Borówka amerykańska - 2cz
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630 zobacz tu na fotki "chudziak" jak podparła jagode, borówke też tak można
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2012, o 10:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w sobotę Chanticleer został objedzony zostało już niewiele owoców na ten weekend. Faktycznie jest to jedna z wcześniejszych borówek. W zeszłym roku przemarzła i owoców nie było , ale w tym zaskoczyła mnie ilością owoców oraz okresem dojrzewania
Pozdrawiam. Ewa
Mam około 10 krzaków. Sadził je mój kochany Teściunio daaawno temu. Owocują bezproblemowo corocznie. To fantastyczne owoce, bo różne odmiany dojrzewają o różnych porach. U mnie jakoś tak fajnie się złożyło, że owocują przez całe lato, do późnej jesieni. Także mam odmiany o b.dużych owocach, ale smaczniejsze są te mniejsze. Przynajmniej według mnie i moich najbliższych. Właśnie zaczynamy jeść
Pozdrawiam wielbicieli borówek
Pozdrawiam wielbicieli borówek
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Witajcie, proszę powiedzcie co mam zrobić z Borówką Amerykańską ma tak jasne liście że aż zółte. Za mało żelaza?
Wcześniej pisałam ,że muszę przesadzić moje borówki . Mam pytanie czy mogę je przesadzić przed żywopłot z thui?,
czy są jakieś przeciwwskazania?
czy są jakieś przeciwwskazania?
Pozdrawiam. Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 kwie 2012, o 17:22
Może być za dużo wody. Borówka nie znosi zalania, stojącej wody. Mogło siępawel-krasnik pisze:Witajcie, proszę powiedzcie co mam zrobić z Borówką Amerykańską ma tak jasne liście że aż zółte. Za mało żelaza?
tak zdarzyć, że podłoże jest gliniaste, nieprzepuszczalne. Wtedy można
borówkę utopić. Mogły jej też zgnić korzenie. Wykop i obejrzyj korzenie.
Ale tu http://www.ogrody.opole.pl/?go=_pr_29&menu=porady jest to lepiej napisane
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"
Wiosną pytałam, co mam zrobić z resztką borówek, które ledwie przeżyły zimę, jedna miała dwie gałązki, druga jedną przyklepaną do ziemi przez masę śniegu. Te dwie podparłam, a jedyną gałązkę drugiego krzaczka po prostu krótko przycięłam, jak radzono. I jest sukces! Ta krótko przycięta wypuściła dużo małych gałązek, a ta druga ma mnostwo owoców na jednej z podpartych gałązek No, imponować nie ma czym, ale ja bardzo sie cieszę, bo to znaczy, że system korzeniowy w porządku i rozrosną sie na nowo. Włożyłam dużo ciężkiej pracy w przygotowanie dołów pod nie, więc wolałabym tego nie powtarzać
Bea
Witam, posadziłam w tym roku nowe krzewy borówek.Mam kłopot(?0 z Toro.Jeden z krzewów ma już czerwonawe liście - wygląda tak jak przebarwienia jesienne.Nigdy czegoś takiego nie miałam na żadnej borówce( stare krzewy miały chyba ponad 30 lat i o tej porze były zielone). Stanowisko dla wszystkich przygotowane jednakowo - z torfem wysokim w dużej ilości + suchy obornik kurzy na długo przed posadzeniem.Ok 3 tyg. przed posadzeniem nawóz do borówek.Od posadzenia w maju nawiezione 1 x płynnym nawozem do borówek.Pozostałe krzewy, w tym jeszcze jedno Toro wyglądają ok. Czy zmiana koloru liści jest wynikiem niedoboru składnika, czy działaniem patogenu?Proszę o pomoc.Pozdrawiam
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Ja myślę,że to przebarwienie liści wynika ze zmiany środowiska po przesadzeniu.U mnie na działce leśnej borówka rośnie kilka lat i przebarwienia nigdy nie było.Wystarczy sadzić krzewy w takiej ziemi jak jest zalecane i dokarmiać nawozem do borówek.Ja mam jedynie problem jak uchronić krzewy przed ptactwem leśnym.Ten rok daje wysokie plony aż gałęzie się uginają.
Pozdrowienia
Ja myślę,że to przebarwienie liści wynika ze zmiany środowiska po przesadzeniu.U mnie na działce leśnej borówka rośnie kilka lat i przebarwienia nigdy nie było.Wystarczy sadzić krzewy w takiej ziemi jak jest zalecane i dokarmiać nawozem do borówek.Ja mam jedynie problem jak uchronić krzewy przed ptactwem leśnym.Ten rok daje wysokie plony aż gałęzie się uginają.
Pozdrowienia
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poza tym jw. czerwień na listkach w zależności od odcienia, szczególnie na młodych pędach świadczy o najpopularniejszej przyczynie, czyli wahaniach temperatury(szczególnie nocami) przez przenawożenie, przypalenie słońcem, opryskiem, na przesuszeniu kończąc, jak tylko jeden młody krzak tak ma, może trafiło mu się za dużo nawozu itp.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
W związku z moim zapytaniem o zżółknięte liście, tak ziemi to margiel wykopany był dół na jakieś 50-70 cm i wsypany był torf w stosunku 2 części torfu jedna część ziemi. Mówicie że to może być wina zbyt dużej wilgotności w podłożu. Jedynym sposobem by to sprawdzić jest wykopanie krzaka? A czym będzie się objawiała za mała kwaśność ziemi lub zbyt duża jej kwaśność?
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
I ja mam prośbę- proszę podpowiedzcie, co to za przyczyna tych brązowych liści, praktycznie z dnia na dzień się to pojawiło, podejrzewam oparzenia słoneczne, bo po bardzo upalnym dniu przyszła burza z silnym, rzęsistym deszczem.....czy dobrze podejrzewam...?? co teraz z tym zrobić...? a to zdjęcia:
Stało się to u dwóch krzaczków odmiany Bluejay. Inne odmiany tak nie ucierpiały....
A to pierwsze owocki a Bluecorpie:
Jak myślicie-czy to poparzenia słoneczne...?a jeśli tak- czy coś trzeba z tym robić..?mam nadzieję, że rośliny nie padną....
Stało się to u dwóch krzaczków odmiany Bluejay. Inne odmiany tak nie ucierpiały....
A to pierwsze owocki a Bluecorpie:
Jak myślicie-czy to poparzenia słoneczne...?a jeśli tak- czy coś trzeba z tym robić..?mam nadzieję, że rośliny nie padną....
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud