Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Inez pisze:Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
Hm...to zależy, ale szczerze mówiąc nie wiem od czego-u jednego z moich kaktusów, gdzie pąk się 'uchylał" widzę, ze już zaczyna robić się zwiędły, a u rebutii jak był, tak jest zwinięty i nie widać, żeby coś mu było. Ale chyba to nie temat na takie rozmowy :wink:
Inez
500p
500p

Post »

Mi chodzi konkretnie o friczię piękną, to jej pierwszy pąk i taki zawód :( bo kwiat nie chce się otworzyć...
Jeśli trzeba, to proszę Moderatorów aby przenieśli moje posty w bardziej odpowiednie miejsce. A jeśli do tej pory nie przenieśli, to chyba jest w porządku. Z drugiej strony, to gdzie mamy na ten temat rozmawiać jak nie na forum? :wink:
xMazix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 cze 2012, o 12:30

Post »

Jako, że to mój pierwszy post (dotychczas tylko czytałem) - witam wszystkich :)
Mam krótkie pytanie co do przesadzania kamyków, kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
Doskonale sam sobie odpowiedziałeś. Możesz udzielać porad. Serio. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Inez
500p
500p

Post »

Tak, podlanie dopiero po jakimś czasie (po około tygodniu), tak żeby ewentualne uszkodzenia na korzeniach, powstałe podczas przesadzania, przyschły.
Kamykom susza na pewno nie zaszkodzi :) one brak wody tolerują jeszcze bardziej niż kaktusy, są bardziej wrażliwe na przelanie niz kaktusy. Niestety wiem coś o tym :? :wink:

P.S.
Pąk friczii wkońcu się otworzył!!! ;:138 co prawda około dwa tygodnie po ukazaniu się na roślinie, ale jestem przeszczęśliwa :D i muszę się pochwalić:
Obrazek
Czyli jednak, potrzebna jest wysoka temperatura i dużo słońca.
Alex_ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2012, o 11:08

Post »

A ja mam pytanko dotyczące już przesadzonych roślinek. Jakiś czas temu przesadziłam swoje Lithops do odpowiedniego substratu (ziemia do kaktusów, żwirek, keramzyt), ale mam problem: moje roślinki się pomarszczyły (tak trochę na boku), więc je podlałam, ale pomarszczenia nie znikają.... Nie jest to na pewno wynik wylinki bo już ją przeszły. Czy to może być wina zbyt "ubogiego" podłoża? Dodam że nie nawoziłam ich od przesadzenia, a poprzednio używałam zwykłego nawozu do kaktusów (1/4 dawki zalecanej bo gdzieś tak na forum przeczytałam).
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dawno podlałaś?
Moje odzyskują swój normalny wygląd dopiero po ok 3-4 dniach...
Alex_ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie minęło jakoś 3 dni... Zrobiłam na szybko zdjęcia:
Cała kolekcja:
Obrazek
Lithops i ich marszczenia:
Obrazek
I moja Fritchia, która chyba źle znosi przesadzenie...., czy to może jakaś choroba?
Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lithopsy wyglądają dobrze :D
Możesz je jeszcze podlać, ale weź pod uwagę to że w takim naczyniu jak za dużo podlejesz długo będzie schło, z drugiej strony jak za mało to woda poleci niżej i korzenie nic z tego nie będą miały- musisz po prostu wyczuć :wink: Ja swoje ostatnio podlałam(a też mam w takim dużej doniczce) i wyglądały podobnie po 3 dniach, ale wiedząc, że kilka dni będzie ciepło i ewentualny nadmiar wody zdąży wyparować podlałam drugi raz(aż ciekło dołem, choć u mnie prawie sam piasek :wink: ) i jest ok. :) Możesz je też spryskiwać wodą, ale tak żeby przed nocą zdążyły wyschnąć i nie padały potem na nie promienie słoneczne.

Frithie bym przesadziła do osobnej doniczki-potrzebuje więcej wody niż lithopsy i trochę żyźniejsze podłoże(choć nie wiem jak bardzo mineralne jest Twoje).
Alex_ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czyli jednak frithia musi być sama :( ale to dobra motywacja żeby poszukać jej współlokatora ;:138
Podłoże to ziemia do kaktusów i dwie grubości żwirku i tak w proporcjach ok 1:2:2 czyli do żyznych nie należy:P
I z tego co piszesz wynika że jednak za mało wody dostały, ale mimo to wolę je trochę przesuszyć niż przelać, w końcu to sukulenty :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że frithii na leprze wyjdzie przeprowadzka od lithopsów ;:108 , a na jej miejsce zmieści się jakiś kamyczek, a może i nawet trzy :wink:

Jeżeli parę dni będzie ładnie możesz je podlać, ale prawdą jest też że lithopsy nie znoszą zbyt długo wody w podłożu bo niestety gniją :(
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Mam pytanie odnośnie wysiewu. Wpadło mi w ręce trochę nasion, ale mamy już sierpień, podczas gdy podręcznikowo wysiewać należy wiosną. Czekać czy siać teraz?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”