Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Strelicja raczej nie lubi mieć za mokro,ma bardzo wrazliwe na zalegającą wodę ,kruche korzenie,na które trzeba bardzo uważać przy przesadzaniu

Co ile wypuszcza kolejne liście? hmm-to w dużej mierze zależy od warunków w jakich jest hodowana
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
adi756
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 07:37

Post »

To co teraz zrobić z tą mokrą ziemią podmienić czy czekać aż przeschnie? (chyba korzenie nie zgniją tak szybko?)
Nadają coraz cieplejsze dni może odparuje.
A te liście opadające jest szansa że się podniosą? ;:180
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Jeżeli nie jest az tak mokra że woda stoi w podstawce lub pod naciskiem dłoni nie wypływa woda, to myślę że możesz zostawić aż sama obeschnie
LIscie powinny się podnieść,daj im trochę czasu :D
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
adi756
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 07:37

Post »

Nie aż tak mokro to nie jest.
Super to będę czekał aż liście pójdą do góry.
Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam ;:333
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam.Od dwóch dni jestem posiadaczką Strelicji ,Nie wygląda ona najlepiej ,ale chce ją wam pokazać.Jej wiek to 4 lata i jest dość duża ,ale
jej nie mierzyłam.Po przesadzeniu jej zwróciłam uwagę na korzenie i są w dobrym stanie(jasne przypominające grube paluchy) .Martwią mnie tylko jej młode liście , które się nie rozwijają do końca ,są takie poskręcane.
Obrazek Obrazek
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Ja u swojej zauważyłam ze jak ma sucho to zwija liście
ale jej nie opadają
po podlaniu wracają do normy
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20

Post »

no to zobaczymy.Ja mam ją dopiero parę dni i u poprzedniej właścicielki takie były zwinięte.może teraz na nowych warunkach dojdzie do siebie.A te liście ma niby zwisające ,nie takie stojące , ale są bardzo twarde i sztywne .Wydaje mi się że nie miała miejsca i tak musiała rosnąć. :wink: postaram się o nią dbać według waszych rad i myślę ,że będzie z niej jeszcze ładna roślinka.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę o podpowiedz .Pielęgnuję 2 strelicje,które wyhodowałam sama z nasion.mają już 5lat ,wiem,że to za mało,aby zakwitły,ale dlaczego nie mam więcej jak 5 liści.Za każdym wypuszczeniem nowego liścia 1 z starych żółknie i go obrywami takim sposobem mam ciągle 5 liści. Nadmieniam,że ziemia świeża ,okresowo zasilana nawozem do kwitnących.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich hodujących strelicje.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Przeczytałam cały wątek i bardzo mi się podobają wasze strelicje ;:138 A tym, które są w słabej kondycji życzę szybkiego powrotu do zdrowia :D Ja też stałam się posiadaczką jednego marnego badylka strelicji, kolega odciął go nożem od rośliny matecznej. Korzenie niezbyt mi się podobały bo jakieś chyba przemarznięte były i teraz odbijają nowe. Mój badylek ma jednego, środkowego skręconego listka i cztery uschnięte ;:131 Myślicie, że mamy jakieś szanse? pozdrawiam ;:196 grazia
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28

Post »

Witaj, może i ma szanse skoro rośnie :wink: , a te uschnięte to możesz obciąć, bo żadnego z nich użytku :)
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Może nakryj ją czymś na jakiś czas, wilgotność się zwiększy, nie będzie schnąć i pobudzi korzenie.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Dziewczyny :D dzięki za porady, wszystko dokładnie zrobiłam i staram się codziennie ją zraszać. Jak ona mi wypuści liście to ja :tan chyba muszę bardziej w nią wierzyć, pa :wit
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znowu coś drgnęło w uprawie mojej strelicji.
Tym razem widać coś co mnie intryguje...czyżby dwa liście jednocześnie czy może to nie liście ...
Nie wiem, ale strasznie się niecierpliwię ;:223 a to "coś" bardzo wolno przyrasta

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”