Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hm...to zależy, ale szczerze mówiąc nie wiem od czego-u jednego z moich kaktusów, gdzie pąk się 'uchylał" widzę, ze już zaczyna robić się zwiędły, a u rebutii jak był, tak jest zwinięty i nie widać, żeby coś mu było. Ale chyba to nie temat na takie rozmowyInez pisze:Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
Mi chodzi konkretnie o friczię piękną, to jej pierwszy pąk i taki zawód bo kwiat nie chce się otworzyć...
Jeśli trzeba, to proszę Moderatorów aby przenieśli moje posty w bardziej odpowiednie miejsce. A jeśli do tej pory nie przenieśli, to chyba jest w porządku. Z drugiej strony, to gdzie mamy na ten temat rozmawiać jak nie na forum?
Jeśli trzeba, to proszę Moderatorów aby przenieśli moje posty w bardziej odpowiednie miejsce. A jeśli do tej pory nie przenieśli, to chyba jest w porządku. Z drugiej strony, to gdzie mamy na ten temat rozmawiać jak nie na forum?
Jako, że to mój pierwszy post (dotychczas tylko czytałem) - witam wszystkich
Mam krótkie pytanie co do przesadzania kamyków, kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
Mam krótkie pytanie co do przesadzania kamyków, kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doskonale sam sobie odpowiedziałeś. Możesz udzielać porad. Serio.kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
Tak, podlanie dopiero po jakimś czasie (po około tygodniu), tak żeby ewentualne uszkodzenia na korzeniach, powstałe podczas przesadzania, przyschły.
Kamykom susza na pewno nie zaszkodzi one brak wody tolerują jeszcze bardziej niż kaktusy, są bardziej wrażliwe na przelanie niz kaktusy. Niestety wiem coś o tym
P.S.
Pąk friczii wkońcu się otworzył!!! co prawda około dwa tygodnie po ukazaniu się na roślinie, ale jestem przeszczęśliwa i muszę się pochwalić:
Czyli jednak, potrzebna jest wysoka temperatura i dużo słońca.
Kamykom susza na pewno nie zaszkodzi one brak wody tolerują jeszcze bardziej niż kaktusy, są bardziej wrażliwe na przelanie niz kaktusy. Niestety wiem coś o tym
P.S.
Pąk friczii wkońcu się otworzył!!! co prawda około dwa tygodnie po ukazaniu się na roślinie, ale jestem przeszczęśliwa i muszę się pochwalić:
Czyli jednak, potrzebna jest wysoka temperatura i dużo słońca.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanko dotyczące już przesadzonych roślinek. Jakiś czas temu przesadziłam swoje Lithops do odpowiedniego substratu (ziemia do kaktusów, żwirek, keramzyt), ale mam problem: moje roślinki się pomarszczyły (tak trochę na boku), więc je podlałam, ale pomarszczenia nie znikają.... Nie jest to na pewno wynik wylinki bo już ją przeszły. Czy to może być wina zbyt "ubogiego" podłoża? Dodam że nie nawoziłam ich od przesadzenia, a poprzednio używałam zwykłego nawozu do kaktusów (1/4 dawki zalecanej bo gdzieś tak na forum przeczytałam).
- Paula15
A dawno podlałaś?
Moje odzyskują swój normalny wygląd dopiero po ok 3-4 dniach...
Moje odzyskują swój normalny wygląd dopiero po ok 3-4 dniach...
- Paula15
Lithopsy wyglądają dobrze
Możesz je jeszcze podlać, ale weź pod uwagę to że w takim naczyniu jak za dużo podlejesz długo będzie schło, z drugiej strony jak za mało to woda poleci niżej i korzenie nic z tego nie będą miały- musisz po prostu wyczuć Ja swoje ostatnio podlałam(a też mam w takim dużej doniczce) i wyglądały podobnie po 3 dniach, ale wiedząc, że kilka dni będzie ciepło i ewentualny nadmiar wody zdąży wyparować podlałam drugi raz(aż ciekło dołem, choć u mnie prawie sam piasek ) i jest ok. Możesz je też spryskiwać wodą, ale tak żeby przed nocą zdążyły wyschnąć i nie padały potem na nie promienie słoneczne.
Frithie bym przesadziła do osobnej doniczki-potrzebuje więcej wody niż lithopsy i trochę żyźniejsze podłoże(choć nie wiem jak bardzo mineralne jest Twoje).
Możesz je jeszcze podlać, ale weź pod uwagę to że w takim naczyniu jak za dużo podlejesz długo będzie schło, z drugiej strony jak za mało to woda poleci niżej i korzenie nic z tego nie będą miały- musisz po prostu wyczuć Ja swoje ostatnio podlałam(a też mam w takim dużej doniczce) i wyglądały podobnie po 3 dniach, ale wiedząc, że kilka dni będzie ciepło i ewentualny nadmiar wody zdąży wyparować podlałam drugi raz(aż ciekło dołem, choć u mnie prawie sam piasek ) i jest ok. Możesz je też spryskiwać wodą, ale tak żeby przed nocą zdążyły wyschnąć i nie padały potem na nie promienie słoneczne.
Frithie bym przesadziła do osobnej doniczki-potrzebuje więcej wody niż lithopsy i trochę żyźniejsze podłoże(choć nie wiem jak bardzo mineralne jest Twoje).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli jednak frithia musi być sama ale to dobra motywacja żeby poszukać jej współlokatora
Podłoże to ziemia do kaktusów i dwie grubości żwirku i tak w proporcjach ok 1:2:2 czyli do żyznych nie należy:P
I z tego co piszesz wynika że jednak za mało wody dostały, ale mimo to wolę je trochę przesuszyć niż przelać, w końcu to sukulenty
Podłoże to ziemia do kaktusów i dwie grubości żwirku i tak w proporcjach ok 1:2:2 czyli do żyznych nie należy:P
I z tego co piszesz wynika że jednak za mało wody dostały, ale mimo to wolę je trochę przesuszyć niż przelać, w końcu to sukulenty
- Paula15
Myślę, że frithii na leprze wyjdzie przeprowadzka od lithopsów , a na jej miejsce zmieści się jakiś kamyczek, a może i nawet trzy
Jeżeli parę dni będzie ładnie możesz je podlać, ale prawdą jest też że lithopsy nie znoszą zbyt długo wody w podłożu bo niestety gniją
Jeżeli parę dni będzie ładnie możesz je podlać, ale prawdą jest też że lithopsy nie znoszą zbyt długo wody w podłożu bo niestety gniją
Mam pytanie odnośnie wysiewu. Wpadło mi w ręce trochę nasion, ale mamy już sierpień, podczas gdy podręcznikowo wysiewać należy wiosną. Czekać czy siać teraz?