Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

powiem mu to :D :D

To z nasionek pomidorka sklepowego z lidla kupowanego późnym latem zeszłego roku pod nazwą 'truskawkowy' z Hiszpanii. I wysiany zaraz na początku marca z ciekawości czy coś z tego będzie.
Bardzo miła niespodzianka..a to gronko to nie jest pierwsze tylko drugie, bardzo ładnie pozowało do zdjęcia :D

A swoją drogą pomidorek kompletnie niewymagający i łatwy do uprawy jak do tej pory, tylko trzeba mieć drabinę pod ręką
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hekate pisze:I na koniec pytanie, czy ktoś potrafi rozpoznać tego pomidorka? Czy to może być vilma?
Wyrośniete siewki dostałam od sąsiadki, a ona od szwagra, więc nie wie co to za odmiana.,
Może to i Vilma. Zawiodłem się na nim w 2011 roku. Zalety: ładny, niski krzaczek, dużo ładnych owoców. Wady: wodnisty smak (np. w porównaniu z Koralikiem), szybko łapie ZZ.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Ewat, ale juz ci pięknie czerwienieją :D kiedy siałaś i wysadzałaś swoje pomidorki ?

Maćku (Suppa) wygląda mi to na truskawkowego, na gronie powinno teraz jeszcze wyrosnąć pare kwiatków i całkiem uzyska formę grona :)
Obrazek

U mnie truskawkowy zaczał się też już rumienić i pod tym względem równa się ze Stupice, sama jestem zaskoczona jaki z niego wcześniak się okazał :heja
Obrazek

Loginal dzięki za charakterystykę
Ania
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe, jak jest z zarazą ziemniaczaną u truskawkowego i megagroniastego, bo gienia1230 napisała, że u niej w New Jersey już grasuje i zaatakowała m.in. Black Cherry.
pozdrawiam, Gunnar
x-xm-a

Post »

GunnarSK mój nie był i nie będzie pryskany żadną chemią (przynajmniej tak planuję), rośnie wśród zdrowych roślin no i jest jedynakiem, przy okazji przetestuję go na okoliczność łapania choróbsk.

W 'warzywniaku' też posadziłam jakieś koktajlowe niespodzianki z nasion owocków sklepowych, ale tam już zapobiegawczo poleciała chemia
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój truskawkowy na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Obrazek
Trochę mu brakuje do Waszych, ale cieszy mnie i tak w takiej postaci :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Hekate pisze:Ewat, ale już ci pięknie czerwienieją kiedy siałaś i wysadzałaś swoje pomidorki ?
nasionka siałam 20 lutego, a do foli wysadziłam 20 kwietnia.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Witam, chciałam spytać czy pomidor Balkoni Red f1 to jest to samo co pomidor Wilma,są bardzo podobne więc nie wiem czy nie zdubluję zakupów. :D
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Ewat, no to masz miesięczną przewagę, już nie umiem sie doczekać jak i u mnie tak z kolorkiem ruszą :D

GunnarSK, w tamtym roku truskawkowe miałam w donicach, które przy deszczach przenoszone były pod daszek altany. Ale wiadomo jak to z tym bywa, nie zawsze się udało. Pod folią oprysk miałam robiony w tamtym roku 2 razy, więc więcej fugnicydów na pewno nie widziały, a nie jestem pewna czy jednego oprysku im nie odpuściłam. Rosły ok, czasem im obrywałam jakieś chore listki, ale generalnie owocowały do końca i nie pamiętam bym musiała jakiś owoc z nich wyrzucić. W tym roku są pod folią, więc zobaczymy jak tu sobie poradzą w tym większym zagęszczeniu.
Ania
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Dzisiaj rano zauważyłam,że krzaczek megagrona,który jest inny,taki jak zwykły koralik-zrzucił kilka już dobrze wyrośniętych owoców.Jak temu zaradzić?
x-xm-a

Post »

baron ja doświadczenia nie mam, więc wydaje mi się że roślina zrzuca starsze kiedy ma młodsze do wykarmienia a żarcia brakuje...
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

pomidorzanka Balkoni Red to co wiem to też sztywnołodygowy mały krzaczek, ale nie mogę powiedzieć czy to samo co Vilma.
Balkoni Red to Mieszaniec F1 a Vilma podobno ustalona.
Moje Vilmy tak wyglądają
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Ewa
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tomate dziękuję za informację,właśnie dostałam obie odmiany,kupiłam na wiadomo gdzie.Balkoni Red f1 to Vilmorin,natomiast Vilma- firma Legutko, na obrazku jest pokazana ta sama roślina,to samo zdjęcie tylko, w innym formacie.Słyszałam,że smak mają nie za specjalny, może dlatego zmienili nazwę żeby nadal się sprzedawał Mnie bardzo się podoba z wyglądu,dlatego chciałam go osobiście spróbować. Sadzonki tej odmiany(Vilma) są sprzedawane w sklepach ogrodniczych, ale cena 35zł.za jedną powala z nóg. ;:174
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

35 zł za krzaczek? ;:oj
Jak smakują jeszcze nie wiem, bo dopiero pierwszy raz je mam - 4 krzaczki. To najmniejsze pomidory jakie kiedykolwiek miałam i dały się upchnąć w każde miejsce ;:138 Ale nawet jak niesmaczne, to i tak fajnie wyglądają i wszyscy pytają mnie co to za śliczne pomidorki ;:162 Ja miałam nasiona od Plantico.
Pozdrawiam
Ewa
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tomate, Twój krzaczek jest przepiękny,właśnie taki o jakim marzę,już wysiałam jedno ziarenko, że niby próba kiełkowania(oficjalna wersja dla m). Może uda mi się go przetrzymać do wiosny,nie śmiejcie się ze mnie, nic nie wiem o okresie wegetacji tej odmiany, a jeśli nie to chociaż na niego popatrzę i się nim poopiekuję. ;:65
Pozdrawiam, Agata.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”