Patison
Re: Patison
Kwiaty są pyszne w cieście naleśnikowym, więc nie wahaj się.
To i tak kwiat męski. Dopóki nie ma kwiatów żeńskich męskie tylko opóźniają wzrost rośliny.

- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy patisona można siać obok ogórków i fasoli szparagowej?
Koło fasoli szparagowej lepiej, bo jak się zacznie rozrastać to fasolę zbierzesz i nie stracisz. A krzaki mogą mieć nawet trzy metry średnicy pod koniec sezonu. A przynajmniej odmiana disco w tamtym roku tak mi urosła poprzez regularne odbieranie owoców 

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Dyniowatych różnego gatunku nie powinno się sadzić/siać koło siebie gdyż moze to przysporzyć chorobom. W pełnej świadomości jednak posadziłem na długiej wąskiej grządce dwa rodzaje cukiń, wkrótce posadze patisony i ogórki, a na rogu dwa rodzaje dyni. Teoria teorią ale w praktyce tego nie sprawdziłem :P Zobaczymy czy będzie tak źle jak piszą podręczniki. Dynie z cukinią mi się w tamtym roku pokrzyżowały lekko (widoczne tylko na dynii), ale chorób nie zauważyłem. Zobaczymy co przyniesie ten rok 
PS Jak rozpoznać kwiat męski a jak żeński?

PS Jak rozpoznać kwiat męski a jak żeński?
ja już widzę u pulpecika zalążki kwiatów żeńskich. Myślę, że za tydzień już będzie owoc
Chociaż zaraz. Już minął tydzień!

-
- 50p
- Od: 9 mar 2012, o 08:36
tak tyle czasu minęło a tu żadnego żeńskiego kwiatu... małego patisonka nie widać małe kabaczki i cukinnie już są.. co to będzie
]

]
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
W połowie maja chcecie już owoców? Trochę chyba w gorącej wodzie trzeba być kąpanym. Ja wiem że nie chodzi o dojrzałe owoce do zbioru, ale chyba trochę za szybko na owocowanie. Kwiaty to i tak wcześnie. Przecież to pora gdzie nie jeden z nas dopiero sadzi nasionka. Pomału do przodu i wszystko w swoim czasie 

- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Ja nie wiem... Posadziłęm w tym samym czasie patisonki co cukinie i dynie. No może z tydzień później.
Jak cukinie i dynie mam duże tak patisony cholernie zamulają. Biała i żółta odmiana:

Pierwszy raz sadziłem patisony, może jest tak że dużej rosną i wolniej się rozwijają co ich kuzyni dynie/cukinie ?
Jak cukinie i dynie mam duże tak patisony cholernie zamulają. Biała i żółta odmiana:

Pierwszy raz sadziłem patisony, może jest tak że dużej rosną i wolniej się rozwijają co ich kuzyni dynie/cukinie ?
U mnie idą łeb w łeb. patisony nawet większe liście mają.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
To dziwna sprawa. Na tej samej ziemi z kompostu kilkuletniego "czornej jak diobeł" rośnie co reszta. Może ruszy bo jest 

Sadziłeś rozsadę? Ziemia do wysiewu ta fajna z kompostu czy kupiona? Moje pomidory też mają dobry tydzień w plecy przez paskudną ziemię do wysiewu. Lata ją kupowałem i świetna była a w tym roku plaga jakaś. Jak będą ciepłe noce to ruszą z kopyta i nadrobią.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Tak z własnego kompostu, nie kupowanego. Sadziłem rozsadę. W kwietniu siałem w domu i potem do gruntu rozsadka w połowie maja po zimnych ogrodnikach.
Faktycznie, siane w kwietniu powinny owocować już w najlepsze. Nieproszonych koleżków w korzeniach nie ma?