Sagowiec.Cycas - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz aczkolwiek dodatek zwykłej czystej gliny jest bardzo wskazany a można ją kupić za ok 3 zł w sklepie wędkarskim(glina do zanęt - to czysta glina świetnie się nadająca do domieszania do ziemi) :D
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

Dzięki, w takim razie muszę się wybrać do wędkarskiego.
Mąż mnie zabije :lol:
Mówi, że przez te moje kwiatki to już w żadnym sklepie sie nie może pokazać, bo wszędzie na niego dziwnie patrzą.
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja do swoich roślin dodaję zwykłą jasną ginę z kretowiska (nie z ogródka). Mam też glinkę taką ciemną, brązową. Glina zmieszana z ziemią pełni takie zadanie buforujące tzn. utrzymuje odczyn (kwasowości) na stałym poziomie. Mówimy że ziemia jest wtedy ciężka. Glinę suszę, potem rozdrabniam, rozcieram tyle ile mi potrzeba - nie daję jej za dużo.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
mcdm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2008, o 18:09

Post »

Witam

Moj cycas od ok miesiaca zaczal usychac , wyglada teraz tak jak na zalaczonej fotce. Jest jakas szansa na uratowanie? DziękiObrazek
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Witam,
napisz coś więcej o tym jakie miał u Ciebie warunki: gdzie stał, jak był podlewany.

mam wrażenie, że niedawno dotarł ze sklepu (nalepka na doniczce i identyfikator wetknięty w doniczkę),
a Ty go przysuszyłeś/aś.

napisz jak było, to pewnie coś poradzimy
na pewno czeka go przesadzenie, bo jest w zdecydowanie za małej doniczce na swój rozmiar
żółte liście się nie naprawią, ale powinien wypuścić nowe.
mcdm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2008, o 18:09

Post »

Andres74 pisze:Witam,
napisz coś więcej o tym jakie miał u Ciebie warunki: gdzie stał, jak był podlewany.

mam wrażenie, że niedawno dotarł ze sklepu (nalepka na doniczce i identyfikator wetknięty w doniczkę),
a Ty go przysuszyłeś/aś.

napisz jak było, to pewnie coś poradzimy
na pewno czeka go przesadzenie, bo jest w zdecydowanie za małej doniczce na swój rozmiar
żółte liście się nie naprawią, ale powinien wypuścić nowe.
Witam

Tak, trafil jakies 2 m-ce temu z Leroy`a. Podlewany 1 na tydzien. Stal w miejscu lekko zacienionym (w glebii pokoju), nie na parapecie. Przez jakis czas liscie byly zielone, od konca marca zaczal zolknac. Co zatem zrobic z zoltymi lisciami? Szczesliwie jeden zielony pozostal.
Fragma

Post »

Odratujesz go nie martw sie przesadz go daj na balkon poobcinaj te liscie zostaw ten jeden na balkonie podlewaj jak będzie słońce co 2 dni i zraszaj daj go do słoneczka a jak wypusci to okryj go żeby wiatr nie poniszczył lisci ja tak odratowałem swoje 2
x--A-4

Post »

Pewnie przesuszony.
Gdyby stał u mnie dostawałby ok. 0,5 - 1,0 litra na tydzień

Ciężko do tej doniczki wlać odpowiednią ilość wody, ziemia wystaje, mało miejsca.

Ja też jestem za obcięciem suchych liści u nasady.
Potem przesadzić do głębokiej doniczki i szerszej donicy (ten egzemplarz jest już całkiem spory i potrzebuje zarówno wody, jak i ziemi).
Możesz go zostawić na parapecie lub wystawić na dwór.

Nie jestem zwolennikiem częstego spryskiwania sagowców, to już jak kto uważa.

Poczytaj ten temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33&start=0
x-C-j
---

Post »

Osobiście liści bym nie ścinał do momentu aż zaczną wybijać nowe lub te całkowicie zaschną, jak napisał Andres74 wymaga jak najszybszego przesadzenia i podlewania conajmniej raz w tygodniu a do tego jasnego ale nie bezpośrednio nasłonecznionego miejsca, po przesadzeniu możesz do nowej doniczki na lekko zwilżoną ziemię wlać ok 0,8 litra czystego biohumusu. Poczytaj również ten temat :D
x--A-4

Post »

Ścięcie liści daje sagowcowi impuls do wytworzenia nowych liści.
Jest to jedna z metod pobudzenia ich do rozwoju.

Sagowce, szczególnie australijskie, często tracą liście w pożarach.
x-C-j
---

Post »

Andres74 pisze:Ścięcie liści daje sagowcowi impuls do wytworzenia nowych liści.
Jest to jedna z metod pobudzenia ich do rozwoju.

Sagowce, szczególnie australijskie, często tracą liście w pożarach.
W warunkach naturalnych a nie w domu, przykro mi ale niedokońca się z tym mogę zgodzić, pozbawienie rośliny liści wiąże się z specjalnymi warunkami jakie trzeba im zapewnić by bez intensywnej fotosyntezy mógł zachodzić dalszy rozwój rośliny i by nie uległ uszkodzeniu system korzeniowy bardzo ważny w dalszym rozwoju cycasa. :D
x--A-4

Post »

Przemo, z całym szacunkiem, ale ja z kolei nie zgadzam się z tym co piszesz.
Mam nadzieję, że ta drobna różnica zdań nie zaszkodzi żadnemu sagowcowi. :wink:
x-C-j
---

Post »

Również mam taką nadzieję, każdy z nas pisze opierając się na własnych doświadczeniach i wiedzy, natomiast którą opcję wybierze właściciel sagowca jest to już jego decyzją. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”