Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

danutka66 Bzdury ktoś napisał a łykasz to jak młody pelikan, powiedz mi szczerze ile zawiera Mg? 0,0001% w suchej masie 1kg? Praktycznie każdy żywy organizm czy roślina posiada Mg. Nie ma co się oszukiwać, wszystko to co się pisze na temat pokrzywy to bzdury wyssane z palca (pomimo tego że posiada podwyższony poziom tytanu oraz kwasu mrówkowego oraz kilka 0.1% Azotu który jest naturalnym efektem procesu fermentacji). Nie ma co się oszukiwać, wystarczy zaobserwować to jak podlewają rośliny gnojówką z pokrzyw na forum. Gleba wyjałowiona, od czasu do czasu dostanie tego azotu z gnojówki i stoi w miejscu, ciągłe braki potasu, fosforu czy mg - to wszystko zobaczysz w tym temacie.
Podobnie jak z próbami pryskania gnojówki na mszyce, ona nawet smrodu się tego nie boi i dalej dumnie wcina zielone częsci rośliny. :;230

Jest setki innych ekologicznych sposobów, sprawdzonych i działających - ale trzeba umieć wyciągać wnioski czy działa ta cudowna i magiczna sila syfu z pokrzyw.
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

powiedzcie proszę co dolega moim pomidorkom? czy to niedobór magnezu? Podlewam je gnojówką z pokrzyw i mlecza, ale może za rzadko? Czy gnojówka ma w ogóle Mg?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Wygląda mi to na nadmiar potasu....Kozula zaleca wyrównać azotem.
Na samej górze Comcia zrobiła wątek ze zdjęciami niedoborów i nadwyżek u pomidorów. Są tam też zdjęcia pomidorów chorych. Warto pooglądać i spróbować samemu zdiagnozować swoje rośliny. Tak szybciej można się nauczyć....
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki. oglądałam wątek i zdjęcia i wydawało mi się właśnie ze podobnie wygląda niedobór Mg... a co do potasu, to skąd ten nadmiar? :/ podlewałam je tylko ze 3 razy gnojówką...
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz niestety myślę o trzecim oprysku chemię za kilka dni :? (opryskiwałam 6go Mildexem, 20go Tanosem). Zaraza w całym kraju, pogoda cały czas beznadziejna i chyba tak się zapowiada na najbliższy czas http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1#
Protioko w swoim poście napisał, że wgłębne (warstwa ochronna) wytrzymają opad ok 40mm deszczu, ech nie wiem, będę obserwować pogodę, póki co przestałam 'ranić' pomidory, zrobię to przed opryskiem.
Ew oprysk chcę powtórzyć systemicznym Mildex, może być? w ulotce napisano '* interwencyjnie - tylko w okresie intensywnego wzrostu roślin'
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niedobór magnezu objawia się plamami na liściach. Mi chodzi o te skręcone liście brzegami do góry...
Asia
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

Uważałem podobnie jak krismistrz, że gnojówka z pokrzyw to tylko smród. Postanowiłem orientacyjnie policzyć jak to może wyglądać naprawdę. Wyszło mi, że jednak "coś jest na rzeczy" z tą gnojówką.

Osiem założeń do obliczeń :
1. Na 10 litrów gnojówki uzywamy 1 kg świeżej pokrzywy (Forum Ogrodnicze)
2. Świeża pokrzywa składa się z 80% wody i 20% suchej masy (średnia dla różnych roślin)
3. Pokrzywa zawiera 43 gramy potasu w 1 kg suchej masy (wiki)
4. Pokrzywa zawiera 200 gram białek w 1 kg suchej masy (wiki)
5. Pokrzywa zawiera 6 gram fosforu w 1 kg suchej masy (wiki)
6. Białka zawierają około 15% azotu (wiki)
7. 100% tych składników przechodzi z suchej masy do gnojówki jako substancje nawozowe
8. Do podlewania rozcieńczamy w stosunku 1:10

Zawartość nawozów w 100 litrach gotowego roztworu do podlewania (w nawiasie dla porównania 100 litrów magiczna siła do pomidorów NPK 9-9-27):
Azot 3 gramy (4,5) - porównywalne z magiczną
Fosfor 0,6 grama (4,5) - rząd mniej niż magiczna
Potas 4,3 grama (13,5) - nie ma tragedii

Niektóre założenia są być może bez sensu, ale zawsze stanowi to jakiś punkt wyjścia, gdyby ktoś chciał się bardziej zagłębić w temat. Najlepiej byłoby po prostu oddać gnojówkę do analizy.
Bardzo słaby jest punkt 7. Czy to jest bliżej 0% czy 100% i jaki współczynnik "odzysku" przyjąć dla poszczególnych składników, bo na pewno nie będzie taki sam dla azotu, fosforu i potasu.
krismiszcz pisze: Podobnie jak z próbami pryskania gnojówki na mszyce, ona nawet smrodu się tego nie boi i dalej dumnie wcina zielone częsci rośliny. :;230

Jest setki innych ekologicznych sposobów, sprawdzonych i działających - ale trzeba umieć wyciągać wnioski czy działa ta cudowna i magiczna sila syfu z pokrzyw.
A tu się w pełni zgadzam, gnojówka z pokrzyw jest takim samym fugnicydem jak mineralka z konserwantem, a na mszyce działa jak mineralka bez konserwantu.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

justynas, a co to za odmiana? Bo np. na moje poskrecane K137 Kozula napisała, że nie należy sie tym przejmować, bo to typowe dla tej odmiany- ma problem z absorbcja wody i duże liście. Myślę, że sama odmiana ma duże znaczenie...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

arty
A ile masz tych pomidorów ? 1000krzaków czy z 50 ? . Jak masz 1000 to lej co 10 dni ,. jak masz 50 szt i w folii -NIE W GRUNCIE TO OGLĄDAJ RANO I WIECZOREM DOKŁADNIE LISTKI ZWRACAJĄC SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LISTKI MŁODE. Jak zobaczysz 1 plamkę zaczniesz reagować mocnymi środkami .
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Nie wiem po co tyle agresji w niektórych wypowiedziach,kto chce niech korzysta z magicznej siły,kto chce niech korzysta z pokrzywy..co do zapachu/nie określam zapachów smrodem/,mniej miły jest ten spalinowy,a jakoś nikt z mieszczuchów nie narzeka;)
Może właśnie przez takie różne magiczne siły pod różnymi nazwami teraz natura już sama się nie obroni,ginie a my razem z nią.Zaraza zżera nas tak jak pomidory :wink:
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

BRZOSKWINKA pisze:justynas, a co to za odmiana? Bo np. na moje poskrecane K137 Kozula napisała, że nie należy sie tym przejmować, bo to typowe dla tej odmiany- ma problem z absorbcja wody i duże liście. Myślę, że sama odmiana ma duże znaczenie...
Brzoskwinko, to mnie pocieszyłaś. Mam 6 krzaków 137, wszystkie poskręcane, dałm im wczoraj fosforu jak radzila Kozula i czekam. Ale jak one tak mają to już się tak mocno nie martwię.
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Na 2 stronie jest fota mojego K137, a na 7 odpowiedź Kozuli. 137 od początku, nieprzerwanie tak wygladają. Podobnie sie ma Marglobe - też poskręcany. Reszta normalnie.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

BRZOSKWINKA pisze:justynas, a co to za odmiana? Bo np. na moje poskrecane K137 Kozula napisała, że nie należy sie tym przejmować, bo to typowe dla tej odmiany- ma problem z absorbcja wody i duże liście. Myślę, że sama odmiana ma duże znaczenie...
To jest jawor, sztywno łodygowy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”