopiero zaczął "pić" chociaż kolorek dalej brązowawy bardziej niż zielony, mamilarie też ładnie napite
Dzięki za odpowiedź ;) Czekam cierpliwie na zdjęcia
- chaveiro
Pomimo niezbyt ładnej pogody (troszkę się załamała w ostatnich dniach) zrobiłem kilka zdjęć, przede wszystkim tu zdjęcia o które prosił Paweł (Paweu)
Mammillaria bombycina
czy w przypadku tej mamilari może na kwitnienie mieć wpływ duża liczba odrostów? (pytanie jest ogólnie związane z tym gatunkiem, niekoniecznie z tym egzemplarzem)
Mammillaria centricirrha
Opuntia sp.
Astrophytum asterias ("pociągnęło" wodę i już nie wygląda jak zasuszona mumia, ale kolorek pozostał raczej brązowawy co może wskazywać na przypalenie słoneczne w poprzednim sezonie, u mnie nie stoi na bezpośrednim słońcu)
Turbinicarpus polaskii (nn.)
Mammillaria bombycina
czy w przypadku tej mamilari może na kwitnienie mieć wpływ duża liczba odrostów? (pytanie jest ogólnie związane z tym gatunkiem, niekoniecznie z tym egzemplarzem)
Mammillaria centricirrha
Opuntia sp.
Astrophytum asterias ("pociągnęło" wodę i już nie wygląda jak zasuszona mumia, ale kolorek pozostał raczej brązowawy co może wskazywać na przypalenie słoneczne w poprzednim sezonie, u mnie nie stoi na bezpośrednim słońcu)
Turbinicarpus polaskii (nn.)