Błędy w uprawie różaneczników

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
miss_li
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2008, o 16:18

Post »

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Może w tym wypadku nałożyły się oba te czynniki? Teraz sobie przypominam, że faktycznie problem pojawił się niedługo po tych przymrozkach. Ale też w pierwszym poście "z wrażenia" (:wink: ) zapomniałam wspomnieć o tym, że roślinki niestety jeszcze ani razu nie zakwitły. Myślałam że to może kwestia tego, że to jeszcze młode krzaczki, ale pewnie coś jest jednak nie tak z parametrami gleby...
Spróbuję "pokombinować" z przyprawianiem zupki torfowej siarczanami potasu i magnezu :) Skoro ma to na celu wzmocnić tkanki, to chyba zaszkodzić raczej nie powinno :)
A co do tego fosforu, to istnieją może jakieś zestawy do badania parametrów gleby w warunkach domowych, czy też muszę oddać gdzieś próbkę?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miss, przecież dałaś im zbilansowany nawóz do rh.
Czy liście od spodu mają czerone plamki?
miss_li
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Liście, które z wierzchu wyglądają na zdrowe (na zdj. po prawej stronie), od spodu też nie mają żadnych plamek...Tylko pojedyncze, ledwo zauważalne rdzawe kropeczki (niestety nie udało mi się tego uchwycić na zdjęciu, próbowałam zaprzyjaźnić się bliżej z aparatem i zrobić zbliżenie, ale niestety nic mi z tego nie wyszło :) )
Natomiast jeśli chodzi o liście porażone, to można powiedzieć, że są równomiernie rdzawe z wierzchu, jak i od spodu, a prócz tego mają od spodu sporo czarnych kropek.
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U prof. Czekalskiego znalazłam diagnozę niedoboru boru, powodujący powstawanie małych dziurek na liściu, a także brak wiązania kwiatostanów.
Zaleca oprysk aptecznym boraksem 0,2-05% lub podlanie nim rośliny.

Miss, ale Ty już zasiliłaś Rh., więc zrób jak uważasz.
Ja, poprzestałabym na tych prochach, które dostały i tylko wzmocniłabym je siarczanami i optymalnie - podlewała gnojowicą, żeby dodać im sił w okresie tworzenia nowych pąków kwiatostanowych i liściowych.
Moje Rh. oberwały starsznie po wiosennych przymrozkach, ale uszkodzone są głównie pąki kwiatowe, młode przyrosty i górne " wietrzne" liście.
Zrobiłam oprysk Asahi, podlewam gnojowicą, siarczany poszły już w opryskach, a na korę poszło troszkę końskich kup, bo reszta już szykuje się na kompostwoniku, na jesień.
I wydaje mi się, że to powinno im wystarczyć, a skoro przeżyły już 2 lata i mają się dobrze...
:D , to chyba jest im dobrze.
miss_li
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, zrobię tak, jak mi radzisz :)
Sama niestety mam dość ubogą wiedzę w tym zakresie, więc na własną rękę nic kombinować nie będę, bo tylko bym mogła roślinkom bardziej zaszkodzić.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miss - bardzo polecam mało efektowną graficznie, lecz genialną merytorycznie, książeczkę Prof. Mieczysława Czekalskiego " Różanaczniki".
Bywa na allegro za 7-10zł.
To stare wydania z lat 80-tych ubiegłego wieku, ale wiedza wciąż ta sama :-)
Temat potraktowany jest zrozumiale dla każdego laika w stylu :
"lepiej za mało nawozu sztucznego, niż za dużo, a obornik - rozwiązuje większość problemów związanych z nawożeniem i niedoborami".
Wymienione są także odmiany Rh przydatne na skalniaki i gleby o odczynie zasadowym ( bo wapno z magnezem=dolomit, jest niezbędny także Rh :roll: ,( o czym ja - nie widziałam), a z czego korzysta Monika ( mora) uprawiając z powodzeniam Rh. na wapiennych glebach!

Ta kaiążka pozwala stonowac swoje obawy.
Roślina wymienia liście, miewa gorsze lata, nie jest idealną.
My też nie mamy idealnych włosów, skóry, ani charakteru.
Więc poznając inność gatunkową, pozwólmy jej czasem troszkę brzydnąć :lol: , trzymając rękę na pulsie.
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Haniu podpisuje się pod Twoją propozycja lektury obiema ręcami :D i. Nie wiem tylko czy ja z powodzeniem uprawiam te moje Rh? :oops: . Ta książka jest świetna, Haniu jeszcze raz dzięki za trop tej pozycji. Warta zakupu , polecam.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniś, może założ wątek ogrodowy i pokaż na nim Rh. :D
Skoro przeżyły już zimę na wapieniach, to znaczy, że się lubicie,
a Ty nie robisz im krzywdy,a mądrze pomagasz przeżyć w niekorzystnym dla nich środowisku.
Zresztą...same zobaczycie, jak bardzo zmieniają się Rh. po 2-3 miesiącach od zastosowania obornika. :lol:
Róże, z tendencja do czarnej plamistości np. Francois Jouranville, która non stop była zagrzybiona, jak na razie - czyściutka :shock: .
Ale przyznaję, że w tym roku ( zgodnie z rada P. Choduna) nie dawałam żadnych nawozów azotowych, tylko w styczniu Plantofoskę ( potas+fosfor), a teraz odrobinkę przekompostowanego, dwuletniego obornika końskiego ( spod pieczarek).
I liście - na razie idealne ( tfu, tfu, przez lewe ramię ! ) :lol:
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlaczego moj rododendron w tym roku nie zakwitnie? Co może być przyczyną braku pąków kwiatowych. Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie martw się, u mnie też niektóre odmiany nie zawiązały pąków w zeszłym roku.

Emocjonalnie, tez mi przykro, ale racjonalnie wiem, że przyrost będzie większy, bo wszystkie siły przeznaczy na tworzenie nowych gałązek.

Czasem winą jest:
- niekorzystny klimat w okresie wiązania pąków ( susza i gorąc)
- brak boru, fosforu
- zbyt duże dawki azotu, które stymulują wzrost tkanek, ale opóźnieją wiązanie pąków kwiatowych
- albo ( jak mawia kolega) - nie lubią Cię :wink:

Może jeszcze forumowicze dorzucą jakieś inne powody braku kwitnienia starszych okazów.
Awatar użytkownika
kukulka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2008, o 13:08

Post »

Kilka dni temu kupiłam pierwszego w moim życiu Rh, ale teraz nie jestem pewna czy dobrze go posadziłam :? Gdzieś na forum czytałam, że jeżeli występuje mech w trawniku to znaczy że podłoże jest zakwaszone. W moim trawniku mech też występuje i w tym miejscu wykopałam dołek, nasypałam podłoża do kwaśnolubnych o pH(w H2O) 3,5-4,5 i posadziłam "krzaczek".
Jak myślicie, czy będzie mu tam dobrze :?: :idea: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

To że jest mech to wcale nie oznacza kwaśnego podłoża. Mech jest niezwykle uparty :)
Równie wazne jess też nasłonecznienie w uprawie RH, no i ile tej kwaśnej ziemi dodałas :)
Awatar użytkownika
kukulka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2008, o 13:08

Post »

Co do nasłonecznienia to do południa jest w tym miejscu cień ( w pobliżu rosną świerki), a ziemi dałam 20l :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”