Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
pomidorzanka Okres wegetacji jak u wszystkich pomidorów, tyle że Vilme sobie na jesień na parapet postawisz i cześć, bo jest malutka. Moje teraz kwitną i rosną na boki, i żadna Vilma nie przekroczyła 30 cm wysokości 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Obrywacie Vilmie jakieś liśice?
Bo ja swoje puściłem prawie na żywioł.
Bo ja swoje puściłem prawie na żywioł.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotr22, ja jeszcze niezorientowana jestem,bo moja dopiero posiana,ale chyba będzie robiła za gwiazdę betlejemską więc chyba nie.Tomate ma piękne krzaczki, ale chyba jeszcze nic nie obrywane 

Pozdrawiam, Agata.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Pomidorzanka, nie żebym Ci źle życzyła, ale krzaki pomidorów pozostawione w domu na zimę ok. Bożego Narodzenia wyglądają już jak ostatnie nieszczęście. Miałam takie spoźnialskie żołte gruszeczki, i parę odmian dużych pomidorów, fakt ostatnie owoce zbierałałam w grudniu, ale o przetrzymaniu krzaka do wiosny mowy nie było. Może Wilma jest inna, ale raczej na cud bym nie liczyła. Co innego papryka, zwłaszcza ostra. Potrafi zimą zrzucić liście by na przełomie lutego i marca wypuścić nowe i na Wielkanoc już kwitnąć. Zasadniczy problem z pomidorami polega na braku światła - do przeskoczenia jedynie przez sztuczne doświetlanie - nie próbowałam, dla mnie za duzo zachodu.
Dorota
-
Dorcinda, bardzo dziękuję za info,przecież mówiłam że się nie znam na koktajlówkach, i do tego skarlałych, oczywiście będzie to eksperyment naukowy,jedno nasionko zmarnowane jeszcze nikomu nie zaszkodziło.Co do braku światła to masz rację, stracona sprawa,ale ktoś pisał w którymś dziale, że przechowuje jakąś odmianę, nie pamiętam którą, właśnie na parapecie u siebie i teściowej. 

Pozdrawiam, Agata.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
Vilmy sie nie obrywa. Tak stało na paczce i taka też była roślina, którą w zeszłym roku u ogrodnika widziałam. Bardzo gęsta z małymi pomidorkami jak korale
Ja nic nie obrywam, nich sobie rosną

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54

To mój pomidod daktylowy. Nasionka dostałam od zaprzyjaźnionego ogrodnika. Może na zdjęciu tego dokladnie nie widać, ale jest taki troszkę kanciasty. Wczoraj padał deszcz i dlatego taki pochlapany ziemią:)
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu-dbaj o ten wynalazek,bo ładnie wygląda,tylko czy ma smakować jak daktyle 

- Krystyna551
- 200p
Nie wiem, podobno jest słodki, ma cieniutką skórkę i bardzo szybko znika:)
Krystyna
Krystyna
-
Krystyna551,po te nasionka daktylaczka to i ja się do Ciebie uśmiechnę.Kiedyś kupiłam pomidorki daktylowe w lidlu, są przepyszne, słodziutkie troszkę wędzone w smaku, ale jeszcze wtedy nie pomyślałam,żeby zostawić sobie nasionka.W tym roku szukałam wszędzie ale nigdzie nie było nasion lub owoców, na al... też nie.

Pozdrawiam, Agata.
-
Tomate, u mnie na opakowaniu nie jest nic napisane o tym jak należy postępować z Vilmą, tylko to,że wymaga dobrze uprawionego podłoża i nawożenia
.

Pozdrawiam, Agata.
W razie czego daktylowe na pewno będą w lidlu późnym latem. Ja kupiłam hiszpańskie i wydłubałam nasiona. Na razie pięknie rośnie, ciekawa jestem tylko czy powtórzy cechy.
Krysiu jak on u Ciebie rośnie? Jest w typie Gieni Black Cherry i mojego truskawkowego?
Krysiu jak on u Ciebie rośnie? Jest w typie Gieni Black Cherry i mojego truskawkowego?
- Krystyna551
- 200p
Ten ogrodnik od którego dostałam nasionka, powiedział że można go prowadzic "na żywioł" ale wtedy potrzebuje dużo miejsca, można też regulować. Rośnie do prawie dwóch metrów. Mam jeszcze cukierkowego, podobno sama słodycz. W wolnej chwili zrobię zdjęcia. Nasiona będę zbierać, jak tylko uda mi się te pomidory doprowadzić do dojrzałości. U nas dzisiaj zapowiadają burze z gradem. Cały poranek spędzilismy z mężem w ogródku budując daszki z siatki , które w razie gradu będzie można rozwinąć.
Krystyna
Krystyna
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
też mam daktylowe na działce, wyskubane nasionka z pomidorów z lidla, owoce wyglądają prawie identycznie